Teknoloji dünyasında çok fazla kullanılan terim vardır. Bu terimleri her nekadar kullansak da bazılarını bilmeyiz bazılarını da bir birine karıştırırız. RAM ve ROM terimleri de bunlardan biridir. RAM, ifadesini bilgisayar ve telefon ile bir şekilde teması olan herkes duymuştur. Bu ifadeye yakın olarak anılan bir de ROM terimi bulunmaktadır. Bu iki ifade insanlar tarafından çok fazla karıştırılmaktadır. RAM ve ROM aynı mıdır? yoksa bir birlerinden farklı kavramlar mıdır? Bu yazımızda sizlere RAM ve ROM bellek nedir ve aralarındaki farklar nelerdir? konusundan bahsedeceğiz.
RAM Nedir?
RAM (Random Acces Memory), bilgisayar ve cep telefonu satın alırken dikkate alınması gereken bir donanımsal özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. RAM, kısaca ifade etmek gerekirse geçici depolama alanıdır. Bilgisayar ve telefonlarda, program ve uygulama çalıştırmak için dosyaların geçici olarak depolandığı ünitedir. Cihazda bir program çalıştırılmak istendiğinde, programa ait dosyalar geçici olarak RAM belleğine depolanır. Programı veya bilgisayarı kapattıınızda RAM boşalır. Tüm dosyalara RAM’den kalkar. Bilgisayarada veya telefonda RAM ne kadar yüksekse aynı anda o kadar fazla program veya uygulama çalıştırabilirsiniz. RAM, cihazın anlık çalışma performansının en büyük göstergesidir.
İlgili: RAM Ne İşe Yarar ve Çalışma Prensibi Nedir?
ROM Nedir?
ROM (Read Only Memory), kısaltma olarak her ne kadar yakın olsalarda bir birlerinden farklı donanımlardır. Salt okunur olarak bilinen ROM, adından da anlaşılaşacağı gibi sadece okunabilen hafızadır. RAM gibi veri depolama ve boşaltma hareketi olamayan önceden yüklenmiş dosyalardan oluşur. Genellikle cihazların ön yüklemesini sağlar. Bilgisayar ve telefon dışında buzdolabı, çamaşır makinesi gibi bir çok cihazda ROM bulunur. ROM belleğine bilgiler üretici firmalar tarafından yüklenir ve kullanıcılar tarafından değitirilemez. Kullanılan cihaza dijital özelliklerin verildiği alandır. ROM içine yerleştirilen yazılım bilgileri sayesinde cihazın donanım özelliklerinin kullanılması sağlanır. ROM içindeki bulunan yazılım aracılığı ile cihazın arasındaki iletişim sağlanır. Örnek olarak bilgisayarda ROM belleğindeki veri, BİOS’u bize sunar. Üretici firma tarafından oluşturulan BİOS’ta bilgisayarın ana yönetimi sağlanır.
İlgili: RAM Neden Bozulur ve Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
RAM ve ROM Bellek Arasındaki Farklar Nelerdir?
- RAM, geçici bir bellek, ROM ise kalıcı bir bellektir.
- RAM, depolama alanı olarak ROM’dan daha fazladır. RAM, “GB”‘lar ile ifade edilirken ROM en fazla “MB” ile ifade edilir.
- RAM, yazılabilir bir bellek iken, ROM sadece okunabilir bir bellektir.
- ROM verileri uzman kişiler tarafından oluşturulur ve kalıcıdır, RAM verileri cihaz tarafından rastgele geçici olarak oluşturulur ve boşalır.
- RAM, kolay takıp çıkarılıabilir bir ünitedir, ROM ise cihazın anakartına lehimli değiştiriilmesi zahmetli bir donanımdır.
Bir yorum bırakınız...