Elektronik cihazlarınızı kapattığınızda bile hala elektrik harcıyor olabilirler. Kapama düğmesine bastığınızda, televizyonlar ve uydu kutuları gibi pek çok elektronik cihaz bekleme moduna girer.
Bekleme modunda elektronik cihazlar tamamen kapanmaz. Güncellemeleri gerçekleştirirler. Buna bekleme gücü veya hayali yük denir. Kaybolan enerjiye vampir enerjisi ya da sızıntı enerjisi denir.
Televizyonlar ve uydu kutuları tek enerji kullanıcısı değildir. Evinizin içerisinde muhtemelen telefon ve tabletleriniz için bir kaç tane şarj cihazı vardır. Büyük bir ihtimalle de şarj cihazları şarj etmezken de elektriğe 7/24 takılıdır. Bu şekildeyken telefon şarj cihazları takılıyken yaklaşık 0,26 watt kullanır. Bir dizüstü bilgisayar şarj cihazı, kullanılmadığında 4.42 kWh ve tam şarjlı bir dizüstü bilgisayar takılı ik en 29.48 kWh enerji kullanarak boşa harcar.
Enerji sızıntılarını durdurmanın en bariz yolu, kullanmadığınız zaman her şeyin fişini çekmenizdir. Elektriği kontrol eden enerji harcamadan elektriği kesen uyku moduna geçen akıllı prizler de kullanılabilir.
Evinizde çok eski çok yüksek derecede enerji tüketen eski buz dolabı ve çamaşır makinesi gibi eşyalarınızı değiştirmek sizin için karlı olabilir. Eski makineler eski teknolojik ürünler olduğu için çok enerji harcarlar. Yeni ürünlerin çoğu elektrikten tasarruf ettirmektedir.
Eski makinelerinizi değiştirmenizde karar vermenize yardımcı olabilecek bazı makaleler:
Buzdolabınızı ne zaman değiştirmeniz gerekir?
Fırınınızı ne zaman değiştirmeniz gerekir?
Çamaşır makinesini ne zaman değiştirmelisin
Mikrodalga ne zaman değiştirilmelidir?
Bir yorum bırakınız...