VPN Nedir ve Neden VPN Kullanılır? | Sonsuz Teknoloji

VPN Nedir ve Neden VPN Kullanılır?

vpn nedir

VPN Nedir ve Nasıl Çalışır?

VPN, Virtual private network’ün kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise Sanal özel ağ  demektir. Basitçe söylemek gerekirse, bir VPN, siz ve VPN hizmeti tarafından işletilen uzak bir sunucu arasında sanal bir şifreli tünel oluşturur. Tüm dış internet trafiği bu tünelden geçirilir, bu nedenle veriler meraklı gözlerden uzak tutulur.

VPN, web trafiğinizi güvence altına almanıza casus yazılımlardan, hackerlardan ve verilerinizi çalmak veya para kazanmak isteyen herkesten korunmanıza yardımcı olabilir. Verilerinizi güvenli hale getirmenin en iyi yollarından biri de sanal özel ağ (VPN) kullanmaktır.

Veriler VPN sunucusuna ulaştığında kamuya açık internetten çıkar. Bağlandığınız site bağlantının güvenliğini sağlamak için HTTPS kullanıyorsa ayrıca güvende olursunuz. Siteye bağlantınız  VPN sunucusundan geliyormuş gibi görünüyor yani İP adresiniz sizin değil VPN sunucusunun adresi görünür.

Kamuya açık AVM kafe gibi yerlerde Wi-Fi ağına VPN kullanarak bağlarsanız, güvende olursunuz. Aksi taktirde bu alanlardan İnternet’e bağlanmak çok risklidir.

VPN’lerin önemini gösteren bir diğer örnek, engellenen web sitelerine erişmek için VPN kullanılmaktadır. Bir web sitesi bir ülkede yasaklandığı zaman o ülkenin İP adresleri o web sitesine giriş yapamaz. VPN bağlanmak istediğiniz siteye başka bir ülkenin İP’si ile erişmenizi sağlar. Hem siteye bağlanmış olur hem de güvende olursunuz.

Hız

VPN’lerle ilgili bir diğer önemli konu hızdır. VPN, İnternet bağlantınızın normalden çok daha fazla dolaşıma giriyor, şifreleme ve şifre çözme işlemleri, VPN sunucusunun genellikle başka ülkede olması hızı düşürüyor. Genel olarak, bir VPN kullanmak veri yükleme veya indirme hızını düşürecektir. Hangi VPN’in taramanıza en az etkisi olacağını kesin olarak söylemek zordur.

VPN’lerin ücretli ve ücretsiz sürümleri vardır. Ücretsiz VPN’ler hem riskli hem de yavaş olurlar.   Ücretli VPN’lerin bant genişliği daha fazla olduğundan daha hızlıdır. VPN uygulamalarının çoğunda hangi ülkeden bağlanmak istediğiniz ve hızını gösteren göstergeler seçeneği mevcuttur.

VPN’inin çalışıp çalışmadığını nasıl anlaşılır?

VPN’yi aktif etmeden önce İnternet’tten İP adresinizi öğrenin. Bu tür sitelerde İP adresinin yanı sıra servis sağlayıcısı (ISP) ve şehir bilgileri de mevcuttur. Şimdi VPN’yi aktif edin yine aynı adresten İP adresinizi kontrol edin. İP adresinde ve servis sağlayıcı adında (ISP) değişiklik olduysa VPN başarılı bir şekilde çalışıyor demektir.

Çoğu şirket, Android ve iOS için VPN uygulamaları sunar. Bu cihazlar Wi-Fi’ye her zaman bağlanmak için kullanılır. Bu cihazlarda, PC’den daha fazla VPN uygulaması vardır.  Mobil ileİnternet’e bağlanmak için hücresel veri kullanılır. VPN’ler bunlarda da başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

VPN uygulamaları, mobil platformdan bağımsız olarak görünüm ve işlev açısından oldukça benzer olsa da, iPhone VPN’ler genellikle Android ile karşılaştırıldığında farklı VPN protokolleri kullanır.

VPN’ye Takılan Site ve Uygulamalar

Bazı site ve uygulamalar bölgesel bağlantıya göre çalışır örneğin twitter ve Google gmail hebası ile birden VPN ile bağlandığınızda olağan dışı trafik güvenlik uyarısı alabilirsiniz. Bu uyarı aslında VPN kullanıdığınızı fark ettiğinden değil sürekli olarak Türkiyeden bağlanırken birden örneğin Almanya İP’sinin fark edilmesi olağan dışı trafik olarak algılanmaktadır. Bu tür eylem olduğunda bu tür siteler girişi engellemez ancak güvenlik doğrulaması yapılır. Buna benzer bir çok benzer site uygulama vardır.

BitTorrent  yasa dışı değildir, bazı VPN şirketi kendi sunucularında BitTorrent’i yasaklıyor, bazıları belirli sunuculara kullanımını kısıtlıyor.

