Telefonda İnternet bağlantısı yaptığımızda karşımıza 3G, 4G, 4,5G ve LTE ifadeleri karşımıza çıkar, Bu ifadelerin İnternet için kullanıldığını hepimiz biliriz peki nedir bunlar ve aralarında ne gibi bir fark vardır?
3G NEDİR?
3G ağları yayılmaya başladığında, yalnızca akıllı telefon işlevselliği olarak adlandırdığımız en temeline izin veren bir ağ protokolü olan 2G sistemini değiştirdiler. Çoğu 2G ağı, telefon çağrılarını, temel metin mesajlarını ve MMS denilen bir protokol üzerinden az miktarda veriyi işledi. 3G bağlantısının tanıtımıyla, standart HTML sayfaları, videolar ve müzik dahil olmak üzere bir dizi büyük veri formatı daha erişilebilir hale geldi. 2G standartlarına göre, yeni protokol hızıydı.
4G Nedir?
ITU-R, (The radio sector of the International Telecommunication Union) Uluslararası Telekomünikasyon Birliği radyo sektörü, 2008 yılının Mart ayında 4G bağlantısı için standartlar belirledi ve 4G olarak tanımlanan tüm servislerin bir dizi hız ve bağlantı standartlarına uymasını gerektirdi. Akıllı telefonlar ve tabletler de dahil olmak üzere mobil kullanım için bağlantı hızlarının saniyede en az 100 megabit değere ve mobil sıcak noktalar gibi saniyede en az 1 gigabite daha sabit kullanımlara sahip olması gerekir. Bu standartlar duyurulduğunda, bu hızlar pratik dünyada duyulmamıştı, çünkü teknoloji geliştiricileri için bir hedef olarak tasarlandılar. Gelecekte mevcut teknoloji üzerinde önemli bir sıçrama işaret eden bir nokta. Zaman içinde, bu ağlara güç veren sistemler, yeni yayın yöntemlerinin ürünlere yol açtığı anlamında değil, aynı zamanda daha önce kurulmuş olan 3G ağlarının 4G olarak sınıflandırılabileceği noktaya kadar geliştirildi.
4,5G Nedir?
LTE NEDİR?
LTE (Long Term Evolution), ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarıma verilen addır. 4.5G hızının bir başka adı olan LTE’yi yüksek hızlı mobil İnternet’e verilen ad olarak da tanımlanabilir.
LTE, 2G ya da 3G gibi bağlantıların aksine, tamamen IP bazlıdır. Evlerimizde kullandığımız kablosuz internet yani IP tabanlı bağlantının yapabildiği her şeyi yapabilen LTE, 3G’ye oranla yaklaşık 10 kat İnternet hızı sağlar.
4G ile 5G Arasındaki Fark
Mevcut kullandığımız 4G teknolojisi, teoride 500 Mbps seviyelerine kadar internet hizmeti verecek şekilde planlandı. Fakat mobil cihazın bağlantı kapasitesi, bulunduğumuz mekandaki bağlantı sayısı, baz istasyonunun kapasitesi gibi nedenler bağlantı hızını belirlediği için genel de bağlantı hızları en yüksek 75 Mbps seviyelerde kalmakta. Aynı şekilde 5G ne kadar hızlıdır diye soracak olursak 10 Gbps seviyelerine çıkması bekleniyor. Aynı şekilde aynı nedenlerden dolayı bu hızları yakalayabilir miyiz, bekleyip göreceğiz.
Bir yorum bırakınız...