Galyum Nitrür (GaN) şarj cihazları, CES 2020’de kendini her yerde gösterdi Bu modern şarj cihazı, daha küçük ve daha güçlü şarj cihazı olarak geliyor.
Galyum Nitrür (GaN) Şarj Cihazının Avantajları
GaN şarj cihazları fiziksel olarak mevcut şarj cihazlarından daha küçüktür. Bunun nedeni galyum nitrür şarj cihazlarının silikon şarj cihazları kadar bileşen gerektirmemesidir.
GaN şarj cihazları sadece akım aktarımında daha verimli olmakla kalmaz, aynı zamanda daha az enerji anlamına gelir. Şarj etmeye çalıştığınız cihaza daha fazla enerji gider.
GaN şarj cihazları, teknoloji daha yaygın hale geldiğinde belirgin şekilde daha küçük bir cihaz olduğunu göreceksiniz. Daha hızlı kablosuz güç aktarımı sağlayan daha yüksek anahtarlama frekansı gibi başka avantajı da vardır.
Şu anda, GaN yarı iletkenleri genellikle silikon türünden daha pahalıdır. Daha verimli şarj ile daha az enerji harcadığında, güç faturanızda biraz paradan tasarruf edebilirsiniz. Yine de, dizüstü bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gibi nispeten düşük güçlü cihazlarda büyük bir değişiklik görmeyi beklemeyin.
Galyum Nitrür Nedir?
Galyum nitrür LED’lerin üretimi ile 1990’larda öne çıkan yarı iletken bir malzemedir. GaN, gün ışığında görebileceğiniz ilk beyaz LED’leri, mavi lazerleri ve tam renkli LED ekranları oluşturmak için kullanıldı. Blu-ray DVD oynatıcılarda GaN, DVD’den veri okuyan mavi ışığı üretir. Görünüşe göre GaN yakında birçok alanda silikonun yerini alacak.
GaN transistörlerinin üretimi 2006 yılında arttı. Geliştirilmiş üretim süreçleri GaN transistörlerinin silikon tipiyle aynı tesislerde üretilebileceği anlamına geliyor. Bu maliyetleri düşürür ve daha fazla silikon üreticisini bunun yerine transistör üretmek için GaN kullanmaya teşvik ediyor.
Galyum Nitrür Silikondan Neden Üstündür?
Silikon ile karşılaştırıldığında GaN’nın en önemli etkisi güçtür. Galyum nitrür konusunda uzmanlaşmış bir üretici olan GaN Systems’ın açıkladığı gibi :
“Tüm yarı iletken malzemeler bant aralığı denilen şeye sahiptir. Bu, hiçbir elektronun bulunmadığı bir katıdaki enerji aralığıdır. Basitçe söylemek gerekirse, bir bant aralığı katı bir malzemenin ne kadar iyi elektrik iletebileceği ile ilgilidir. Galyum nitrür, silisyumun 1.12 eV bant aralığına kıyasla 3.4 eV bant aralığına sahiptir. Galyum nitrürün daha geniş bant aralığı, silikondan daha yüksek voltajları ve daha yüksek sıcaklıkları koruyabileceği anlamına gelir.
Daha yüksek bant aralığı akımın GaN çipinden silikondan daha hızlı geçebileceği anlamına gelir. Bu, gelecekte daha hızlı işlemci yeteneklerine neden olacaktır. Basitçe söylemek gerekirse, GaN’den yapılmış yongalar, silikondan daha hızlı, daha küçük ve daha verimli olacaktır.
GaN Şarj Cihazı Nereden Alabilirsiniz
Henüz yaygın olmasalar da, Anker ve RAVPower gibi şirketlerden GaN teknolojisini kullanan şarj cihazları satın alabilirsiniz . Bunlar, modern dizüstü bilgisayarlar için USB-C güç dağıtımı yapabilen USB-C şarj cihazlarıdır.
Anker PowerPort Atom PD1 hızlı şarj yetenekleri olan 30 watt’lık şarj cihazıdır. Telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve daha fazlası için tasarlanmıştır. GaN şarj cihazı, normal silikonlu şarj cihazından yaklaşık yüzde 40 daha küçüktür. Anker ayrıca iki USB-C bağlantı noktasına sahip olan 60 watt’lık PowerPort Atom PD2’yi üretti, böylece aynı anda dört bağlantı nokatalı birden fazla cihazı şarj edebilirsiniz.
İyi haber şu ki, bu şarj cihazlarının hiçbiri çok fazla uç noktada pahalı değil. 61 watt RAVPower 40 dolar civarında satılıyor.
Geleceğin Şarj Cihazları
Apple ve Samsung gibi büyük donanım üreticileri, yeni bilgisayarları ve akıllı telefonlarıyla birlikte kullanmaya başlayıncaya kadar muhtemelen çok fazla GaN şarj cihazı görmeyeceksiniz. Yani bu işe büyük firmaların el atması gerekir.
Bir yorum bırakınız...