Yeni bir bilgisayar alırken veya bir bilgisayarı yükseltirken, önemli bir kaç bileşeni hedef alarak yol izleriz. Bu önemli bileşenlerden biri de RAM’dir. Bu makalede RAM’in oyun üzerindeki etkilerine ve bir oyun için ne kadar RAM’a ihtiyacımız olacağına bakacağız.
RAM Nedir?
İlk önce RAM’in ne olduğunu bilelim. RAM, random access memory – rasgele erişim belleği anlamına gelir . Bilgisayarınızın erişmesi gereken bilgileri geçici olarak tutan kısa süreli geçici depolamadır. Herhangi bir programı açtığınızda, çalıştırdığınız programın verilerini işletim sistemi, geçici olarak RAM’de muhafaza ederek programın o an için çalışmasını sağlar. Program’ı kapattığınızda RAM temizlenir. Ne kadar fazla RAM o kadar fazla programın aynı anda performanslı bir şekilde çalışmasını şağlar. Yeterli RAM olmadan, çok fazla program açtığınızda bilgisayarınız yavaşar. Bilgisayar’ı kapattığınızda RAM’deki herşeyi temizler.
RAM Oyunlarda Nasıl Bir Etki Yaratır?
RAM önemlidir, yukarıda da bahsettiğimiz gibi RAM, bilgisayarın o an çalıştırdığı uygulamayı depolama alanıdır. Oyunlar, yüksek grafiklli çok işlevsel uygulamalar odukları için çalışma anında çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle de yüksek RAM’a ihtiyaç vardır.
Düşük RAM, gereken tüm oyun bilgilerini saklayamaz ve bu da düşük performansa neden olur. Aşırı RAM eksikliği, oyunun çalışmasını engeller.
Özel video kartlarının vRAM olarak bilinen kendi RAM’lerine sahip olduğunu not etmek gerekir. Bu, tamamen ekranınıza grafik göndermeye odaklandığından sistem RAM’inden farklıdır. 4K gibi yüksek çözünürlüklerde oyun oynamak istiyorsanız, çok fazla vRAM’a ihtiyacınız olur.
RAM oyunların verimli bir şekilde yüklenmesine izin verdiğinden, fazla RAM eklemenin daha iyi performansa yol açacağını düşünebilirsiniz.İhtiyacınız olan veriden daha fazla RAM varsa, fazlası israf olur.
Oyun için Ne Kadar RAM Gerekir?
Bu yazı tarihi itibariyle, genel olarak kabul edilen referans normal PC oyunları için 8 GB RAM‘dir. Testler, 8GB ile 16GB RAM arasında çok az performans avantajı olduğunu göstermektedir.
Bir çok eski oyun için yalnızca 4 GB RAM yeterlidir. Yeni çıkan oyunları oynamak için 4 GB RAM yeterli olmayacaktır.
Yeni bir bilgisayar alacaksanız ve uzun bir zaman bilgisayar almayacaksanız geleceğe yönelik en iyi ve ideal tercih 16 GB RAM olacaktır.
Oyun için RAM Özellikleri
Tüm RAM aynı değildir; dikkate alınması gereken başka özellikleri de vardır;
DDR Tasarımları
Neredeyse gördüğünüz her RAM çubuğu DDR’ye ve ona eşlik eden bir sürüm numarasına sahiptir . DDR, İkili Veri Hızı anlamına gelir; bu, her saat döngüsünde iki kez çalıştığı anlamına gelir. Zaman içinde, bu teknoloji DDR2 ve daha yeni sürümlere yol açmıştır. DDR ile ilgli daha detaylı bilgi için bakınız.
Saat hızı
DDR’ye ek olarak, ürün sayfasında bir RAM çubuğunun saat döngülerini de göreceksiniz. Bunlar megahertz (MHz) olarak ifade edilir ve RAM’in her saniye kaç döngü gerçekleştirebileceğini gösterir. Örneğin, 2666 MHz RAM, saniyede 2.666 milyar döngü çalıştırıyor demektir. Beklediğiniz gibi, bu sayı ne kadar yüksekse, RAM o kadar hızlı olur.
Bazen RAM üzerinde 5-9-5-23 gibi bir dizi numara görürsünüz. Bunlara zamanlamalar denir ve isteklere cevap verirken RAM’in ne kadar gecikme olduğunu gösterir. Ancak çok önemli değildir. Kapasite ve DDR daha önemlidir.
RAM’in Oyundaki Rolü Özetle
Oyun bilgisayarınızda RAM’in rolünün birkaç yönüne baktık. Aşağıda en önemli noktaların bir özeti bulunmaktadır:
- RAM, oynadığınız oyundan geçici olarak veri almak için kullanılan kısa süreli bir depolama birimidir.
- 8GB günümüz şartlarında ideal ancak, 16GB geleceğe dönük iyi bir seçenek.
- DDR5’e kadar, DDR4 RAM kullanın.
- RAM saati ne kadar yüksek olursa, hız o kadar iyidir. Ancak hissedilir bir etki olacağını da unutmayın.
Sisteminizde hala eski bir HDD varsa, bunun yerine bir SSD’ye yükseltmeye öncelik vermelisiniz. SSD, bilgisayar performansını arttıracaktır. HDD ve SSD arasında farkı öğrenmek için bu makaleyi okuyabilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...