Çünkü bundan on beş sene önceye kadar piyasa isimsiz bir sürü güç kaynağı ile doluydu. Kullanıcılar zamanla ucuz olduğu için aldıkları üreten firması belli olmayan güç kaynaklarını çöpe atmak zorunda kaldılar. Böylece bazı dürüst firmalar öne çıkarak güç kaynağı alışverişinde güven sağlandı.
Power Supply (Güç Kaynağı) Nedir?
Power supply Türkçesi güç kaynağı anlamına gelen bir bilgisayar donanımı olmaktadır. Bilgisayara giren elektriği yönetir ve ana karta iletmektedir. Gelişen teknoloji ile yeni ekran kartları, işlemci vb. bilgisayar bileşenleri daha çok güç harcamaktadır. Bu yüksek güç ihtiyacının en az ısı ve en çok verimle karşılanması eskiye nazaran daha çok önem arz etmektedir. Özellikle oyuncular tarafından büyük önem taşıyan güç kaynağı bu ölçütler ile bilgisayara entegre edilmektedir.
Besleme Konektörleri Sisteminizle Uyumlu mu?
Alacağınız güç kaynağının konektörlerinin cihazınızla uyum içinde olması gerekmektedir. Eğer güç çıkışı bir ekran kartınız varsa özellikle dikkat etmelisiniz yoksa bileşenlere güç ulaşmadığı için bilgisayarınız çalışmamaktadır. Bilgisayarınıza bağlı birden fazla aparat (fare, fan, led aydınlatma vb.) varsa 4 pin molex konektör sayısına bakmanız gerekmektedir. Üreticiler genelde güç kaynakları çok çeşite uygun olsun diye 6+2 pin, 4+4 pin vb. varyasyonlarda üretmektedir.
Ürün Kalitesi ve Markalar
Piyasadaki markası bilinmeyen bilgisayar bileşenlerinden (power supply), ürünleri yüzeysel (fare, klavye vb.) olan firmaların ürünlerinden uzak durulmalıdır. Çünkü görüntüsü kaliteli olan bir paketten çıkan ürününde iyi olması beklenmemelidir.
Bu tarz ürünler kalitesiz sayılır ve bu tarz ürünlere sahip firmalardan alışveriş yapılmamalıdır. Aksi takdirde büyük ekonomik zararlar edilebilir. Bu firmalar küçük kuruluşlar olduğu için müşteri mağduriyeti de giderilmeyebilir. Alınan güç kaynağının +80 Bronz Sertifikası, gerçek gücü iletebilmesi, aktif PFC – Voltaj ve Akım Koruması olması çok önemlidir. 400w (350 peak) yazan ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır, çünkü gerçek gücü iletmemektedir.
Marka olarak ise adı duyulmuş bilgisayar bileşenleri satan firmalar tercih edilmelidir. Örneğin: Cooler Master, Corsair, Xilence, Zalman, High Power, Xigmatek bu alanda en iyi firmalardır. Eğer biraz daha ucuz bir power supply istiyorsanız: Thermaltake, FSP, Ocz, Aerocool, Silverstone, Seasonic, Foem, Deep Cool, Nagas, Antec gibi markaları tercih etmelisiniz. Ancak ismi az duyulmuş: Hadron, Quake, Hyper, Platoon, Codegen, Frisby, Boost, Bross gibi markaları tercih etmemelisiniz.
Bir yorum bırakınız...