Günümüzde teknoloji ve İnternet terimleri üzerine hergün yeni kelimeler öğreniyoruz. İnternet dünyasında kullanılan kısaltmalardan biri de TLDR (veya TL; DR) ifadesidir. Bu kısaltma genelde haber makalelerine, e-postalarda karşımıza çıkmaktadır. TLDR ne anlama geliyor, nasıl kullanıyor ve nereden geliyor?
Too Long; Didn’t Read (Çok uzun; Okumadım)
TLDR (veya TL; DR) “Too Long; Didn’t Read” kısaltmasıdır. Türkçe anlamı çok uzun okumadım olarak tanımlanır. En basit haliyle, TLDR, dijital metnin okumaya değmeyecek kadar uzun olduğunu ifade etmek için kullanılır. Uzun bir metinin uzun olduğu için okumadığınızı belirtmek istediğinizde “TLDR?” kısaltmaını kullana bilirsiniz.
Yazarlar bazen web makalelerinin, e-postalarının veya kısa mesajlarının üstünde veya altında bir TLDR içerir. Bu, yazarın syazdıklarının bir özeti anlamına gelir. Örneğin, kötü bir ürün tanıtımı için on paragraflı bir ürün incelemesi, “TLDR: bu ürün çok kötüdür” ile başlayabilir. Bu, hızlı özetdir ve ayrıntılar için daha fazlasını isterseniz de okuyabilirsiniz. Yazılan yazı da özetle o ürünün kötü olduğunu dair inceleme ile karşılaşacaksınız.
TLDR Nerede Kullanılır?
Genel olarak, yazar veya yorum yapan biri iseniz, bir metni özetlerken TLDR kullanmalısınız. TLDR tümcesini içerik için faydalı bir özet sunmadan kullanmak, kaba bir hareket gibi görünebilir. Ancak çoğu zaman insanlara zaman kazandırır ve tercih edilen bir yazar olursunuz.
Yorum yapan kişi olarak TLDR kullanırken işiniz çok basittir. Diğer okuyucuların keskin bir “TLDR” yi anlayabileceği faydalı bir özet sunmak yeterlidir.
TLDR’yi yazar olarak bir makalenin veya e-postanın başına bir TLDR özeti koymak, okuyucunun zamanından tasarruf sağlayabilir veya hızlı bir giriş niteliğinde olabilir.
TLDR, uzun detaylı yazıları özetlemenin ve iletişimi hızlandırmanın yararlı bir yoludur. Doğru kelimelerle yanlış anlaşılmaya yer vermeden uzun metinin özetini oluşturabilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...