VRAM tüm harici ekran kartlarında bulunan bir RAM türüdür. Bu bellek grafik kartları için özel olarak çalışmaktadır.
Ekran kartlarında VRAM ve bit gibi bazı detaylar mevcuttur. Özellikle yeni ekran kartı alacak kişiler bu tür terimlerin anlamlarını merak etmektedirler. Video RAM olarak bahsettiğimiz tabir aslında her harici ekran kartında karşınıza çıkacaktır. Örneğin, harici bir ekran kartı alırken 6 GB benzeri bir tabir görürsünüz. İşte aslında bu tabir ekran kartının Video RAM belleğini ifade etmektedir. Son dönemlerde üretilen harici ekran kartları genellik minimum 4 GB bellek bulundurmaktadır. Çünkü günümüzün oyunları oldukça fazla belleğe ihtiyaç duyabilmektedirler.
VRAM Nedir? Ne İşe Yarar?
VRAM, harici ekran kartlarında bulunan ayrı bir bellektir. RAM olarak tabir edilen bellekleri biliyorsunuzdur. Bu bellekler aslında geçici hafıza olarak da adlandırılabilirler. Örneğin, hard disklerde bulunan bilgiler bilgisayar kapansa bile silinmezler.
İlgili: Harici Ekran Kartı (eGPU)
Ancak RAM belleklerde yer alan bilgiler güç kesilene kadardır. İşte bu yüzden bu tür bellekler geçici olarak adlandırılırlar. Ekran kartında bulunan Video RAM ise aslında yine geçici bir hafızadır. Bu belleğin RAM bellekten farkı ise grafik kartına özel çalışmasıdır. Yani ekran kartının daha iyi işlem yapabilmesi için özel olarak çalışır ve bilgileri geçici olarak hafızasında tutar. Böylece bilgisayar açıkken bir işlemi bitirip aynı işleme tekrar döndüğünüzde işlem daha kısa sürede tamamlanabilir.
Ekran kartı VRAM
Yani bilgisayarınızda entegre grafik kartı ve 8 GB RAM olduğunu varsayarsak entegre grafik kartınız bu bellek miktarının birazını kendisi için kullanacaktır. Bu yüzden entegre grafik kartında performans tek RAM yerine iki ayrı RAM kullanımı önerilir. Yani entegre grafik kartları için yüksek MHz hızına sahip 8+8 gibi parça parça RAM kullanımı daha avantajlıdır. VRAM nedir sorusunu kısaca sizler için cevaplamaya çalıştık. Günümüzde ki ve gelecekteki oyunlar yüksek Video RAM belleğe ihtiyaç duyabilirler. Bu yüzden harici ekran kartı alırken Video RAM belleğinin de çok düşük olmamasına dikkat etmenizi öneriyoruz.
Bir yorum bırakınız...