Hacker ya da bilgisayar korsanı, en genel tanımıyla kişisel ya da kuruluşlara ait verilere yetkisiz olarak erişim sağlayan kişilerdir. Dijital ortamda en bilinen üç bilgisayar korsanı çeşidi vardır, bunlar beyaz şapkalı hacker, siyah şapkalı hacker ve gri şapkaları bilgisayar korsanlarıdır. Bunların yanı sıra az bilinen bilgisayar korsanı yani hacker çeşitleri de vardır.
Bilgisayar Korsanı (Hacker) Çeşitleri:
- Beyaz Şapkalı Hacker: Bilinenin aksine kafalardaki kötü, hain hacker tanımını yıkan iyi adamlardır. Beyaz şapkalı bilgisayar korsanları, sistemlerdeki boşlukları araştırmak ve bu boşluklara göre önlem alınmasını sağlamak için internet alt yapılarını test ederler. Algoritmalar oluşturarak sistemlere sızmak için birçok yöntem uygularlar ve bunu sadece mevcut sistemin nasıl daha iyi çalışabileceğini kurgulamak için yaparlar. Bu tür bilgisayar korsanları devlet çalışmalarında bile yer alabilirler, internetin daha iyi ve daha güvenli bir ortam olmasını sağlarlar.
- Gri Şapkalı Hacker: Gri şapkalı bilgisayar korsanları, iyi de kötü de sayılmaz, kendi yararlarına değil kamu yararına çalışarak elde ettiği bilgileri yalnızca kamuya açıklarlar. Bu tür bilgisayar korsanları internette çok bulunuyor ancak kişisel kazançları doğrultusunda çalışmadıkları için kötülük tacı siyah şapkalı bilgisayar korsanlarına kalıyor.
- Siyah Şapkalı Hacker: Kötü adamlar. En basit tanımıyla bu kişiler kötü adam, hack adı altında yapılan zararlı, yanlış her şeyden sorumlu hacker. Kötü niyetlerle kendi çıkarları için sistemlere girerler, kimi zaman kredi kartı bilgilerini çalarlar, kamusal veri tabanlarıyla oynarlar ve bunu sadece kendi menfaatleri için yaparlar, para ve şöhret. Ünlü bankaları bile soyabileceklerine dikkat çekilmeli. Dünyanın gelmiş geçmiş en ünlü hackerları kimlerdir, ne yaptılar ve şuan ne yapıyorlar?
- İntihar Hacker: Adın dan da belli olduğu gibi yakalanabilecekleri, kimliklerinin ortaya çıkabileceğini bildiği halde işe devam edecektir. Para, şöhret ya da zorlayıcı faktörler etkili olabilir.
- Hacktivist: Gerçek hayattaki protestocular gibi davranarak alt yapılara girerler. Hacktivistlerden etkilenen web sitelerine giren okuyucuların karşılaşacakları manzara, sitenin asıl içeriği değil, bilgisayar korsanlarının kişilere göstermek istedikleriyle karşılaşacaklardır.
- Kırmızı Şapkalı Hacker: Kırmızı şapkalı bilgisayar korsanları, siyah şapkalı bilgisayar korsanlarının avcıları gibidirler. Onların amaçları siyah şapkalı bilgisayar korsanlarının sistemine girerek yakalamak, onları durdurmak ve sistemlerin, devre dışı bırakmaktır.
- Mavi Şapkalı Hacker: Amatör bilgisayar korsanlarıdır. Tamamen kötü olarak adlandırılabilecek niyetleri ve saldırıları yoktur. Mesela bir web sitesini çok fazla trafik çeken bir komut dosyası ile etkileyerek intikam saldırıları yaparlar.
- Script Kiddie: Bilinçli ya da bilinçsiz olarak zarar vermeyi amaçlayan bu bilgisayar korsanlarının yaptıkları bilgisizce sağdan soldan toparladıkları bilgileri kullanırlar.
- Yeşil Şapkalı Hacker: Yeşil şapkalı bilgisayar korsanları, hack öğrenen korsanlardır. Gerçek bir faaliyette bulunmaz ama bunu yapabilecek bilgiye sahip olabilirler. Amaçları her şeyin işleyiş ve çalışma biçimini öğrenmektir.
- Sosyal Medya Hacker: Sosyal medya korsanları, birçok teknikle birlikte kişisel ya da kurumsal hesaplara saldırma ve kırmaya odaklıdırlar, bunun yanı sıra veri hırsızlığı da yaparlar. Bu bilgisayar korsanları aslında birer siyah şapkalıdır çünkü amaçları ve niyetleri kötüdür.
Bir yorum bırakınız...