Akıllı bir TV satın almadan önce bilmeniz gereken birçok şey var. En sık sorulan sorular: Ne büyüklükte istiyorsun? Kaç adet HDMI bağlantı noktasına ihtiyacınız var? Sizin için önemli olan ekstra özellikler var mı? Ancak insanların sıklıkla göz ardı ettiği bir soru var: Akıllı TV için hangi işletim sistemini satın almalısınız? Bu makale bu soruyu cevaplamanıza yardımcı olacaktır.
Doğru İşletim Sisteminin Seçilmesi
Yeni bir TV satın alırken “akıllı” olmayan TV bulmak neredeyse imkansız. Ancak, tüm akıllı TV’ler eşit şekilde oluşturulmaz. Masaüstü işletim sistemlerinin dünyası gibi, çeşitli akıllı TV işletim sistemlerinin kendi güçlü ve zayıf yönleri vardır. Bazıları daha kapsamlı bir uygulama seçeneğine sahiptir, bazıları daha iyi bir kullanıcı arayüzüne sahiptir, bazıları üçüncü taraf cihazlar ile daha uyumludur, vb.
1. Roku TV
2017 yılında, Roku pek çok yeni donanım piyasaya sürdü, İşletim sistemi, Roku set üstü kutularının en iyi parçalarını içerir, ancak aynı zamanda platforma özgü bazı ekstra özellikler de sunar. Örneğin, Roku serisindeki diğer ürünlerden farklı olarak, bir HDTV antenini Roku TV’ye bağlayabilir ve Roku ekosisteminden tam bir elektronik program rehberinin (EPG) tadını çıkarabilirsiniz.
Diğer özellikler arasında evrensel bir arama fonksiyonu, ilginizi çekecek özel gösterilerin özel akışı ve özel dinleme modu bulunur. Birçok üretici, TCL, Element, Insignia, Philips, Sharp, RCA, Hitachi ve Hisense gibi Roku TV işletim sistemi televizyonları sunmaktadır.
2. WebOS
WebOS LG’nin akıllı TV işletim sistemidir. Meraklı bir geçmişten sonra, WebOS son olarak, kaygan ve kolay kullanımlı arayüzü sayesinde 2014 yılında lider akıllı TV işletim sistemi olarak ortaya çıktı. LG, 2014’ten bu yana işletim sistemini sürekli olarak rafine ediyor ve şu anda buzdolaplarından projektörlere kadar her şeyde bulunuyor.
WebOS Bluetooth uyumludur, yani klavyeleri, fareleri ve diğer kullanışlı çevrebirimlerini takmak kolaydır. Ayrıca Miracast uyumludur. (Miracast, kablosuz bir HDMI sürümüdür!)
Diğer dikkat çeken özellikler arasında canlı uygulamalar vardır. Böylece bir uygulamada içeriği duraklatabilir, başka bir uygulamayı kullanmaya başlayabilir, ardından ilk uygulamaya geri dönüp daha sonra bıraktığınız yerden alabilirsiniz. 360 derecelik video oynatma ve OLED resmi galeri özelliği vardır.
3. Android TV
Android TV, muhtemelen en yaygın akıllı TV işletim sistemidir. Android TV’yi çalıştıran herhangi bir televizyonun da Chromecast yerleşik olması gerekir. Android telefonunuzdan veya tabletinizden akış veya döküm içeriği yayınlamayı kolaylaştırır. Ayrıca, Chrome’u yüklediğiniz sürece doğrudan TV’nize de yayınlayabilirsiniz. Başlamak için Menü> Cast’a gitmeniz yeterlidir.
Ayrıca, Google Asistan’ı da kullanabilirsiniz. Bu, sesinizi, hoparlörlerinizi, termostatlarınızı, elektrik prizlerini vb. Gibi tüm akıllı ev cihazlarınızı kontrol etmek için sesinizi TV’niz aracılığıyla kullanabileceğiniz anlamına gelir.
4. Tizen OS
TizenOS, Linux tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Samsung cihazlarda sadece TizenOS’u bulacaksınız. Televizyon, kamera, fırın ve klima üniteleri dahil olmak üzere şirketin tüm ürünlerinde bulunmaktadır. TizenOS, 2015 yılında Samsung TV casus olayının ardından kötü bir üne sahiptir. Adil olmak gerekirse, bu konular geçmişte kalmıştır. Samsung TV’ler artık sizin için casusluk yapmıyor. En azından öyle biliyoruz. Ancak, Tizen hala akıllı TV işletim sistemi olarak bir çok talebi karşılıyor. Bu listedeki diğer işletim sistemlerinin bazıları kadar akıllı değil.
5. Fire TV Edition
Fire TV Edition, listedeki en yeni olan işletim sistemidir. Adından da anlaşılacağı gibi, popüler Amazon Fire TV cihazlarının akıllı TV işletim sistemi versiyonudur. Sadece Toshiba ve Element televizyonlarında Fire TV Edition’ı bulacaksınız.
Fire TV Edition ayrıca Amazon Alexa’ya erişmenizi sağlar. Google Asistan gibi akıllı evinizi kontrol edebilir, haberleri ve hava durumunu güncelleyebilir ve günlük iş akışınızın bir parçasını oluşturan diğer uygulamalarla etkileşime yapabilirsiniz.
İçerik açısından, Amazon Appstore’da bulunan uygulamalarla sınırlısınız. Fire TV, Android’e dayanmasına rağmen, Google Play Store’a erişemezsiniz. Yine de, çoğu ana akım uygulaması YouTube’un göze çarpan istisnasıyla kullanılabilir.
Ancak, uygulamaları Fire TV cihazlarına yükleyebilirsiniz. İstediğiniz uygulama için sadece ellerinizi APK dosyasına almanız yeterlidir.
Hangisi Seçilmeli
Akıllı TV işletim sistemlerinin her biri farklı bir alanda daha iyi bir performans sergiliyor, TizenOS ise bu grubun en zayıfı. Kaygan ve minimal sistem istiyorsanız, WebOS iyi bir tercih. En geniş uygulama seçimini istiyorsanız, Roku’yu seçin. Akıllı asistan yetenekleri istiyorsanız Android TV’yi seçin.
Televizyonunun işletim sistemini değiştirebilir miyim? LG 40UB800 kullanıyorum ama Explorer üzerinden film vs. İzleyemiyorum. Stick PC veya TV box önermeyin. Sadece TV yazılımı değişir mi bunu öğrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler.