Signal, güvenli metin mesajlaşma ve şifreli ses iletişimi için ideal bir uygulamadır. Tasarım açısından başarılı, güvenli ve kullanımı oldukça kolay. Pek çok yazılım ve teknoloji sitesinde en güvenli mesajlaşma uygulaması olarak editörün seçimi ödülüne layık görüldü.
Uygulamanın Kurulması
Signal, Google Play’den ücretsiz olarak temin edilebilir. Uygulama gizli mesajlaşma uygulaması olarak mağazada yer almaktadır. Uygulamayı ilk kez açtığınızda kişiler listenize, mesajlarınıza ve fotoğraflarınıza erişim için izin istiyor. Bu izinler sağlandıktan sonra telefon numaranızı girebileceğiniz bir ekran ile karşılaşıyorsunuz. Numaranıza bir kod gönderiliyor ve bu kodu uygulamaya giriyorsunuz. (Bu işlem otomatik gerçekleşebilir) Sonrasında ise mesajlarınızı şifreli tutmak için en az 4 haneli bir Pin girmeniz gerekiyor. Pin doğrulama ekranını da geçtikten sonra arkadaş listenizde bulunan kişilere mesaj göndermeye başlayabilirsiniz. Uygulamanın Android sürümünde kişilerin numarasını girerek de mesaj gönderilebilirken iPhone’da kişi listenizde olmayanlara mesaj gönderemiyorsunuz.
Uygulama, uygulama içi satış ya da reklam içermiyor. Tamamen ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunulmuş. Çoğu mesajlaşma uygulaması, yeterince başarılı ve güvenli olsalar da bir hesap oluşturmanızı talep edecektir. Signal’de, unutulduğunda ya da ele geçirildiğinde güvenlik ihlaline neden olacak hesaplar söz konusu değildir.
Diğer mesajlaşma uygulamalarında hangi cihazdan giriş yapıldığına bakılmak sızın tüm mesajlaşma geçmişinizi görebiliyorsunuz. Bu durum Signal için geçerli değildir. Mesajlarınız bir merkezi sunucu söz konusu olmayacağı için yalnızca bir cihazda okunabiliyor. Bu güvenlik sağladığı kadar bir dezavantaj olarak da görülebilir. Uygulamayı dilerseniz varsayılan kısa mesaj uygulamanız olarak ayarlayabilirsiniz. Elbette bu mesajlar şifrelenmiş biçimde arşivlenir ve kirli ellerin erişimine maruz kalsa bile okunamazlar.
Güvenlik ve Uygulama Arayüzü
Bir güvenli mesajlaşma uygulaması olarak Signal’in görünümü oldukça hoş ve kullanırken oldukça rahat hissediyorsunuz. Benzer güvenli uygulamaların tasarıma bu denli önem vermediğini söylemek gerekir. Bu anlamda kullanıcı deneyimine önem verildiğini söylemek gerek. Google Play’de özenle hazırlanmış pek çok iyi görünen uygulama ile karşılaşmışsınızdır. Bu da onlardan biri.
Uygulama içeriklere rahat erişim sağlayabilmek için her bir fotonun ızgara görünümlü resimler gibi mesajlaşma araçlarına da sahip. Ancak kişiler listeniz ile ilgili kişi ekleme gibi bazı özellikler mevcut değil. Uygulama ekran genişliğine son derece duyarlı. Bu da uygulamayı kullanırken işlevsellik ve kullanılabilirlikten ödün vermeyeceğiniz anlamına geliyor.
Son tahlilde Signal, tamamen güvenlik ile ilgilidir. İletişim güvenliği sağlayabilmek için Curve25519, AES-256 ve HMAC-SHA256 teknolojileri kullanılır. Bu uygulama kesinlikle güçlü ve test edilmiş şifreleme algoritmalarını kullanıyor. Buna ek olarak ileri gizlilik anlamına gelen her bir mesajı ayrı ayrı şifrelemeyi de başarıyor. Bunu Axolotl protokolünü kullanarak yapıyor. Buradaki mantık bir mesajın kırılması durumunda diğer mesajları deşifre etmek için kullanılamayacağıdır. Bu nedenle Signal iyi bir güvenli mesajlaşma uygulaması olarak markette yerini almaktadır. Doğru kişi ile iletişim kurulduğunu garanti etmek için bir QR sistemi de mevcuttur. Daha güzel yanı ise uygulamanın açık kaynak kodlu olmasıdır.
Karma Mesajlaşma
Şöyle bir soru aklınıza gelmiş olabilir. Signal kurulu olmayan bir mobil cihaza mesaj gönderirsem şifreli mesajım nasıl okunacak? Signal güvenli mesajlaşma uygulaması, varsayılan kısa mesaj uygulaması olmak için iyi bir alternatif olmadığını düşündürtebilir. Öyle değil. Karşı tarafta Signal kurulu ise mesajlar otomatik olarak şifrelenir. Aksi durumda şifreleme gerçekleşmez. Böylece şifrelenmiş mesajlar göndermek için ayrı şifrelenmemiş mesajlar göndermek için ayrı bir uygulama kullanmanıza gerek kalmaz. Signal günlük ve güvenli mesajlaşma ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilmektedir. Ek olarak mesajlaşmanın güvenli olup olmadığı metin alanında belirgin bir şekilde belirtilir.
Öte yandan Signal kurulu olmayan kişilere davet linki göndererek uygulamayı kullanmaları konusunda teşvik edebilirsiniz. Şifreli mesajlar ile şifreli olmayan mesajlar aynıdır. Görüntü, ses, video ve iletişim bilgileri eklemekte herhangi bir kısıtlama yok. Uygulama ayrıca fotoğraf çekebilmenizi de sağlıyor. Uygulama içinde kişileri gruplayabiliyorsunuz.
Güvenle Konuşun
Signal’de her mesajda arama yapma seçeneği vardır. Karşı taraf signal kullanıyor ise güvenli bir Wi-Fi üzerinden VOIP çağrısı gerçekleştirebilirsiniz. Karşı tarafta Signal kurulu değilse standart Android çağrı uygulaması çalışır.
Metin mesajlarında olduğu gibi, Signal aradığınız kişinin doğru kişi olduğunu teyit etmek ve aramaya müdahale edilmediğini doğrulamak için akıllı bir yöntem kullanır. Her iki arayan da rastgele oluşturulmuş iki kelimeden oluşan anahtar görür. Bir sahtekârla konuşabileceğinizi düşünüyorsanız, diğer arayandan güvenlik anahtarını söylemesini isteyebilirsiniz. Signal’de sesli aramaların mesajlaşma kadar sorunsuz olmadığını da ekleyelim. Yine de güncellemeleri takip etmekte her zaman fayda var.
Akılda tutulması gereken bir şey, Signal ile yapılan güvenli aramalar mobil operatörünüz üzerinden değil Wi-Fi üzerinden gerçekleştirilir. Bu da sınırlı bir internetinizi varsa bunu tüketeceğiniz anlamına gelebilir. Ayrıca karşı tarafta Signal kurulu değilse aramalar Wi-Fi üzerinden gerçekleşmez.
ŞAYET YAZILI OLANLAR DOĞRU İSE FAYDALI BİR YAZILIM VE MESAJLAŞMA,GÜNÜMÜZDE ÇOK DEĞERLİ OLAN GİZLİLİK ANLAMINNDA BAŞARILI DİYEBİLİRİM.