Ekran kartı çalışma mantığı bazı kullanıcıların merak ettiği bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Sizleri bu konuda bilgilendirmek istiyoruz. 20. yüzyılın başından beri gelişen bir teknoloji olan bilgisayar bilimi, ekran kartlarının da gelişmesiyle birlikte daha üst seviyelere ulaştı. Ekran kartıyla beraber güçlü işlemler kolaylıkla yapılabiliyor oldu. Zaten aslına baktığımızda ekran kartı matematiksel işlemler yapan bir donanım. İşlemcide de durum aynı şekilde ama ekran kartı bu konuda daha büyük bir kapasiteye sahip fakat ikisinin de çalışma şekli farklı olduğu için mimari gereği bazı uygulamalar işlemci, bazı uygulamalar ekran kartı gerektiriyor.
Ekran Kartı Çalışma Mantığı
Ekran kartlarıyla ilgili merak edilen sorulardan birisi bu kartların çalışma prensibi olmakta. Aslına bakarsak ekran kartlarının çalışma şekli oldukça basit. Ekran kartı arka planda sayısal işlemler yapıp bu verileri monitöre gönderen bir aygıt olmakta. Bunu detaylı bir şekilde açıklayalım. Örneğin fareyi hareket ettirdiğinizi düşünelim. Bu sırada işlemciye veri gidiyor. İşletim sistemi zaten sürekli olarak girdi aygıtlarını kontrol ediyor ve bir hareket olduğunda bunu işliyor. İşletim sisteminin verdiği komutlar işlemcide işlenerek ekran kartına bilgi gönderiliyor. Ekran kartı bu verileri düzenleyerek monitöre aktarıyor ve fare hareket etmiş oluyor. Tabii bu çok hızlı bir şekilde gerçekleşiyor, yani gecikme oldukça düşük.
Ekran kartı çalışma mantığı konusu oyunlar için de bu şekilde geçerli. Oyun oynarken bazı işlemler için işlemci kullanılırken bazı işlemler için ekran kartının gücünden yararlanılır. Ekran kartı gerekli hesaplamaları yaparak RGB verilerini monitöre yansıtır ve monitör sürekli güncellenir. Ek olarak şu bilgiyi verelim ki ekran kartı genel olarak saniyede 60 defa ekranı yeniler. Oyunlarda ise ekran 60 veya üzerinde bir hızda yenilenir.
İlgili: Ekran Kartı Çalışmıyor mu? Nedenler ve Çözümler
Ekran kartı saniyede ne kadar çok tazeleme yaparsa o kadar çok işlemci harcar. Bu da enerji tüketimini yükselten bir faktör. VSYNC açmak yani ekran yenileme hızı ile aynı hızda ekran tazelemek hatta 60 FPS’e sabitlemek büyük bir enerji tasarrufu sağlayabilir. Örneğin 1080 piksel bir ekranda 60 Hz monitör için saniyede 124.416.000 piksel güncellemesi yapılıyor. Bir oyunun 300 FPS harcadığını düşünürsek bu 622.080.000 piksel demek. Eğer monitör 60 Hz ise saniyede en fazla 60 kare görünür. Bundan dolayı fazla FPS almak gereksiz olur ve ekran yırtılmalarına neden olabilir.
Bir yorum bırakınız...