Rezene çayı, özellikle regl dönemlerinde oluşan ağrı ve sancıların doğal ürünlerin kullanılması ile en aza indirilmesi için tüketilen bir bitkisel ürün olmanın yanı sıra sindirim sisteminin de çalışmasının sağlar.
Rezene Çayı Nedir?
Maydanozgiller ailesinden olan rezene en belirgin özelliği, keskin kokusu olur. Dereotuna benzeyen kokusu vardır. Rezenenin kabuklarından sağlanan baharatlar, Ortadoğu ve Hint coğrafyasında çok sık şekilde kullanılır
Her bitki gibi rezene de yemeklere lezzet vermek için kullanılır rezene çayı nedir rezenenin demlenmesi ile çay haline getirilir ve bu şekilde de tüketimi sık şekilde olur. A ve C vitamini barındıran bitkinin çay halinde tüketilmesinin de çok faydası vardır.
Rezenenin, çay biçiminde de yaygın şekilde tüketimi olur. Marketlerden taze ya da aktarlardan baharat olarak satın alınan bitkinin insan doğasına pek çok faydası olan bitkinin çayı da hazırlanarak tüketilir.
Rezene Çayının Faydaları
Kış aylarının getirdiği hastalıklardan korunma için sebze ve meyve tüketiminin yanı sıra bitkilerin tüketilmesi de önemlidir. Rezene çayı, soğuk kış aylarının misafiri olan grip ve soğuk algınlığı hastalıklara karşı şifa niyetine kullanılır. Rezene çayının faydaları aşağıdaki gibidir:
- Kansızlığı önlemesi ile bilinen rezene çayı ayrıca sindirim sistemini de çalıştırır.
- Göz kuruluğunu önler
- Sivilce ve akne oluşmasını engeller
- Tansiyonu dengede tutar
- Gece içilmesi halinde uyku sorununun önüne geçer
- Tokluk hissi yaratır
- Anne sütünün artmasına yardım eder
- Regl ağrılarını azaltır.
Rezene çayı ayrıca metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklığı arttırır. Bir bardak tüketilmesi bile mide asidini önler, mide içerisinde oluşan yanma ve ekşime problemlerine çözüm olur. Gastrit, reflü ve ülser gibi mide şikâyetlerinde tüketilmesi önerilir.
Rezene çayı etkileri arasında libidoyu arttırma ve rahimde kasılmaların engellenmesi gibi etkiler de vardır. Adet döneminde yaşanan sancıların şiddeti azalır. Adet döneminin ağrısız ve daha rahat geçmesine yardımcı olan rezene çayı, adet dönemi sancılarının şiddetini de azalmasını sağlar.
Rezene Çayı Hazırlanışı
Rezene çayı nasıl hazırlanır oldukça basit bir yapılışı vardır. Rezene tohumu su gerekli olan malzemeler arasındadır. Rezene tohumları öncelikle ezilerek kaynayan suya atılır ve 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. 5 dakika demledikten sonra çay fincanına konulur.
Çayın daha şifalı hale gelmesi için içine bir dilim limon da eklenebilir ayrıca tadının acı bulunması halinde içine bal eklenebilir.
Kişinin herhangi bir kronik rahatsızlığı var ise düzenli kullanmaya başlamadan önce doktora danışması doğru olur.