QR kodları, siyah beyaz piksellerin grafik koduyla bilgi iletir. QR kodu iki boyutludur. Bunun anlamı, bilgilerin yalnızca yatay konumdan ziyade piksellerin hem yatay hem de dikey konumlarını okuyarak iletildiği anlamına gelir.
QR kodları akıllı telefon ve QR tarayıcı cihazlar ile çözülebilir. Bunun sayesinde, web adreslerinin QR kodlarında kodlanmasını sağlar bu da tarama cihazını varsayılan tarayıcıda belirtilen URL’ye otomatik olarak gönderebilir. QR kodunu, en iyi şekilde kullanan WhatsApp’tır. WhatsApp uygulamasını bilgisayarda kullanmak için kullanılır.
QR Kodunun Anatomisi
QR kodunun görsel olarak en belirgin öğesi, okuyucu tarafından tarandığında kodu yönlendirmek için kullanılan kare bloklardır. Bu, kodun baş aşağı da dahil olmak üzere herhangi bir yönde taranmasına ve doğru mesajı iletmesini sağlar. Üçü köşelerde biri sağ altta gömülü toplam dört blok olarak görünür.
Bu blokların çevresinde versiyon formatı, hata kontrol versiyonu ve kod çözme maskesi kodlanmıştır. QR kodu, okuyucunun kodun kenarlarını bulmasına yardımcı olan “sessiz bölge” adı verilen bir beyaz alanla çevrilidir.
QR kodları çeşitli boyutlarda olabilir. 177 x 177 olan en büyük QR kodu, 1.264 karakter kadar ASCII metni içerir. En sık kullanılan QR boyutu, yaklaşık 50 ASCII karakterini tutabilen 29 x 29 ve 33 x 33 arasındadır. Akıllı telefonlar gibi modern okuma cihazlarıyla tüm boyutlar birlikte çalışabilir.
QR Kodlarını Okuma
QR kodu sağ alt köşeden okunur. Pikseller, 8 piksel başına bir bayt içeren 8 kişilik gruplar olarak okunur. QR kodunun nasıl kodlandığına bağlı olarak, bu bit kalıpları farklı karakterlere bağlanacaktır. ASCII muhtemelen en yaygın kodlama olsa da, özellik ayrıca rakamlar, kanji ve diğer kodlamalar için seçenekler içerir. QR kodunun sağ alt köşesindeki dört bitlik desen yukarıdaki resimde gösterilen “Enc” işaretli yer bitlerin nasıl çözüleceğini belirler.
Bir yorum bırakınız...