Su tasarrufu yapmak için muslukları doğru kullanmak, verimli çamaşır makinesi tercih etmek, bulaşık makinesi kullanmak, sızıntıları gidermek ve bahçeyi akşam saatlerinde sulamak gerekir. Bu basit yöntemler hakkında detaylara alt başlıklarda değinelim.
Musluklarda Su Tasarrufu
Musluklarda su tasarrufu yapmak için elleri yıkarken, tıraş olurken, bulaşık yıkarken, suyun kullanılmaması gereken anlarda musluğu kapatmak gerekir. Bulaşıkları su altında bir miktar ıslattıktan sonra, deterjanla köpürtme işleminin yapılması bu arada musluğun kapatılması boşa su akışını engeller.
Dişleri önce macunla fırçalamak ardından suyu açarak, ağzı çalkalamak israfı önler. Diğer yandan duş başlıklarının arka kısmına takılan ve su sıcaklığını koruyan valfleri kullanarak, duş sırasında suyun gerekmediği anlarda musluk kapatılabilir. Saçlar şampuanlanırken suyu kapatmak ve hemen ardından her hangi bir su sıcaklığı kaybı yaşamadan suyu tekrar kullanmak mümkün hale gelir. Bu işlemler büyük oranda su israfını önler.
Yüksek Verimli Çamaşır Makinesi Kullanma
Eski tip yukarıdan yüklemeli ve A+ enerji sınıfına dahil olmayan çamaşır makinesi tipleri 150 ila 170 litre su harcarlar. Dört kişiden oluşan bir ailenin senede minimum 300 kere çamaşır yıkadığı düşünüldüğünde, önden yüklemeli ve A+ verime sahip makineler ile yılda 34.000 litre kadar su tasarrufu yapılır. Yüksek verimli çamaşır makinesi modelleri bir yıkama işleminde ortalama 50 ila 80 litre arası su harcarlar. Bu kapsamda su faturaları üzerinde de daha düşük tutarlar ile karşılaşılır.
İlgili: Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Bulaşık Makinesini Tercih Etme
Su tasarrufu için bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesi tercih etmek gerekir. Bulaşık makinesini ise; dolana kadar çalıştırmamak ekstra tasarruf sağlamakta önemli bir püf noktasıdır. Bir bulaşık makinesi yıkama işleminde sürekli olarak aynı suyu pompalar. Bu kapsamda belirli bir su miktarı ile yıkama yapılırken, tasarruf sağlanır. Bulaşık makinesi kullanımında ekstra durulama gerektirmeyecek deterjan çeşitlerini tercih etmek ise su tasarrufu bir adım öne taşır.
Su Sızıntılarını Giderme
Su sızıntılarını gidermek, su tasarrufu yapabilmek için uygulanması gereken anahtar eylemdir. Birçok su kaçağı sesiz şekilde gerçekleşir. Bir musluğun damlatması halinde çıkardığı ses bunu fark etmeye ortam hazırlarken, tuvalet sızıntılarında her hangi bir gürültü hissedilmez. Buna bağlı olarak evde ve ofiste yer alan tesisat sistemleri ve kaçak olabilecek alanlar kontrol edilmeli, sızıntı halinde tamir gerçekleştirilmelidir. Klozetlerde ortaya çıkan sesiz su sızıntıları her gün ortalama 1800 litre suyun boşa akmasına sebep verirler.
Bahçe Sulamasını Gece Yapmak
Gündüz saatlerinde yapılan bahçe sulama işlemlerinde, buharlaşma oranı yüksektir. Bu kapsamda sık sulama işlemi ile çimleri ve bitkileri bakımlı hale getirmek mümkündür. Bahçenin gece sulanması ise buharlaşma etkisinden korunmayı sağlar. Su daha derin alanlara ulaşır. Minimum su ile derinlemesine yapılan bir sulama işlemi kapsamında haftada birkaç kez yerine sadece bir kez bahçe sulayarak, bitkilerin daha sağlıklı görünmeleri sağlanırken, su tasarrufu yapılır.