Gün geçmiyor ki, internetin hızı kesilmesin. Her geçen gün dünyada internet kullanımı ve kullanıcısı artış göstermektedir. Buna paralel olarak bu arz talep olgusuna karşı internet site kurulum ve hizmetleri de artış olmaktadır. Lakin, bu internet sitelerinin birçoğu masum olmamakla birlikte bir kısmı da yanlış yönlendirmelerle olumsuz sonuçlara meydan vermektedir. Öyle ki, kimi internet siteleri yanlış kullanıma ve suçlamalara maruz kalmaktadır. Bunun en güzel örneği Amerika kökenli e-ticaret sitesi Wayfair sitesidir. Peki, Wayfair sitesi nedir? Wayfair olayı nedir? Gelin birlikte göz atalım.
Wayfair Nedir?
Wayfair, 2002 yılında Ameri Birleşik Devletleri’nde mobilya ve ev eşyaları alanında faaliyete başlayarak kısa sürede ülkenin en büyük ticari sitesi haline gelmiş popüler bir e-ticaret sitesidir. 12000 tedarikçi ve 13 milyondan fazla ürünü sanal ortamda pazara sunan büyük bir e-ticaret sitesi unvanına sahiptir. Ayrıca, Wayfair’in Amerika Birleşik Devletleri’nden başka, İngiltere, Almanya, Kanada ve İrlanda gibi ülkelerde de faaliyet gösterdiği ve bu ülkelerde de ofis ve depolara sahip olduğu bilinmektedir.
Wayfair Olayı Nedir?
Sanal dünyada faaliyet gösteren e-ticaret siteleri güvenilir olmaları büyük önem taşır. Sanal müşterilerinin dikkat ettiği en büyük konuların başında e-ticaret yapan sitelerin güvenirliği gelmektedir. Lakin, Amerika menşeili Wayfair sitesi ne kadar popüler ve güvenilir olsa da sosyal medyada bir kullanıcının iddiaları üzerine büyük bir sansasyonele yol açmıştır.
Bu kullanıcı ilgili sitenin belirli bazı ürünleri derleyip toplayıp sosyal medyada paylaşması sonucu gündeme düştü. Paylaşılan ürünlerin ortak özelliği ise ürünlerin çok aşırı bir şekilde pahalı olarak satışa çıkarılması ve ilgili ürünlerin stok kodları olan SKU’lar Rus arama motoru Yandex’e yazıldığına kullanıcıların karşısına kaçırılan çocukların resimleri ekrana gelmesi iddiasıdır. Bu iddialara karşı tepkiler ve gelen sorular üzerine bu konu hakkında site yetkilileri kamuoyunu tatmin edecek nitelikte açıklama yapmaması ve yeniden fiyat noktasında değerlendirilmek üzere kısa sürede ilgili ürünlerin şimdilik geçici olarak satıştan çıkarılması olayı yaşanmıştır.
Buna paralel olarak yine site yetkilileri konu hakkında yeterince bilgilendirici bir açıklama yapamadıklarını da ve kısa süre içinde yeniden bir fiyat politikası yapacaklarını ve konunun ayrıntılarını komu oyu ile paylaşacaklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca bir diğer iddia ise yenilir içilir cinsten olmayıp bu aşırı fiyat politikasının arkasında bu sitede çocuk ticareti yapıldığı ya da çocuk kaçırılma iddiası gündeme adeta bomba gibi düşmüş ve birçok kişinin dikkatini kısa sürede üzerine çekmiştir. Tüm bu iddialar kesin bir dille yalanlayan ve reddeden yetkililer asla böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade etmişlerdir. Dolayısıyla bu olay Wayfair olayı olarak adlandırılır.
Wayfair Ve Trendyol İlişkisi Hakkında
Bir diğer iddia ise Wayfair sitesinin Türkiye’de Trendyol ile anlaştığı ve söz konusu olayı Trendyol üzerinden gerçekleştirildiği iddiasıdır. Lakin, bu konuya açıklık getiren Trendyol yetkilileri ise olayın tamamen komple teorisinden ileri gitmediğini ve asla böyle bir şeyin olmadığını açıkça kamuoyuna deklare etmişlerdir.
Bir yorum bırakınız...