SSD İle Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır? SSD’nin Faydaları ∞

SSD İle Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır? SSD’nin Faydaları

SSD bilgisayar hızlandırma

Gelişen teknoloji ile birlikte depolama türleri de değişiklik göstermeye başlamış durumda. Özellikle yüksek kapasiteye çıkan depolama birimleri kendi içlerinde bir de hız olarak ayrılmakta. Peki, SSD ile bilgisayar hızlandırmak mümkün mü?

Son zamanlarda eski bilgisayarları hızlandırmak, eski laptopları hızlandırmak adı altında paylaşımlar sıkça görülmeye başlandı. SSD ile bilgisayar nasıl hızlandırılır? Sorusunun cevabı da oldukça basit.

SSD Nasıl seçilir ve SSD ile bilgisayar hızlandırma konularına girmeden önce SSD depolama birimlerini öğrenmek gerekiyor. Peki, SSD Nedir?

SSD Nedir?

Türkçeye Katı hal sürücü olarak geçen SSD’nin gerçek açılımı solid state drave’dir Yüksek hızlı çalışmaları ile kendilerini öne çıkartan bu yapılar normal depolama birimlerinden farklı çalışmakta.

Hard Disk olarak bilinen HDD’lerin aksine mekanik yapıda değil elektronik yapıdadırlar. Bir nevi USB bellek gibi çalışan SSD’ler tamirleri mümkün olabilen depolama birimleridir. HDD sürücüleri gibi mekanik aksamlara sahip olmayan depolama birimleri yüksek hızlara çıkabilmekte.

Genel anlamda SSD’lerin yazma hızları 500 ila 3200MB arasında değişiklik göstermekte. Bu hızlar satın alacağınız SSD modeline göre değişiklik göstermektedir.

  • Ön yükleme işlemlerinin hızlı yapılmasını sağlar.
  • Programların daha hızlı açılıp kapanmasını sağlar.
  • Dosya aktarımını daha hızlı yapar.
  • Oyun sever birisi iseniz oyunlarınızın yükleme ekranları kısalır.
  • Yeni nesil teknoloji kullandığı için daha sağlamdır.
  • Tamiri mümkün olabilen depolama birimleridir.
  • Saniyede 3200MB yazama/okuma hızlarına çıkabilmekte.

SSD Kullanacak kişiler ilk başlarda düşük bütçeye sahipse iki depolama birimi kullanabilirler. C: diski yani işletim sisteminin kurulu olduğu yerin SSD olmasını sağladıktan sonra D: gibi sürücüleri HDD seçerek depolama birimlerini arttırabilirler.

İlgili: SSHD, SSD ve HDD Sürücüler Arasındaki Fark Nedir?

SSD İle Bilgisayar Nasıl Hızlandırılır?

SSD ile bilgisayar nasıl hızlandırılır? Sorusu aslında sanıldığından daha kolay cevaplanacak bir soru. SSD sistemleri tıpkı RAM’ler gibi sonradan alıp takılabilen kolay yapıda parçalardır.

SSD’ler kendi içlerinde iki modele ayrılırlar. Yeni nesil bir anakart kullanıyorsanız M2 SSD modelini tercih edebilirsiniz. Fiyat olarak daha pahalı olan bu ürün direkt olarak Anakart üstüne takılarak depolama sağlamakta.

Eski biçimde olan SSD modelleri ise HDD bağlar gibi sata kablosu üzerinden bilgisayarınıza bağlanmakta. Baştan uyaralım, laptoplara SSD takmak mümkün ancak ikili bir depolama sistemi yapmak istiyorsanız CD sürücünüzü çıkartıp yerine SSD sürücüsü takabileceğiniz bir eklenti satın alabilirsiniz.

Adım Adım SSD ile bilgisayar hızlandırma;

  • Piyasa araştırması ile yüksek hız sağlayacak olan ancak bir yandan da bütçenizi aşmayacak bir SSD bulun.
  • Laptop’a takacaksanız bir CD sürücüsü dönüştürme aparatı edinin. Eski HDD’nin yerine takacaksanız buna gerek yok.
  • Masaüstü için kullanacaksanız bir sata kablosu seti edinin.
  • SSD disklerinizi eski HDD disklerinizi çıkartarak onların yuvasına oturtun ve bağlantı kablolarını takın.
  • Temiz bir kurulum yapmak için bir işletim sistemi USB’si hazırlayın.
  • Format ekranı sırasında SSD diskinizi seçerek içerisine işletim sisteminizi kurmaya başlayın.
  • Bu aşamadan sonrası normal bir bilgisayar kurulumu ile aynı olacaktır.

Yeni depolama sisteminiz formatlandıktan sonra ek bir yazılıma gerek duymadan yüksek hız ile kullanmaya başlayabilirsiniz. İlk andan itibaren sisteminizin hızlı açıldığını fark edebilecek HDD’den farklı olan durumları saptayabilecek siniz.

SSD taktırmak için en yakın bilgisayarcılara da gidebilir veya bilgisayarınızın garantisi devam ediyorsa parçalar ile birlikte onu yetkili servise gönderebilirsiniz.

 SSD takmak ile ilgili olan kısa bir video da burada sizin için; embed link

SSD İle Eski Laptop Hızlandırmak

ssd takmak

SSD ile eski Laptop nasıl hızlandırılır? Bütçeniz dar olabilir veya size hatıra olarak bırakılmış olan bir Laptop olabilir. Onu tekrar hayata döndürmek için bazı parçaları değiştirebilirsiniz.

Bu parçalar arasında SSD diskler de bulunmakta. Laptop’için önce güçlü Ramler satın alın. Hemen ardından laptoplar için üretilmiş olan SSD disklerden satın alın.

HDD ile birlikte SSD kullanmak istiyorsanız ve tek bir HDD yuvasına sahipseniz maalesef CD/DVD sürücünüze veda etmeniz gerekecek. CD/DVD sürücüsünü sökerek yerine SSD takmak mümkün durumda.

Piyasa değeri 50 – 70TL arasında olan SSD Çevirici aparatlar ile yukarıda anlattığımız adımları izleyerek kısa sürede SSD sahibi olabilir. Eski Laptop’u hayata döndürmek konusunda adımlar atabilirsiniz.

Bir yorum bırakınız...

*

World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...