Telnet, internet ağı üzerinden diğer bilgisayarlara veya suuculara komut kullanarak iletişim kurmanızı sağlayan bir araçtır. Telnet nedir nasıl çalışır ve Windows 10 Telnet nasıl kullanılır? konusunu daha detaylı bir şekilde ele alalım.
Telnet Nedir Ne İşe Yarar?
Telnet (Telecommunication Network), bir bilgisayarın, internet üzerinden uzaktaki bir bilgisayarla iletişim kurmasını sağlayan metin tabanlı bir TCP/IP ağ protokollerinden biridir. Telnet hizmetlerinin de Web siteleri gibi bir adresi vardır. Telnet bağlantıları genellikle Port 23 üzerinden çalışır.
Telnet hizmetini kullanmak için, Windows 10 Telnet aracını etkinleştirebilir veya genelde ücretsiz olan bir uygulama kullanabilirsiniz. Her işletim sistemi için ücretsiz terminal emülatör var. İnternet’ten araştırarak bulabilirsiniz. Windows 10 Telnet nasıl kullanılacağını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Telnet eski bir sistem olduğundan çok güvenli olduğunu söyleyemeyiz. Telnet protokolü, kullanıcı adı (username) ve şifre (password) kullanılarak karşı bilgisayara bağlantı sağlar. Telnet protokolünün güvensiz olmasının sebebi kullanıcı adı ve şifre düz metin olarak göndermesidir. Şifrelenmiş bir aligoritma yoktur.
Windows 10 Telnet Nasıl Kullanılır?
Telnet hizmetine erişseniz de kullanımı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız gerekir. Telnet hizmetini ücretsiz uygulamalar ile kullanabileceğiniz gibi Windows 10 bilgisayar üzerinden de Telnet hizmetini kullanmanız mümkündür. Windows 10 bilgisayarda Telnet’i kullanmak için hizmeti etkinleştirmek gerekiyor. Bunun için aşağıdaki adımları izleyin:
- Windows 10 arama kutusuna “Denetim Masası” yazarak “Denetim Masası”nı açın,
- Denetim masasında “Program Kaldır” linkini tıklayın.
- Açılan pencerenin sol tarafında “Windows özelliklerini aç veya kapat” linkini tıklayın.
- Açılan “Windows özellikleri aç veya kapat” penceresinde karşınıza bazı windows özellklerinin yer aldığı kontrol listesi çıkacaktır.
- Bu listeden “Telnet Client” seçeneği varsayılan olarak pasiftir. Bu seçeneği işaretini aktif hale getirerek bu özelliği etkinleştirin.
- Etkinleştirme işlemi bittikten sonra bilgisayarı yeniden başlatın.
- Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra Telnet aracı Windows 10 bilgisayarda aktif olacaktır.
- Telnet aracını çalıştırmak için Windows 10 arama kutusuna “Telnet” yazın sonuç listesinde karşınıza telnet aracı görünecektir.
- Simgeyi tıklayarak Telnet komut ekranını açın.
Telnet komut sistemini kullanabilmek için bu platformun kodlama sistemini bilmeniz gerekir. Yapmak istediğiniz işlere göre araştırma yaparak Telnet komut ekranını kullanabilirsiniz. Üçüncü taraf uygulamalar daha pratik kullanım imkanları sunabilmektedir.
Bir yorum bırakınız...