Son yıllarda yapılan araştırmalarda çocuklarda ekran bağımlılığı nedir? Sorusuna, bu bağımlılığın uyuşturucu madde bağımlılığı statüsünde olduğu cevabı verilmiştir.
Çocuklarda Ekran Bağımlılığının Yaşı Var mı?
Çocukların ekran bağımlılığı yaşının 2 olduğu psikiyatrisler tarafından açıklanmış ve 6 ile 17 yaş aralığındaki çocukların günde 5 saatlerini sürekli olarak ekran başında geçirdikleri tespit edilmiştir.
Ekran bağımlılığını kısa bir deyişle açıklamak gerekirse, televizyon gibi dijital cihazlara olan yoğun tutku denilebilmektedir. Bu tutku, yemek yeme, uyku, tuvalet gibi kişisel ve mecburi ihtiyaçları karşılamayacak seviyede olduğunda ekran bağımlılığı olayı ortaya çıkmaktadır.
Çocukları Ekrana Bağımlı Olmaya İten Etmenler Nelerdir?
Çocuklar doğumlarından 18 yaşlarına kadar eğitilmeye ve yönlendirilmeye ihtiyaç duyar. Bu durumu her ne kadar çocuklar kabul etmese de bilim insanları tarafından bu ihtiyacın varlığı kabul edilmiştir. Çocukları ekrana bağımlı olmaya iten sebepler ise;
- Anne ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi,
- Çocuğun gelişiminde rol oynayacak olan uğraşlarının bulunmaması,
- Kitap okuma alışkanlığının kazandırılmamamış olması,
- Oyun oynamayı çocukların bilmemesi,
- Sosyal ortamlarda zaman geçirilmemesi,
- Sokak arkadaşlığı ilişkilerinin gelişmemiş olması ve
Buna benzer durumlardır. Çocuğun boş vaktinin çok olması ve yorucu uğraşlardan yoksun bırakılması çocuğu televizyon bağımlısı olmaya itmektedir.
Çocukları Ekran Bağımlısı Olmaktan Nasıl Kurtarabilirsiniz?
Anne ve babaların çocukların ekran bağımlısı olmadan önce bu duruma engel olmasının önemi büyüktür. Tıpkı çocuklara nelerin iyi nelerin kötü olduğunun öğretilmesi gibi, nelerin de fazlasının zararlı olduğunun öğretilmesi gerekir. Anne babalar bu konuda yetersiz olduklarını düşündükleri an psikolojik bir destek almalı, çocuğa bu durumu en belirgin sebepleri sunarak açıklamalıdır.
Çocukları Ekran Bağımlılığından Kurtarmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Çocukları ekran bağımlısı olmaktan kurtarmak için;
▪ İzlediği programların tamamında gerçeklik olgusu bulunmadığından söz etmek,
▪ Uzun süre televizyon izlemenin zaman kaybı olduğundan söz etmek,
▪ Hayatın televizyon izlemekten daha zevkli içeriklere sahip olduğunu anlatmak,
▪ Ekrana bağlı olmanın kişiye kazandırdıkları ve kaybettirdikleri hakkında açıklama yapmak
Gerekiyor. Ancak bütün bunları anlatırken, çocuğun yaş, duygu, düşünce ve psikolojisinin gerektirdiği bir dil kullanmak gerekiyor.
Bir yorum bırakınız...