Bilgisayar denince belkide aklımıza ilk gelen “Windows” işletim sistemidir. Windows işletim sistemi ülkemizde ve dünyada şüphesiz en fazla kullanılan işletim sistemidir. Çok fazla kullanılmasından dolayı en fazla siber saldırılarında gerçekleştiği işletim sistemidir.
Microsoft’da bu saldırılara karşın her geçen gün yeni önlemler almaktadır. Bu saldırlara karşı Microsoft, Windows Defender ve Security Essentials‘ı bizlere sunmaktadır. Peki bu iki uygulama arasında ne gibi bir farklılık var ve bu uygulamaların görevi nedir?
Windows Defender
Microsoft, 16 Aralık 2004 yılında Giant AntiSpyware isimli uygulamayı satın alarak adını Windows Defender olarak değiştirdi. Windows Defender, ilk sürümleri tarama yaparak temizleme görevi görüyordu. Anlık virüsten koruma önleme yapmıyordu. Sonraları Windows 7 ve Windows Vista piyasaya çıktığında Windows Defender varsayılan olarak yüklü geldi. Windows XP kullanıcıları ise indirerek kullanabiliyordu.
Microsoft Security Essentials
Microsoft Security Essentials, 2009’da virüs koruma yazılımı olarak çıktı. Bilgisayarları virüslerden koruyabiliyordu. Bu virüs programı, Windows XP, Vista ve Windows 7’de kullanılmak üzere özel olarak üretildi.
Windows Defender ve Microsoft Security Essentials Arasındaki Fark?
Elbette en belirgin fark Windows Defender’ın varsayılan olarak hazır olmasıdır. Security Essentials, varsayılan olarak yüklü olmadığından, ayrıca bilgisayarınıza indirip yüklemeniz gerekiyor.
Security Essentials’ı Windows 7 ve daha eski sürümlere yüklediğinizde, Security Essentials özelliklerinin Windows Defender ile aynı görevleri yapmasından dolayı Windows Defender devre dışı kalıyordu.
Security Essentials, Windows 8 ve Windows 10’da çalışmıyor. Onun yerine artık varsayılan olarak Windows Defender var. Daha eski Windows sürümleri kullananlar Security Essentials’ı kullanabilir.
Özetlemek gerekirse, Security Essentials zamanla Windows Defender oldu. Windows Defender Windows 10’daki son güncellemelerle “Windows Güvenliği” adı altında yer almaktadır. Security Essentials, Windows Defender kullanılamayan Windows 7 ve daha eski sürümlerde kullanılabilmektedir.
Windows Defender ile Aynı Anda Antivirüs Programı Kullanılabilir mi?
Windows Defender zamanla kendini çok gelişitirdi. Elbette Windows’u korumak için tek virüs koruma uygulaması değil. Üçüncü taraf antivirüs uygulamaları da mevcuttur. Windows’da başka bir antivirüs yazılımı kurduğunuzda Windows Defender devre dışı kalır. Antivürüs uygulamasını kaldırdığınızda Windows Defender tekrar aktif hale gelir. Windows Defender artık yeterince güçlü ve hafif bir uygulamadır. Bilgisayarınızı kasmaz. Üçüncü taraf antivirüs uygulamalarına pek ihtiyaç yoktur.
Bir yorum bırakınız...