Microsoft sadece Windows’un her bir sürümünü belli bir süre desteklemektedir. Örneğin, Windows 7, 14 Ocak 2020’ye kadar “genişletilmiş destek” kapsamındadır; bu tarihten sonra Microsoft artık desteklemeyecektir. İşte bunun anlamı.
Artık Güvenlik Güncelleştirmesi Olmayacak
Microsoft bir Windows sürümünü desteklemeyi durdurduğunda, Microsoft bu işletim sistemi için güvenlik güncelleştirmeleri yayınlamayı durdurur. Örneğin, Windows Vista ve Windows XP, artık güvenlik açıkları bulunsa bile güvenlik güncellemelerini artık almaz.
14 Ocak 2020’de, Windows 7 için de aynısı geçerli olacaktır. İnsanlar Windows 7’yi etkileyen büyük güvenlik açıkları keşfetse bile, Microsoft size güvenlik güncellemelerini vermeyecektir.
Elbette, kendinizi korumak için antivirüs araçları ve diğer güvenlik yazılımlarını çalıştırabilirsiniz, ancak antivirüs asla mükemmel değildir. Yazılımı en son güvenlik güncellemeleriyle çalıştırmak da önemlidir. Antivirüs sadece bir savunma katmanıdır. Ve hatta güvenlik programları, Windows’un eski sürümleri için yavaş yavaş desteğini bırakır.
Microsoft, bunları alamadığınız halde Windows 7 için güvenlik güncellemelerini yapmaya devam edecektir. Büyük kuruluşlar, yeni bir işletim sistemine geçiş yaparken bir süre güvenlik güncellemelerini almaya devam etmek için “özel destek” sözleşmeleri imzalayabilirler. Microsoft, bu organizasyonları aslında Windows’un yeni bir sürümüne geçmeye teşvik etmek için fiyatı yükseltiyor. Aynı şey Windows XP’de de oldu.
Yazılım Şirketleri de Desteklemeyi Durdurur
Microsoft bir işletim sistemi desteğini sonlandırdığında, bu aynı zamanda diğer yazılım ve donanım şirketlerine de bir işarettir. Windows’un eski sürümlerini de kendi yazılım ve donanımlarıyla desteklemeyi bırakacaklar.
Bu her zaman hemen gerçekleşmez, ancak sonunda yapar. Örneğin, Windows XP desteği 8 Nisan 2014’te sona ermiştir. Ancak Chrome, iki yıl sonra Nisan 2016’ya kadar Windows XP’yi desteklemeyi bırakmadı. Mozilla Firefox, Haziran 2018’de Windows XP’yi desteklemeyi durdurdu. Steam, 1 Ocak 2019’da Windows XP ve Windows Vista için resmi olarak desteği bırakacak.
Windows XP’de olduğu gibi birkaç yıl sürebilir; ancak üçüncü taraf yazılımlar, destek tarihinden sonra Windows 7 için aşamalı olarak desteği bırakacaktır.
Yeni Donanım Çalışmayabilir
Yeni donanım bileşenleri ve çevre birimleri de sisteminizde çalışmayabilir. Bunlar donanım sürücülerine ihtiyaç duyar ve üreticiler eski, eski işletim sisteminiz için bu donanım sürücülerini oluşturamayabilir.
En son Intel CPU platformları şu anda Windows 7 ve 8.1’i desteklemiyor, ancak bu işletim sistemleri teknik olarak hala “genişletilmiş destek” aşamasında. Zaten başlıyor ve Microsoft hala Windows 7’yi destekliyor!
Elbette, eski işletim sisteminizi mevcut yazılım ve donanımınızla kullanmaya devam edebilirsiniz, ancak gelecekteki güncelleştirmeler veya uyumluluk garantisi yoktur.
Microsoft Destek Tarihleri
Microsoft desteği’ni ne zaman sonlandıracağı tarihlerini çok önceden bldirir, bu nedenle asla bir sürpriz olmaz. Microsoft’un Windows yaşam döngüsü bilgi formundaki tüm tarihleri görebilirsiniz, böylece Microsoft’un güvenlik sürümleriyle Windows sürümünüzü ne kadar destekleyeceğini tam olarak bilirsiniz.
Windows’un eski sürümlerinde bazı şeyler biraz farklı. Windows 7, 13 Ocak 2015’te “ana akım desteği” ni bıraktı. Bu, Microsoft’un güvenlikle ilgili olmayan güncelleştirmeleri durdurduğu anlamına gelir. Genişletilmiş destekte, Windows 7 yalnızca güvenlik güncellemelerini alıyor. Güvenlik güncelleştirmelerini de 14 Ocak 2020’de duracaklar. Windows 8.1, 9 Ocak 2018’de ana destekten ayrıldı ve 10 Ocak 2023’te genişletilmiş desteği bırakacak.
Bir yorum bırakınız...