VPN ile Kendinizi Koruyun

İnternet ilk kez ortaya çıktığında, güvenlik veya gizlilik konusunda pek fazla düşünülmemişti. Başlangıçta, araştırma kurumlarında sadece bir grup paylaşımlı bilgisayar vardı ve bilgi işlem gücü o kadar kısıtlı ki, herhangi bir şifrelemeyi işleri zor hale getirebilirdi.

Günümüzde çoğu, web’e bağlanan ve ilk günlerin en üst düzey bilgisayarlarından çok daha güçlü çok sayıda cihaza sahip. Ancak internet, pek çok temel gelişme kaydetmedi. Yalnızca son birkaç yılda HTTPS‘nin yaygınlaştı ki şuan için webdeki en önemli güvenlik önlemi.

Buna ek olarak kendinizi bireysel olarak korumanız gerekmektedir.  Antivirüs uygulamaları ve şifre yöneticileri sizi daha güvenli hale getirmek için uzun bir yol kat ediyor, ancak VPN, özellikle bugünün dünyasında, kişisel güvenlik araç setinizde olması gereken benzersiz güçlü bir araçtır. İster ücretsiz bir hizmeti tercih edersiniz, ister ücretli bir VPN ile girseniz de, internet trafiğinizi şifrelemek için bir yol bulmanız kritik önem taşır.

Bir yorum bırakınız...

*

Python Colorama

Python Colorama ile Renkli Konsollar

Bilgisayarlarındaki komut istemi programlarıyla ilgilenen bilgisayar kullanıcıları, zaman zaman konsollarının farklı şekillerde görünmelerini isteyebilir. Bunun için akla gelen ilk şey tabii ki konsolun renklerini ...
WhatsApp Tek Hesabı Birden Fazla Telefonda Kullanma

WhatsApp Tek Hesabı Birden Fazla Telefonda Kullanma

WhatsApp tek hesabı birden fazla telefonda kullanma güncellemesi ile birlikte artık mesajlarınıza tek bir telefondan değil birden fazla telefon, tablet ve bilgisayar üzerinden erişebilmenize ...
Windows görev çubuğunu şeffaf yapmak

Windows Görev Çubuğunu (Başlat Çubuğu) Şeffaf Yapmak

Windows görev çubuğunu şeffaf yapmak ya da başlat çubuğunu şeffaf yapmak işletim sisteminden alacağınız görsel zevki doğrudan etkileyecektir. Her ne kadar düşük özelliklere sahip ...
WhatsApp numara kaydetmeden mesaj atma

WhatsApp Numara Rehbere Kaydetmeden Nasıl Mesaj Atılır?

WhatsApp numara kaydetmeden mesaj atma yöntemi ile numarasının rehberinizde bulunmasını istemediğiniz kişilere mesaj gönderebilir, kişi listenizi kabartmanıza gerek kalmadan mesajlaşmaya başlayabilirsiniz. WhatsApp, her ne ...
Windows Disk Bölme Nasıl Yapılır

Windows Disk Bölme ve Diski Yeniden Boyutlandırma

Windows disk bölme nasıl yapılır? Ya da daha önceden bölmüş olduğunuz Windows bölünmüş diski yeniden boyutlandırma nasıl yapılır? Kimi zaman işletim sistemlerinde formattan önce ...
Google Haritalar Sanal Gerçeklik

Google Haritalar Sanal Gerçeklik Güncellemesi

Google haritalar sanal gerçeklik güncellemesi ile pek çok özelliğe kavuşuyor! Haritalar tarafından yapılan açıklamalara göre; yol tarifi sistemi baştan aşağı değişiyor ve sanal gerçeklik ...
Front End Developer

Front End Developer Nedir ve Yol Haritası Ne Olmalı?

Front End Developer nedir? Front End Developer yol haritası nasıl olmalı? Gibi sorular, özellikle yazılım ve internet sektörüne artan yoğun ilgiden dolayı sıkça merak ...
MySQL

MySQL Nedir?, MySQL Nasıl Çalışır?, MySQL’in Özellikleri?

MySQL, günümüzde en çok kullanılan veri tabanı yönetim sistemlerinden biridir. MySQL veri tabanı, web uygulamaları geliştirme sürecinde sıklıkla tercih edilen bir veri tabanı yönetim ...
IMEI Kayıt ücreti nasıl ödenir

IMEI Kayıt Ücreti Nasıl Ödenir? IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

IMEI Kayıt ücreti nasıl ödenir? IMEI Kayıt ücreti ne kadar? Gibi sorular, özellikle ülkemizde artan telefon fiyatları nedeni ile sıkça sorulmaya başlandı. Yurt dışından ...
Olimpiyat Oyunları

2024 Olimpiyat Oyunları Nerede Yapılacak?

2024 Yaz Olimpiyat Oyunları Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek. Etkinliğin Ağustos ayında yapılması planlanıyor. Paris yüz yıl sonra yeniden Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapacak. Başvuruda ...