IP adresleri, dinamik ve statik olmak üzere ikiye ayrılır. Bu içeriğimizde statik IP nedir, ne işe yarar? konularına değinmeye çalışacağız.
Birçok teknolojinin temeli internete dayanıyor. Hayatımızda önemli bir yere sahip olan internet, artık neredeyse her evde mevcut. İnterneti oluşturan birçok farklı bileşen mevcut. İşte bu bileşenlerden birisini IP adresi olarak tanımlayabiliriz. İnternete bağlanan her bir cihaza eşsiz bir IP adresi atanıyor.
IP adresleri, genel olarak iki farklı türe ayrılıyor. Dinamik ve statik IP terimlerini daha önce duymuş olabilirsiniz. Sizlere statik IP konusundan detaylı bir şekilde bahsetmek istiyoruz. Değişken olmayan statik IP adresleri, internet servis sağlayıcısından belli bir ücret karşılığında satın alınabiliyor.
IP Nedir? Ne İşe Yarar?
İnternete bağlanan cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan protokole IP protokolü denir. İnternete bağlı her bir cihaza benzersiz bir IP adresi atanır. Bu adresler kullanımdayken başka bir cihaza tanımlanamaz. IP adresleri sayesinde internete bağlı cihazlar birbirleriyle veri iletişimi yapabilirler. IP protokolünü internetin temel bileşenlerinden birisi olarak tanımlayabiliriz.
Statik IP Nedir, Ne İşe Yarar?
Sürekli aynı kalan IP adresleri, statik IP olarak tanımlanabilir. Statik IP nedir sorusunun cevabı aslında oldukça basit. Statik IP adresleri, ISS tarafından tanımlanır ve her zaman aynı kalır. Yani bu tür IP adresleri özel bir talep olmadıkça değiştirilmez.
Özellikle sunucular ve routerlar gibi özel cihazlar tarafından tercih edilen statik IP adresleri, güvenlik konusunda oldukça avantajlıdır. Statik IP almak için genellikle internet servis sağlayıcısına başvurarak belli bir ücret ödenmesi gerekir. Ücret karşılığında satın alınan bu IP adresi, siz tekrar talepte bulunmadıkça hiçbir zaman değişmez. Statik IP fiyatları, firmadan firmaya değişiklik gösterebilir.
Dinamik IP Nedir?
Belli aralıklarla değişen IP adreslerine dinamik IP denir. Ev internetlerinde genellikle dinamik IP adresleri kullanılır. Bu IP adresleri, internete yeniden bağlanma gibi senaryolarda tamamen değişir. Yani aslında dinamik IP adresinin değişken olduğunu ve otomatik olarak değiştiğini söyleyebiliriz.
Statik IP ile Dinamik IP Arasındaki Fark
Dinamik IP ile statik IP arasındaki temel fark oldukça basit. Dinamik IP, belli bir süre sonra otomatik olarak değişir. Yani değişken IP adreslerine dinamik IP denir. Statik IP ise ISS tarafından belli bir ücret karşılığında tanımlanır ve her zaman aynı kalır. Yani kullanıcılar özel bir talepte bulunmadıkça statik IP adresi hiçbir zaman değişmez. Statik IP nedir ne işe yarar gibi soruların cevaplarını genel olarak bu şekilde açıklayabiliriz.
Bir yorum bırakınız...