Ruby programlama dilinin çalışmaları Asya kıtasında 1993 yılında başlanmıştır. Nesneye yönelik, esnek ve dinamik olan bu programlama dilinin kullanıcılara sunulma tarihi ise Aralık 1995 olarak bilinmektedir. 1995 Tarihinde 0.95 isimli ilk genel sürümü yayınlanan Ruby programlama dili kısa sürede geliştirilmeye devam etmiştir.1999 Yılına kadar sadece Asya kıtasında yayında kalan yazılım, daha sonra İngilizce sürümünün gelişmesiyle birlikte Avrupa da kullanıma sunulmuştur. Asya kıtasında o dönemin en popüler dillerinden olan Ruby’nin, 2000 yılında bir kitabı da yayınlandı. Çapraz platform desteği sunan Ruby programlama dili, birçok farklı platform için yayınlanmış ve hala güncellenmeye devam etmektedir.
Ruby Programlama Dilinin Kullanıcılara Sunduğu Özellikler
1995 Yılında Yukihiro Matsumoto tarafından geliştirilen Ruby programlama dilinin özellikleri oldukça fazladır. Peki yazılımcılara sunulan bu özellikler nelerdir? Birçok yazılımcının merak ettiği bu sorunun cevabını detaylı bir şekilde inceleyelim.
- Programlama dilinin en büyük avantajlarından biri büyük sayılar ile çalışabilmesidir. Özellikle sayılar ile işlemi olan kişilerin tercih ettiği bu yazılım, kullanıcıların hayatını epey kolaylaştırmaktadır.
- Kullanıcılara sunulan kütüphane desteği oldukça fazladır. HTTP, OpenSSL, FTP, RSS başta olmak üzere birçok desteği sunmaktadır.
- Yazılımcılar bu programlama dili sayesinde 4 farklı değişkeni tanımlayabilmektedir.
- Yazılımcılar herhangi bir ifadeye obje atayabilmektedir.
- Programlama dilinin hata bulma değerleri oldukça yüksektir.
- Dönemin en hızlı programlama dili olarak bilinmektedir.
- Çapraz platform desteği sayesinde yazılımcıların işi epey kolaylaşmaktadır.
- Başta Windows işletim sistemi ve MAC işletim sistemi olmak üzere birçok işletim sisteminde çalışabilmektedir.
- Betik dil yapısına sahip programlama dili olarak bilinmektedir.
- Mixin isimli nesneler ile kullanıcılara kısıtlı da olsa arayüz ile çalışma imkanı vermektedir.
- Değişken işaretlerinin kullanma zorunluluğu olmaması önemli bir avantaj olarak bilinmektedir.
- UTF-8 desteği ise oldukça sınırlıdır.
Ruby Programlama Diliyle Kullanıcılar Hangi Aktiviteleri Yapabilmektedir?
1995 Yılında yazılımcılara sunulan Ruby Programlama dilinin popülerliği günümüzde de devam etmektedir. Kullanıcılar bu programlama dili ile metin işleme uygulamalar, XML programlama, Web uygulamaları, Yapay zeka destekli uygulamalar, Programlama eğitimleri, GUI uygulama geliştirme gibi birçok aktiviteyi yapmaları mümkündür.
Yazılımcılar günümüzde bu programlama dilini, simülasyonlarda, robot biliminde, çeşitli oyun geliştirmelerinde, yapay zeka da ve web uygulamalarında kullanabilmektedir. Söz dizimi ele alındığında Perl ve Python benzeyen dilin en büyük avantajı ise kullanıcıların değişken işaretleri kullanma zorunluğu yoktur. Değişken kullanma özelliği olmaması sebebiyle dilin popülerliği günümüzde de devam etmektedir.
Bir yorum bırakınız...