İşletim sistemleri arasında yer alan Linux işletim sistemi, birçok yönden farklılıklara sahiptir. Örneğin, açık ve kapalı kaynak olmak üzere farklı yazılımlar mevcuttur. Kapalı kaynak kodu tarafında en dikkat çekici iki işletim sistemi Windows ve MacOS’dur. Ancak açık kaynak kodlu işletim sistemlerine bakıldığında dikkatleri en çok çekenlerden birisi kesinlikle Linux’dur.
İlgili: Açık Kaynaklı Yazılım Nedir? Neden Kullanılır?
Çünkü Linux, açık kaynaklı olmakla birlikte aslında işletim sistemi temelini oluşturur. Yani Linux temelinde mobil de dahil olmak üzere birçok farklı şekilde arayüzler tasarlanabilir. Ayrıca bu işletim sistemine uyumlu şekilde alternatif programlarda üretilebilir. Dilerseniz şimdi açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Linux’u biraz daha detaylı şekilde ele alalım.
Linux İşletim Sistemi Nedir?
Linux işletim sistemi nedir sorusunun cevabını biraz detaylı şekilde ele alalım. Linux’un mobil dahil birçok işletim sistemi arayüzünün temelini oluşturduğunu belirtmiştik. Açık kaynaklı olan bu işletim sistemi birçok kişi tarafından geliştirilip farklı şekillerde piyasaya sürülebiliyor. Linux’un en önemli yanlarından birisi dağıtımlarla bir araya gelmesi.
Linux dağıtımı olarak adlandırılan ve birçok farklı şekilde karşımıza çıkabilen dağıtımlar, her geçen gün geliştirilmeye devam ediyorlar. Dağıtımların amacı aslında Windows gibi bir işletim sisteminde bulunan her şeyi bir araya getirmek. Yani dağıtımın içine o sürüme uyarlanmış programlar, güncellemeler ve masaüstü tasarımı gibi birçok şey dahil. Bütün her şey dağıtımlar içerisinde uyarlanır ve ortaya farklı bir işletim sistemi çıkar.
İlgili: En İyi Linux İşletim Sistemleri
Açık Kaynak Linux İşletim Sistemi Ne İşe Yarar?
Linux nedir sorusunu cevaplarken aslında Linux işletim sistemi ne işe yarar sorusunu da biraz cevaplamış bulunduk. Bu yazılımın açık kaynak, yani birçok kişi tarafından geliştirilebilen bir yazılım olduğunu belirtmiştik. Böylece birçok kişi yazılımın gelişmesinde katkıda bulunabiliyor ve farklı yazılımlar ortaya çıkarabiliyorlar. Bu yazılımın açık kaynaklı olmasının yanı sıra ücretsiz olması da büyük bir avantaj sağlıyor.
Örneğin, dünya üzerinde milyonlarca kişinin telefonlarında kullandığı Android bile temelinde Linux çekirdeğini barındırmaktadır. Kısacası ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım olan Linux, birçok kişi tarafından birçok amaçla kullanılmaktadır. Aslında Linux’u bir temel olarak düşünebilirsiniz. Daha önce oluşturulan Linux temeli üzerine birçok kullanıcı birçok farklı şekilde yeni yazılımlar oluşturabilir.Özetleyecek olursak, Linux işletim sistemi kullanıcılar tarafından geliştirilebilen ücretsiz bir yazılımdır. Bu yazılım, mobil dahil birçok platformda farklı şekillerde karşımıza çıkabilir.
Bir yorum bırakınız...