Dünyanın bugüne kadar gelmiş geçmiş en ünlü 10 hacker’ı ne yaptı ve şuanda ne yapıyorlar.
1. Kevin Mitnick
ABD Adalet Bakanlığı, kendisini “ABD tarihinin en çok aranan bilgisayar suçlusu” olarak nitelendirdi. Kevin Mitnick’in öyküsü filmlere de konu olmuştur.
Ne yaptı?
Dijital Ekipman Şirketi’nin ağına saldırdığından bir yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra, üç yıl boyunca denetimli bir şekilde serbest bırakıldı. Ancak o dönemin sonlarına doğru kaçtı ve ulusal savunma uyarı sistemini ihlal eden ve kurumsal sırları çalan 2.5 yıl süren bir hack saldırısı düzenledi.
Şuan Ne yapıyor?
Mitnick yakalanarak beş yıllık hapis cezasıyla hüküm giydi.Cezasını çektikten sonra bilgisayar güvenliği için danışman ve kamu konuşmacısı oldu. Şuanda Mitnick Security Consulting (Mitnick Güvenlik Danışmanlığı) isimli kendi şirketini yönetiyor.
2. Jonathan James
Jonathan James’in “comrade (yoldaş)” olarak bilinen hikayesi trajik bir hikaye. Genç yaşta hırsızlık yapmaya başladı, birkaç ticari ve devlet ağına girdi ve Öğretmenlik yaparken hapishaneye gönderildi.
Ne yaptı?
James, NASA’nın ağına girdi ve Uluslararası Uzay İstasyonunun nasıl çalıştığını öğrenmek için 1.7 milyon dolara mal olacak yeterli kaynak kodu indirdi. NASA, ihlali soruştururken ağını üç hafta boyunca kapatmak zorunda kalmış ve ek 41.000 dolar zarar ettirmiştir.
Şuan Ne yapıyor?
2007’de birçok tanınmış şirket, birçok saldırıya maruz kaldı. James reddetse de, bu saldırıların şüphelisi oldu. 2008’de James, kabul etmediği suçlardan mahkum olacağına düşündüğü için intihar etti.
3. Albert Gonzalez
Gonzalez, “ShadowCrew” adlı bir bilgisayar korsanı grubunun lideri olarak başladı. ShadowCrew, kredi kartı numaralarını çalmak ve satmanın yanı sıra sahte pasaport, sağlık sigortası kartı ve kimlik hırsızlığı suçlarını da işledi.
Ne yaptı?
Albert Gonzalez, iki yıl boyunca 170 milyonun üzerinde kredi kartı ve ATM kartı numarası aldığında şöhretine adım attı. Daha sonra depolanan tüm kredi kartı numaralarını da çalmak için TJX Şirketler ve Heartland Ödeme Sistemlerinin veri tabanlarına girdi.
Şuan Ne yapıyor?
Gonzalez 20 yıl ceza yedi . Şuan ceza evinde. 2025’te serbest kalması bekleniyor.
4. Kevin Poulsen
“Dark Dante” olarak da bilinen Kevin Poulsen, karmaşık telefon sistemleri bilgisini kullanarak 15 dakikalık şöhretini kazandı. Bir noktada, bir radyo istasyonunun telefon hattını kırdı ve kendisini yeni bir Porsche kazanan ve arananlar listesine girdi. Medyaya göre “Hannibal bilgisayar suçu meraklısı” idi.
Ne yaptı?
Poulsen federal sisteme girip telsiz bilgisi çaldığında FBI’nın aranan listesine girdi. Daha sonra bir süpermarkette yakalanarak tutuklanmış. 51 ay hapis cezasına çarptırılmış ve 56.000 dolar tazminat kararı verilmiştir.
Şuan Ne yapıyor?
Poulsen, 1995 yılında ceza evinden çıktıktan sonra hayatını değiştirdi. Bir gazeteci olarak çalışmaya başladı ve şu anda Wired’in kıdemli editörü. 2006 yılında, kolluk kuvvetlerine MySpace’de bulunan 744 cinsel suçluyu tespit etmede bile yardımcı oldu.
5. Gary McKinnon
İnternette “Yalnız” olarak bilinen Gary McKinnon, tüm zamanların en büyük askeri bilgisayar ağını kesme işini koordine etti.
Ne yaptı?
Şubat 2001’den Mart 2002’ye kadar olan 13 aylık dönemde, McKinnon ABD Silahlı Kuvvetlerine ve NASA’ya ait 97 bilgisayara yasadışı olarak erişti. Yalnızca UFO hakkında bilgi arıyordu, ancak ABD makamlarına göre bir dizi kritik dosyayı silip 300’den fazla bilgisayarı çalıştırılamaz hale getirerek 700.000 dolardan fazla tazminat ödemesine neden oldu.
Şuan Ne yapıyor?
İskoç kökenli olan ve Birleşik Krallık’ta bulunan McKinnon, 2005 yılına kadar Amerikan hükümetinden kaçmayı başardı. Theresa, bir dizi temyizden sonra “ağır hasta” olduğu gerekçesiyle Amerika’ya iadesini engelledi ve bu iadenin “insan haklarına aykırı” olacağını söyledi.
6. Robert Tappan Morris
Robert Tappan Morris, Bell Labs’ta bir bilgisayar bilimcisi ve daha sonra NSA olan babası Robert Morris’ten bilgisayar bilgisi aldı. Robert Tappan Morris, dünyanın bilinen ilk bilgisayar solucanının yaratıcısı olarak nitelendiriliyor.
