Microsoft Word'te Kısayol Tuşu Nasıl Özelleştirilir? | Sonsuz Teknoloji

Microsoft Word’te Kısayol Tuşu Nasıl Özelleştirilir?

windows kısayol

Bilgisayar kullanımı konusunda kimimiz çok iyi iken kimimiz de fazla iyi değilizdir. Sürekli yanımızdakilerden yardım almaya yöneliriz. Özellikle bilgisayarla arası çokta iyi olmayan fakat bilgisayar kullanmak ve Microsoft Word‘te yazı yazmak vb. işleri yapmak zorunda olanlara güzel bir haberimiz var. Evet, bir işlemi uzun yoldan yapmak yerine iki ya da üç tane tuşu kısayol olarak kullanarak anında yapmak artık daha kolay. Peki, bu pratik kısayol tuşları nedir? Ne işe yararlar? Microsoft Word’te kısayol tuşları nasıl oluşturulur? İsterseniz gelin birlikte göz atalım.

Bilgisayar Klavye Kısayol Tuşları Nelerdir?

Kısayol tuşları kullanımı ikonlardan, klavye ve fare tuşları üzerinden yapılabilmektedir. Biz burada klavye kısayol tuşları üzerinde duracağız. Klavye kısayol tuşları kontrol (ctrl) tuşları yardımıyla yapılmaktadır. Kısayol tuş kullanımı ise şöyle yapılır; cümle ya da paragraf seçilir (bloklama) ve klavyeden önce Ctrl tuşu basılı tutulurken ardından ilgili kısayol tuşuna birlikte basılmak suretiyle gerçekleştirilir.

İşte, size bilgisayar kullanımınızı daha da pratik hale getirecek en sık kullanılan klavye kısayol tuşları;

Ctrl + C:

Ctrl+C kısayol tuşu kopyalama görevi yapmaktadır. Kopyalama işlemi seçilen bir ortamın aynısını başka bir ortama getirmektir. Ctrl+C kısayol tuşunda bulunan C harfi ise, İngilizce dilinde Copy yani kopyalama manasına gelen ilk harften alır. Kopyalama işleminin yapılması ise, kopyalanacak kelime, cümle ya da paragraf seçilir (bloklama) ve klavyeden önce Ctrl tuşu basılı tutulurken ardından C tuşuna birlikte basılmak suretiyle gerçekleştirilir.

Ctrl + X:

‘Kesmek’ anlamına gelir. Seçilen ortamı yerinden alıp başka bir ortama taşıma işidir. Kesme işleminin yapılması ise, kesilecek kelime, cümle ya da paragraf seçilir (bloklama) ve klavyeden önce Ctrl tuşu basılı tutulurken ardından X tuşuna birlikte basılmak suretiyle gerçekleştirilir.

Ctrl+V:

Ctrl + V kısayol tuşu ‘yapıştır’ manasına gelir. Yukarıda ifade ettiğimiz kopyalama ve kesme kısayol tuşlarıyla işleme alınan ortamı taşımak ve kopyalamak için yapıştırmak gerekir. Bunun için Ctrl+V kısayol tuşunu kullanırız. Ctrl + C ve Ctrl + X ile hafızaya alınan ortam başka bir yere taşınmak için Ctrl+V kısayol tuşuna basmamız yeterli olacaktır.

Ctrl + S:

‘Kaydet’ anlamına gelmektedir. S harfi İngilizce dilinde Save yani kaydet manasına gelen kelimenin ilk harfinden alır. Yazılan veya oluşturulan raporun son halini kaydetmek için bu ikili kullanılır.

Ctrl + P:

‘Yazdır’ anlamına gelir. P harfi İngilizce dilinde print yani yazdır manasına gelen kelimenin ilk harfinden alır. Bilgisayarda oluşturulan bir yazının, resmin ya da raporun vb. işlerin yazıcıdan çıktısını almak için bu ikileye basmak yeterli olacaktır.

Ctrl + Z:

‘Geri al’ anlamına gelir. Bilgisayarda yazı yazarken veya başka bir işlem yaparken bir önceki adımlara teker teker gelmek istiyorsanız bu ikiliye basmanız yeterli olacaktır.

Ctrl + Y:

‘Yineleme’ anlamına gelir. Bilgisayarda yazı yazarken veya başka bir işlem yaparken işlem görmüş bir sonraki adımlara teker teker gitmek istiyorsanız bu ikiliye basmanız yeterli olacaktır.

Ctrl + N:

‘Yeni bir sayfa’ açmaya yarar. Y harfi İngilizce dilinde New yani yeni manasına gelen kelimenin ilk harfinden alır. Word, Excel ya da başka bir ofis programında yeni bir sayfa oluşturmak veya açmak istiyorsanız bu ikiliye basmanız yeterli olacaktır.

Ctrl+A:

‘Tüm sayfayı seç’ manasına gelir. A harfi İngilizce dilinde All yani hepsi ya da tamamı manasına gelen kelimenin ilk harfinden alır. Herhangi bir sayfadaki tüm yazıları, resimleri kısacası ne varsa hepsini seçmek için bu ikiliye basmanız yeterli olacaktır.

Ctrl+Alt+Delete:

Ctrl+Alt+Delete tuşları ekranda açık olan pencereleri, sayfaları teker teker kapatmak için kullanılır. Eğer hiçbir pencere ya da ekran açık değilse bilgisayarı kapatmak için kullanılır.

Microsoft Word’te Kendinize Özel Klavye Kısayol Tuşu Nasıl Oluşturulur?

