Windows 10'da Geri Dönüşüm Kutusu Ayarlarını Değiştirme | Sonsuz Teknoloji

Windows 10’da Geri Dönüşüm Kutusu Ayarlarını Değiştirme

geri dönüşüm ayar
Windows’da bir şeyi sildiğiniz de, Geri Dönüşüm Kutusu’na gider. Geri Dönüşüm Kutusu, önceden yapılandırılmış maksimum boyutuna erişene kadar  silinen dosyalar orada kalır. bu noktada, Windows yeni dosyaların yerini alabilmek için bölmedeki en eski dosyaları siler. Bu, silinmiş dosyaları kalıcı olarak gitmeden önce geri yükleme şansı verir.Çoğu kişi sadece Geri Dönüşüm Kutusuna müdahale etmez, asla varsayılan ayarlarını değiştirmez Ancak bugün, geri dönüşüm kutusunda ayarlayabileceğiniz ayarlardan bahsedeceğiz.

Geri Dönüşüm Kutusu Boyutunu Değiştirin

Geri Dönüşüm Kutusu, Windows yeni dosyaları açmak için eski dosyaları silmeden önce ulaşabileceği maksimum miktarda depolama alanına sahiptir. Yönetilen bir ağın parçası olmayan bir kişi tarafından kullanılan kişisel bir bilgisayarda, Geri Dönüşüm Kutusu bir birimin toplam boyutunun yalnızca % 5’ini kaplar. Yani, örneğin, normal 1 TB’lık bir sürücüde, Geri Dönüşüm Kutusu’nun varsayılan boyutunun yaklaşık 46 GB olmasını bekleyebilirsiniz.

GERİ DÖNÜŞÜM

Her birimin kendi Geri Dönüşüm Kutusu vardır. Her birimin kökünde “$RECYCLE.BIN” adlı gizli bir sistem klasörü olarak saklanır. Bu klasöre ulaşmak istediğiniz C veya D sürücüsüne girin, üst menüden “Görünüm”  ve ardından “Gizli öğeler” çeltiğini işaretleyin. Daha sonra hemen sağ tarafta bulunan “Seçenekler”i tıklayın açılan pencereden “Görünüm” sekmesini tıklayın ve “Korunan işletim sistemi dosyaları gizle (önerilen)” seçeneğini kaldırdığınızda $RECYCLE.BIN klasöre görebilirsiniz. Daha sonra bu seçeneği çeltik atarak kapatmayı unutmayın.

Her sürücünün kendi Geri Dönüşüm Kutusu klasörü olmasına rağmen, tüm bu klasörlerin içeriği normal Geri Dönüşüm Kutusu görünümünde birleştirilir; böylece, silinen tüm dosyaları, nereden geldikleri önemli değil, görürsünüz.

Çoğu zaman, bu varsayılan iyi olacak. Ancak, bunu ayarlamak isteyebileceğiniz zamanlar vardır. Nadiren sildiğiniz dosyaları tutan 2 TB’lık bir sabit sürücünüz varsa, Geri Dönüşüm Kutusu’nda 100 GB’lık bir alan kaplıyor.

Masaüstünüzdeki Geri Dönüşüm Kutusu simgesini sağ tıklatıp “Özellikler” komutunu tıklatarak Geri Dönüşüm Kutusu özellikleri penceresini açın.

geri dönüşüm boyut

Özellikler penceresinde listelenen her bir birimi görürsünüz. Yalnızca tek bir biriminiz varsa (sisteminiz veya C: sürücünüz), tüm bunlar göreceksiniz. Boyutunu değiştirmek istediğiniz birimi seçin ve “Özel Boyut” alanına MB’de belirli bir boyut yazın.

Geri Dönüşüm Kutusunda oturmak yerine bir şeyleri hemen silmeyi tercih ederseniz, bunu gerçekleştirebilirsiniz. Genel kullanım için tavsiye etmiyoruz, ancak bazı durumlarda kullanışlı olabilir. Belki bir kerede bir şeyleri silmeniz gerekir, bir kez daha ihtiyacınız olmayacağını bilirsiniz ve Bin’de bulunanları etkilemek istemezsiniz.

Bunu yapmak için Geri Dönüşüm Kutusu Özellikleri penceresinde “Dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu’na taşımayın. Silinen dosyaları hemen kaldır” seçeneğini seçin.

Bu seçeneği etkinleştirdiğinizde, onay kutusunun “Onay Silme İletişimini Sil İletişim Kutusunu” işaretleyerek de etkinleştirmesi akıllıca olabilir. Bu seçenek Windows’u silmek istediğinizden emin olmak için bir şeyi silmek istediğinizde size soracaktır.

Ayar Zamanından Sonra Dosyaları Otomatik Olarak Silmek için Geri Dönüşüm Kutusu’nu Ayarlayın
Windows 10’a yapılan ilk güncellemelerin birinde Microsoft, Depolama Sense adında sürücünüzde yer açmanıza yardımcı olacak bir özellik ekledi. Storage Sense’in yapabileceği en büyük şey, sabit sürücünüzü Disk Temizleme ve Ccleaner gibi araçların yaptığı gibi otomatik olarak temizler.

Ayrıca, Geri Dönüşüm Kutusu’nuzla ilgili bir ayar da içerir: belirli bir gün boyunca dosyalar otomatik olarak depodan silme yeteneği: 1, 14, 30 veya 60 güne ayarlayabilirsiniz.

Bunu etkinleştirmek için, Windows + I’ya basarak Ayarlar’ı açın, Sistem> Depolama‘ya gidin ve ardından “Otomatik alan boşaltma birimini değiştir” bağlantısını tıklayın.

otomatik silme

Bir sonraki sayfada, “Geçici Dosyalar” bölümüne biraz ilerleyin ve ardından “Uygulamalarımın kullanmadığı geçici dosyaları sil” seçeneğini etkinleştirin. İstediğiniz gün sayısını ayarlamak için o bölümdeki ilk açılır menüyü kullanın.

Geri Dönüşüm Kutusu, çoğumuzun asla ikinci bir düşünceyi vermediği bir şeydir, ama küçük bir düzeltmeyle, istediğiniz şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

 

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...