Ne yaptı?
1988’de Cornell Üniversitesi’ndeki öğrenci iken Morris Solucan’ı yarattı. Program, internet boyutunu ölçmek için tasarlandı, ancak bir kusur vardı. Bilgisayarın daha da yavaşlamasına neden olmuştu. 6.000’den fazla bilgisayarı kullanılamaz hale getirdi.
Şuan Ne yapıyor?
1989’da Robert Tappan Morris’in Bilgisayar Sahtekarlık ve Kötüye Kullanım Yasasını ihlal ettiği tespit edildi. Üç yıl süreyle gözetim altında tutuldu. 400 saat topluluk hizmetine ve 10.050 dolar cezaya çarptırıldı. Sonunda Y Combinator’u kurdu ve şu anda Massachusetts Institute of Technology (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)’de profesör olarak görev yapıyor.
7. Loyd Blankenship
“The Mentor” olarak bilinen Loyd Blankenship, 1970’lerden beri aktif bir bilgisayar korsanıdır. Geçmişte, özellikle de Doom’un (LOD) bir sürü hack grubuna üye idi.
Ne yaptı?
Blankenship, 1986’da tutuklandıktan sonra yazdığı Mentor’un Son Sözcükleri adlı bir makaleyi ( Hacker ve Hacker Bildirgesi olarak da bilinir) yazdı. Makale, korsan kültürünün temel taşlarından biri olarak görülüyordu.
Şuan Ne yapıyor?
Blankenship, 1989’da Steve Jackson Games tarafından GURPS Cyberpunk üzerinde çalışmak üzere kiralandı. ABD Gizli Servisi, 1990 yılında evine baskın düzenledi ve oyunun kural kitabına “bilgisayar suçu el kitabı” olarak el koydu. Halen bir müzisyen ve serbest çalışan oyun geliştiricisi olarak yaşayan hackten vazgeçti.
8. Julian Assange
Julian Assange “Mendax” nick adı altında 16 yaşına hackleme yapmaya başladı. Dört yıl boyunca Pentagon, NASA, Lockheed Martin, Citibank ve Stanford Üniversitesi gibi çeşitli devlet, şirket ve eğitim ağlarına saldırdı.
Ne yaptı?
Assange, 2006 yılında, anonim kaynaklardan gelen haberler kaçaklarının ve gizli belgelerin yayınlanması için bir platform olarak WikiLeaks’i yarattı.
Şuan Ne yapıyor?
Assange şu anda Londra’daki Ekvator elçiliğine gizlice dolaşıyor ve Birleşik Devletler’e iade edilmekten korkuyor.
9. Guccifer 2.0
Guccifer 2.0 kimdir? Hiç kimse bilmiyor. Bir kişi ya da bir kişi kılığında bir grup olabilir. Adı, çoğunlukla ABD hükümet yetkililerine ve siyasi önem taşıyan diğer kişileri hedefledi.
Ne Yaptılar?
2016 ABD Başkanlık Seçimi sırasında Demokratik Ulusal Kongre ağını kesdi. WikiLeaks’te ve başka yerlerde binlerce belge sızdırıldı. Birçoğu, Guccifer 2.0’ın Rus istihbaratının bir örtüsü olduğuna inanıyor. Ancak Başkan Yardımcısı Vice ile yaptığı röportajda Guccifer 2.0, Rus olmadığını ve Romen olduğunu iddia ediyor.
Şuan Ne yapıyorlar?
Guccifer 2.0, ABD 2016 Başkanlık Seçiminden hemen önce yok oldu ve daha sonra Ocak 2017’de Rus istihbaratıyla herhangi bir bağının bulunmadığını iddia etmesi için bir kez daha ortaya çıktı.
10. Anonymous
Anonymous tüm zamanların en ünlü “korsan”ı olabilir. Anonymous, tek bir kişi değil, gerçek bir üyelik ya da hiyerarşi olmayan merkeziyetçi bir hacker grubudur.
Ne Yaptılar?
Anonymous, Amazon, PayPal, Sony, Westboro Baptist Kilisesi, Scientology Kilisesi, karanlık webin parçaları ve Avustralya, Hindistan, Suriye ve Birleşik Krallık’ın hükümetleri dahil olmak üzere birkaç önemli hedefe saldırdılar. 2003 yılında piyasaya çıktılar.
Şuan Ne yapıyorlar?
Anonim, hacktivizmini günümüze kadar halen devam ediyor. 2011’den bu yana Anonymous ile ilişkili iki grup daha faaliyet gösteriyor. “LulzSec ve AntiSec”
Hackerlara Karşı Önlem Almak
Yukarıdakilerden birine benzer bir bilgisayar korsanının hayatınızı mahvedeceğinden korkuyorsanız endişelenmeyin. Bu tür hacker ve hacker grupları devletlerin, büyük organizasyonların ve kurumların peşinden gitmeyi tercih ederler.
Ancak, bir başka hacker türü için dikkatli olmalısınız: kişisel kazanç için verilerinizi çalmak isteyen kişiler üzerinde. Korunmaya devam etmek için, uzman güvenlik ipuçlarına dikkat edin ve yaygın şifre hatalarını yapmayın. Bu tür hackerlara nasıl önlem alacağınıza ilişkin bu makaleye ve bu makaleye göz atabilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...