Başlamadan önce burada dikkat etmemiz gereken bir konu ise en sık kullanılan “kes”, “kopyala”, “yapıştır” ve buna benzer kısayol tuş harflerini kendimize özel olarak yapmayalım. Aksi halde kendinize C harfi hazırladığınız kısayol tuşu kopyalama kısayol tuşunu devreden çıkaracaktır. Bu sık kullanılan kısayol tuşları haricinde kendinizin sık kullandığı bir özelliği kendinize göre Micrososft Word’te kısayol atayabilirsiniz.

Çok sık kullandığınız bir işlemi defalarca tekrar etmek yerine bir tıkla halledebileceğiniz kısayol tuşunu sizde kendinize oluşturabilirsiniz. Anlatım Microsoft sürümünden sürümüne farklılık gösterebilir. Ancak ifadeler ve menü yerleri benzer olacaktır.

Microsoft Word’te kendinize özel kısayol oluşturmak için ilk önce Microsoft Word programını açın, sol üst köşede bulunan ofis düğmesine basın. Gelen pencereden yazdır bölümüne tıklıyoruz. Önümüze açılan pencerenin en alt sol kısmında yer alan seçenekler kısmına tıklıyoruz.

word seçenekleri

Word seçenekleri adı altında açılan pencerenin sol kısmında yer alan özelleştir sekmesine tıklıyoruz.

word kısayol özelleştir

Sağ tarafa açılan pencerenin en altında yer alan klavye kısayolları özelleştir butonuna basıyoruz. Ardından gelen ekranın üstünden ‘kategoriler’ ile ‘komut’ sekmelerinden istediğimizi seçiyoruz.

kısayollar

Daha sonra hemen altında yer alan yeni kısayol tuşuna basın bölümünden istediğimiz klavye kısayol tuşunu ayarlıyoruz. Alt kısımdan “Ata” diyerek gerekli ayarlamayı yapıyoruz. “Kaldır” butonu ile daha önce atadığınız kısayol tuşunu isterseniz kaldırabilirsiniz. “Tümünü sıfırla” seçeneği ile kısayol tuşlarını varsayılan duruma getirebilirsiniz.

  1. Cemal Kars
    21:31 23 Haziran 2022 21:31

    Değerli hocam
    MS Word’de kısayol tuşu oluşturarak bir paragraf yazıyı ekrena getirme imkanı olabilir mi?
    Örneğin Alt+375’e basıldığında beş satırlık standart bir text’i ekrana gelmesi mümkün mü?
    Saygılarımla

Bir yorum bırakınız...

*

yapay zeka

Yapay Zekayı anlamak ve İnsanın Yapay Zekayı kullanımı

Zeka kavram olarak, düşünme, akıl yürütme, algı, kavrama, yargılama ve sonuca varma, soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma şekliyle insana verilen yetenekler zinciri toplamıdır ...
en iyi blueetooth speaker

Bluetooth Hoparlör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji geliştikçe, birçok teknolojik aletin ve ek parçalarının kablosuz, uzaktan bağlantılı olacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Bunlardan biri de bluetooth hoparlörlerdir. Günümüzde birçok sebeple kullanılan ...
Nomofob

 Yeni Teknolojinin Yeni Fobisi: Nomofobi Nedir?

Kişinin kullanmış olduğu akıllı telefonu elinden bırakmakta ya da kısa bir süreliğine bile olsa ondan uzaklaşmakta zorlanması, telefonun birkaç saat boyunca kullanılamayacak olması sebebiyle ...
NFC Nedir Ne işe yarar

NFC Teknolojisi Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

NFC, cihazlar arasında hızlı ve güvenilir veri transferi yapma yeteneği ile bilinir. NFC'nin öne çıkan özelliklerinden biri, cihazların birbirine dokunarak veya çok yakın mesafeden ...
React Nedir

React Nedir? React ile Web Uygulaması Yapımı

Web dünyasının geliştirme alanında geliştirme işini kolaylaştıracak ve daha komplike Web sayfaları yapmaya olanak tanıyacak pek çok teknoloji bulunmakta. Bunlar arasında en çok kullanılanları ...
instagram foto

Instagram Fotoğraf Yüklenmiyor Sorununun Sebepleri

Dünya’nın en popüler uygulamaları arasında yer alan Instagram, diğer uygulamalar için bünyesinde çeşitli hataları barındırır. Instagram fotoğraf yüklenmiyor diyen kullanıcılar da bu hatalara sebep ...
X sanal çerçeve ekranı

Xvfb Nedir? Docke’da GUI Uygulamaların Çalıştırılması

Xvfb, yani X virtual framebuffer aynı zamanda X sanal çerçeve ekranı olarak bilinir, X11 ekran sunucusu protokolünü uygulayan bir ekran sunucusudur. Diğer ekran sunucularının ...
Python ile Kendi Yapay Zeka

Python ile Kendi Yapay Zekanızı Yazma Rehberi

Python ve yapay zeka kavramları, özellikle son dönemlerin yazılım dünyasında yan yana anılır oldu. Python için özel olarak yazılmış PyCharm, Tensorflow ve Keras gibi ...
Netflix Reklamlı

Netflix Aboneliklerine Zam Geldi! En Ucuz Abonelik?

Netflix aboneliklerine zam geldi! Üstelik yeni gelmiş olmasına rağmen. Netflix abonelikleri ne kadar oldu? Online film, dizi ve TV Showları izlememize olan sağlayan Netflix, ...
Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri

Telefonu Hızlı Şarj Etme Yöntemleri: Daha Hızlı Şarj

Telefonu hızlı şarj etme yöntemleri ile yeni nesil ve eski nesil fark etmeksizin tüm telefonlar için normalinden daha hızlı şarj süresine ulaşabileceksiniz. Android telefonlarda ...