Bulut tabanlı sistemler, kuruluma ihtiyaç duymadan web tabanlı uygulamalar yardımı ile online depolamaya imkan sunan sistemlerdir. Bulut tabanlı sistem, kullanıcılar tarafından istenilen heran başvurulabilen, bilgi paylaşımı sağlayan, internet tabanlı hizmet ağı olarak da tanımlanabilir.
Kullanıcılar bu program ile her hangi bir uygulama kurulumu yapmadan Office belgelerini depolayabilir, düzenleyebilir, tüm bunları web tarayıcı üzerinden yapabilirler. Bulut sisteme internet sağlayıcısı olduğu sürece her alanda erişim gerçekleştirilir. Bulut Tabanlı Sistem Yararları Neler?
Bulut tabanlı sistemin yararları:
- Sermaye altyapısına yönelik harcamalarını düşürerek maliyetten tasarruf sunar.
- Anında güncelleme işlemini sunar.
- Lisans maliyetlerinden tasarruf yapabilmeyi sağlar.
- Ölçeklendirilebilirlik sağlar.
- Hızlı güncelleme işlemleri ile zamandan tasarruf avantajı sunar.
Bulut Tabanlı Sistemlerin Özellikleri
Bulut tabanlı sistem özellikleri hakkında detaylar:
- Bulut tabanlı sistemler bilgisayar üzerindeki işlemleri en pratik hale taşır.
- Bilgisayar arayüzü ile iletişim arayüzü arasında sağlıklı bağlantıyı ön plana alır.
- Bulut sistemleri API ile kullanılabilirler.
- Çoklu yedekleme işlemi sayesinde sistematik ve düzenli depolamaya izin verir.
- Şahsi projeler veya şirket işleri için kullanılabilmektedir.
Bulut Tabanlı Sistem Hizmetleri Nelerdir?
Bulut tabanlı sistem hizmetlerinin farklı modelleri:
- Alt Yapı Hizmeti: En temel Bulut Sistem hizmetidir. Bu hizmet modelinde Bulut sağlayıcı, sunucu elemanları sanal makineler olarak kullanıcıya sunulur.
- Platform Hizmeti: Bu hizmette kullanıcı kendine ait belirli bir web platformuna uyumlu uygulamaların tümünden zengin bir ortamda yararlanır.
- Yazılım Hizmeti: Bulut sistemleri bu hizmet şeklinde önceden belirlenen uygulamaları direk olarak web tarayıcısı üzerinden çalıştırma imkanı sunar.
Bulut Tabanlı Sistem Çeşitleri Nelerdir?
Bulut tabanlı sistemlerin çeşitleri:
- Public Cloud: Ücretsiz veya kullanım sıklığına göre ücretli şekilde yararlanılabilecek sistem çeşididir. Depolama ve kaynak erişimine yönelik hizmet sağlayıcıları eliyle kullanıcılara sunulur. Bu modelde Microsoft, Google gibi bulut sağlayıcıları kendilerine ait alt yapı kaynaklarını ortaya çıkarırlar. Kullanıcılar bu modele sadece internet üzerinden erişim sağlarlar.
- Private Cloud: Büyük ölçekli ve önemli bilgilere sahip şirketlerin tercih etiği Bulut modelidir. Microsoft şirketi tarafından kullanıcılara sunulan System Center ve Hyper bu modellere örnek verilebilir. Bu sistemde uluslararası bir şirket tüm bilgilerini ortak bir kaynak içinde depolayabilir. Tüm şubelerinin bilgi işlem ihtiyaçlarını tek kaynak üzerinden, hızlı şekilde karşılar.
- Hybrid Cloud: Güvenlik tedbirlerinin yüksek olması gereken firmalarda tercih edilen Bulut sistemidir. Ücretli şekilde kullanılan Bulut tabanlı sistemler arasındadır. Sistemde, şirketlerin güvenlik altında tutmak istedikleri bilgiler için Private model, genel iletişim işlemleri için Public model kullanılır. Her iki modelin harmanlanması ile oluşturulmuştur.
Bir yorum bırakınız...