Uluslararası standardizasyon örgütünün oluşturduğu standart olan ISO 9001 Kalite Yönetim Sisteminin kurulması için gerekli olan şartların tanımlandığını ifade etmektedir. Sürekli gelişmeyi ve iyileşmeyi hedefleyen ISO 9001 standardı çoğu ülkede belgelendirme modeli olarak uygulanmakta ve belirli prensipler çerçevesinde oluşturulan ve işleyen uluslararası bir Kalite Yönetim Standardıdır. Burada ISO kelimesi ‘International Organization for standardizasyon‘un kısa yazılmış şeklidir. Kalite Yönetim Sistemi Belgesini alabilmek için kuruluşun ISO standardının gerekli olan şartlarını sağlaması gerekmektedir. Ayrıca belge alındıktan sonra belli aralıklarla denetime tabi tutulacağı için belgenin devamlılığının sağlanması da önemlidir.
ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN AMACI
Kalite Yönetim Sistemi tüm bu ihtiyaçların karşılanması, müşteri memnuniyetini sağlayabilmesi için sürekli olarak gelişmeyi ve iyileştirmeyi, düzeltici ve önleyici faaliyetler uygulamayı amaç edinir. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi her sektör için uygulanabilen ve nelerin yapılması gerektiğini belirten bir sistem olarak daha geniş pazarlara ulaşılmasını, müşteri güvenini ve memnuniyetini sağlamayı amaç edinmekte ve etkin bir sistemin kurulmasını hedeflemektedir.
ISO 9001 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YARARLARI
Kalite Yönetim Sistemi kuruluşların daha başarılı bir şekilde yönetilmesi ve çalışması için çok fazla yarar sağlamaktadır. Teknoloji ve iletişim alanındaki gelişmeler sonucunda yaşanan rekabetler, müşterilerin daha bilinçli olması ve beklentilerinin üst seviyelere çıkması, kurumlarda ISO 9001 standardının üretimden satışa kadar uygulanmasını gerektirmektedir. Bu standart kapsamında çalışmayan ve müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik hizmetleri karşılayamayan kuruluşların çalışmalarını etkin bir şekilde devam ettirebilmesi günümüzde pek de mümkün değildir.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sisteminin sağladığı yararları kısaca maddeler halinde inceleyelim;
- Müşteri memnuniyetinin arttırılması,
- Müşteri bağlılığının sağlanarak daha geniş pazarlara ulaşılması,
- Piyasalardaki rekabette etkin bir güce sahip olunması,
- Standartlara en uygun ve kaliteli ürün üretilmesi,
- Çalışanlar arasında kalite yönetiminin bilincinin oluşması,
- Personelin planlı, verimli ve daha motiveli çalışması,
- Süreçlerin belirlenmesi ve görev dağılımının planlanması,
- Oluşabilecek sorunlara karşı etkin önleyici faaliyetler yapılması,
- Daha iyi bir dokümantasyon oluşturulması,
- İyi bir arşivleme sisteminin oluşturulması,
- Mevcuttaki problemler için ise belirlenecek düzeltici faaliyetlerin uygulanması,
- Yapılan plan ve program dahilinde sorunların daha hızlı ve etkin bir şekilde çözümlenmesi,
- Sürekli iyileştirme ve gelişmeyi hedeflemesi,
- aliyetlerin azaltılması ve az maliyetle daha kaliteli ürün üretilmesi,
- Kurumsal bir kimlik sağlanması ve prestij artışı, bu sistemin sağladığı faydalar arasında yer almaktadır.
ISO 9001 standardı çerçevesinde oluşturulan Kalite Yönetim Sisteminin kurulmasının önemli olduğu kadar devamlılığını sağlamak da gereklidir. Bu nedenle iç ve dış tetkiklerde başarılı olabilmek ve sistemin devamlılığını sağlamak için gerekli revizyonların yapılması ve güncellemelerin takip edilmesi gereklidir.
Bir yorum bırakınız...