Thunderbolt ve USB-C cihazları bir birine bağlamak için son zamalarda karşımıza çıkmaktadır. Cihazlar arası bağlantı bileşenleri çeşitlendikçe hangisi daha iyi veya birinin diğerinden farkı nedir gibi aklımıza sorular gelmektedir. Thunderbolt 4’ün USB4 ile pek çok ortak yönü vardır, ancak bu aynı şey değildir. Thunderbolt ve USB-C arasında farklar vardır. Peki Thunderbolt ve USB-C Arasındaki Fark Nedir?
Thunderbolt Bağlantı Noktası Nedir?
Thunderbolt, Intel tarafından Apple ile işbirliği içinde geliştirilmiştir. Adı “Thunderbolt” olarak değiştirilmeden önce orijinal olarak “Light Peak” olarak adlandırılıyordu. Thunderbolt, yüksek çözünürlüklü ekranları ve yüksek performanslı verileri destekler,
Thunderbolt 4, USB-C tabanlıdır ve 40 Gb/sn’ye kadar veri aktarabilir. Diğer avantajlar arasında çift 4K monitör desteği, 32 Gb/sn PCIe SSD bant genişliği hızı ve USB4 uyumlu derecelendirme yer alır.
İlgili: Thunderbolt Nedir Ne İşe Yarar?
Thunderbolt’un tek bir bağlantı noktası üzerinden birden fazla cihazı çalıştırabilmesi bir avantajdır. Tek bir bağlantı noktası aracılığıyla bir dizüstü bilgisayarın işlevselliğini kolayca artırabilirsiniz.
Thunderbolt ve USB-C Arasındaki Fark Nedir?
Görünüşte, Thunderbolt 3 ve Thunderbolt 4, USB-C ile özellik olarak aynı görünüyor. Ne de olsa ikisi de aynı USB-C bağlantı noktalarını ve konektörlerini kullanıyor. Thunderbolt 4 ve USB-C tamamen uyumludur. USB-C ayrıca Thunderbolt 3 ve USB 3.2 ve 2.0 ile geriye dönük uyumludur. Temel farklılıklar minimum gereksinimlerde yatmaktadır.
Thunderbolt
USB-C cihazları minimum 20 Gbps’ye sahipken Thunderbolt 4’ün minimum hızı 32 Gbps’dir. Thunderbolt ayrıca USB-Cnin minimum güç gereksinimlerini 15W ile ikiye katlıyor.
USB-C
Diğer bir fark, farklı kablo uzunlukları üzerinden aktarım hızlarıdır. Thunderbolt 4, iki metrenin üzerindeki kablolarla 40Gbps hızında aktarım yapabilir, ancak USB4 aynı hızlar için bir metreden daha kısa bir kabloya ihtiyaç duyar. Bu daha düşük gereksinimler, daha ucuz USB-C aksesuarlar anlamına gelir.
Thunderbolt 4 ve USB-C kabloları
Peki farkı nasıl anlayabilirsiniz? Her şey simgelerle ilgili. Thunderbolt 4 cihazları bir şimşek simgesi ve 4 rakamı ile belirtilir. USB-C cihazları, 20 veya 40 rakamının (Gbps için) yanı sıra standart USB simgesine sahiptir. Ne yazık ki, MacBook’larda olduğu gibi bağlantı noktaları her zaman cihazlarda simgelerle belirtilmez, bu nedenle aygıtınızın teknik özelliklerini kontrol etmeniz gerekir.
İlgili: USB-C Nedir? Ne İşe Yarar?
Thunderbolt, aygıtları bilgisayarlara bağlamak için kullanılan birçok donanım arabiriminden biridir. Eşzamanlı olarak ekran paylaşımına ve veri aktarımına izin verdi, bu da bir süre için rakip standartlara göre büyük bir avantajdı. Günümüzde USB-C, Thunderbolt’a büyük ölçüde yetişti ve USB-C, Thunderbolt’tan daha hızlı olabilir , ancak kullanabiliyorsanız Thunderbolt’un hala biraz daha fazla avantajı var.
Bir yorum bırakınız...