Öncelikle sanılanın aksine, bilgisayar mühendisliği, bilgisayar programcılığı gibi bölümlerde okumadan da programlama dili öğrenilebilir, programcı olunabilir. Matematiksel düşünme kabiliyetini tetikleyen, ufkunuzu açan bu hobi, günün birinde sadece hobi değil gelir kaynağı da olabilir. Ama hepsinden önce hangi programlama dilinin nasıl öğrenileceğini öğrenmek ile başlanmalı.
Hangi Programlama Dili?
Bilgisayar kendine programlar tarafından verilen talimatları takip eder. Bu talimatlar birçok farklı “dilde” yazılabilir, bazı programların bazı yönlere eğilimleri daha fazla olduğu için önce yapmak istenilenleri karşılayabilecek bir dil seçilmeli. Unutmadan şunu da hatırlatmak da yarar var, bir dili seçtiğiniz için sürekli onunla uğraşmak gibi bir baskı altında hissedilmemeli. Aksine istenileni ararken geçilen yol öğrenilen bilgi olarak görülmeli. Unutmamalı ki aslında ilk yapılan programlama dilini öğrenme değil, programlama dilinin nasıl öğrenileceğini öğrenmektir.
Düşük Seviyeli ve Yüksek Seviyeli Programlama Dilleri:
Programlama dilleri düşük seviyeli ve yüksek seviyeli olarak ikiye ayrılır. Düşük seviyeli programlama dilleri insan diline en uzak olarak düşünebilir, 0 ve 1 lerden oluşur. Yüksek seviyeli programlama dilleri insan diline daha yakındır. Neden düşük seviyeli programlama dilleri kullanılıyor? İşleme süresi daha hızlı olduğu için. Yüksek seviyeli diller insan diline yakın olsa da işleme süresi bir o kadar yavaş çünkü yüksek seviyeli diller makine tarafından anlaşılmaz, derleyiciler ve yorumlayıcılar sayesinde makinenin anlayacağı dile dönüştürülür.
*Düşük Seviyeli Diller: Makine dili, Assembly… dilleri gibi makine diline en yakın olan dillerdir.
*Orta Seviyeli Diller: C, C++, C#, Java… dilleri gibi makine dili ile konuşma dili arasında dillerdir.
*Yüksek Seviyeli Diller:
Programlama Dili Seçimi:
Orta seviyeli diller değerlendirilmeli çünkü orta seviyeli dilleri öğrenmek sadece bir dili değil, bilgisayarın çalışma mantığını da öğretir. Mobil uygulamalar yapılmak isteniliyorsa Java düşünülebilir. Sunucu tarafında programlama için PHP düşünülebilir. Yani farklı kullanım alanına sahip bir sürü dil var. Programcılığı sadece hobi olarak görmeyenler içinse birden fazla dil bilmek gerekiyor. Kişinin kendine en uygun olanını seçmesi için her bir dilin ne işe yaradığını öğrenip kıyaslaması gerekiyor, ardından eğilimi olan alandaki dille başlanabilir.
Dili Öğrenmeye Başlamak:
Başta söylendiği üzere bir programlama dili öğrenmek için okula ihtiyaç vardır denemez. Ama Türkiye şartlarında bir programcı işe alınırken, bazı işyerleri için diplomanın bir şart olduğu da göz önünde tutulmalı.
*Okul dışında çevrimiçi üniversiteler (MIT, Coursera gibi) tarafından yayınlanan bu kurslar da güzel bir öğrenme yöntemi.
*Çevrimiçi olarak yardımcı olabilecek platformlar da mevcut. Örnek olarak Khan Academy, Udemy gibi. İngilizcesi çok iyi olmayanlara Udemy’deki Türkçe programlama kursları yardımcı olacaktır.
*Kitap bazıları için en klasik öğrenme biçimidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kitabın güncel olması. Bazı programlama dillerinin kısa bir sürede değişime uğradığı unutulmamalı.
Bir yorum bırakınız...