Bilim insanlarının haricinde dünyada yaşayan hemen herkesin gezegenlerde yaşam var mı sorusunu kendisine ve çevresine sıklıkla sorduğu ve bu konuda kendince araştırma yaptığı bilinen bir gerçektir. Özellikle bilim insanları, 1950’li yıllardan itibaren dünya dışı yaşam bulunabileceği düşüncesini savunmuştur. 2007’den beri yapılan incelemeler de dünya benzeri gezegenlerin varlığını ortaya koymuştur. Bu gezegenlerde yaşam olabileceği varsayımlarının da üzerinde durulmuştur. Hatta başka gezegenlerde hayat bulunabileceği olasılığına karşılık uzaya bir araç gönderilmiş, bu araca dünyadan sesler yüklenmiştir. Varsayımlara göre başka gezegenlerde yaşayanlar, insanlığın sesini duyacak ve dünyamızla irtibat kuracaklardır. Elbette bu teori bir varsayımdır. Uzayda milyonlarca güneş sistemi bulunduğu bilinen bir gerçektir. Bu milyonlarca güneş sistemi içinde yer alan gezegenlerde yaşam olabileceği de düşünülmektedir.
Hangi Gezegenlerde Yaşam Olabilir?
Bilim insanları, özellikle dünyaya çok benzeyen bir gezegen olan Mars’ta canlının olabileceğini düşünmektedir. Mars’ta yaşamın varlığı ile ilgili geçmiş yıllarda fazla tahminlerde bulunulmuştur. Genel inanış, Mars yüzeyinde geçmiş dönemlerde sıvı halde su vardır ve günümüzde Mars yüzeyinde yapılan incelemeler de bu iddiaları doğrulayacak niteliktedir. Bazı bilim insanları, gezegenlerde yaşam var mı sorusuna cevap ararken Mars’ın bazı yeraltı bölgelerinde mikrobik yaşamın olabileceğini varsaymaktadır. Yaşam olabileceği düşünülen bir başka gezegen ise Ceres’tir. Ceres, Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alan cüce gezegendir. Bu cüce gezegenin ince su buharından meydana gelen bir atmosfere sahip olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle donmuş olan yüzeyindeki parlak bölgelerin buz olabileceği ihtimali ortaya atılmıştır. Suyun var olma olasılığı ise Ceres üzerinde yaşam olabileceği görüşlerin ortaya atılmasına neden olmuştur.
Gezegenlerde Yaşam Olup Olmayacağı Nasıl Araştırılır?
Uzayda muhtemel bir yaşamı bulabilmek için yapılan tüm araştırmalar, doğrudan ve dolaylı araştırmalar şeklinde iki farklı şekilde yapılmaktadır. Doğrudan araştırmalar, bilim insanlarının güneş sisteminde bulunan gezegenlerin yüzeylerini ve meteoritlerin incelenmesidir. Dolaylı araştırmalar ise elektromanyetik yıldızlararası iletişim sinyalleriyle yapılmaktadır. Ancak başka gezegenlerde yaşam ola bile bu sinyallerin dünyana dönmesi çok uzun zaman alacaktır. Öyle ki sinyallerin uzak geçmişten gelmesi de olasıdır. Gezegenlerde yaşam var mı denilerek yapılan araştırmalar sonucunda bugüne kadar somut bir veri elde edilememiştir.
Bir yorum bırakınız...