Muhtemelen TV dünyasında NTSC ve PAL ifadesini duymuşsunuzdur. Arasındaki fark nedir? Peki bu biçimler bugün hala geçerli mi?
NTSC ve PAL Nedir?
NTSC, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde kullanılan analog TV renk sistemidir.
PAL, Avrupa, Avustralya, Asya’nın bir kısmı, Afrika’nın bir kısmı ve Güney Amerika’nın bir bölümünde kullanılan bir analog TV renk sistemidir.
Sistemler oldukca birbirine benzemektedir, temel fark elektrik tüketimidir. Kuzey Amerika’da elektrik gücü 60 Hz’de üretilir. Diğer kıtalarda, standart 50 Hz’dir, ancak bu farkın beklediğinizden daha büyük bir etkisi vardır.
Neden Büyük Bir Fark Vardır?
Analog bir TV’nin yenileme hızı, güç tüketimi ile doğrudan orantılıdır. Ancak bir TV’nin 60 Hz’de çalışması, saniyede 60 kare gösterdiği anlamına gelmez.
Analog TV’ler ışığı ekranın arka tarafına ışınlamak için bir katod ışını tüpü (CRT) kullanır. Bu tüpler projektörlere benzemez, tek seferde ekranı dolduramazlar. Bunun yerine, hızlı bir şekilde ekranın üstünden ışığı ışınlarlar. Sonuç olarak, ekranın üstündeki resim, CRT ekranın altındaki ışıkla yanıp sönmeye başlar.
Bu sorunu çözmek için, analog TV’ler bir görüntüyü “birleştirir”. Yani, insan gözüyle tutarlı görünen bir görüntü elde etmek için ekrandaki diğer tüm satırları atlarlar. Bu “atlama” sonucunda, 60 Hz NTSC TV 29.97 FPS’de, 50 Hz PAL TV ise 25 FPS’de yayınlanmaktadır.
Kare hızı bir yana, PAL teknik olarak NTSC’den daha üstündür.
Günümüzde NTSC ve PAL Halen Önemli mi?
NTSC ve PAL’deki arızalar veya özellikler esas olarak analog TV’lerin nasıl çalıştığını belirler. Günümüzde Dijital TV’ler bu sınırlamaları aşma konusunda tamamen yeteneklidirler ancak halen kullanımda NTSC ve PAL vardır.
Evet günümüzde NTSC ve PAL halen önemlidir. Video bilgilerini analog bir kabloyla (RCA, koaksiyel, SCART, s-video) gönderiyorsanız, TV’niz bu bilgilerin kodunu çözebilmek için modern TV’lerin hem NTSC hem de PAL formatlarına ihtiyacı vardır.
Bir yorum bırakınız...