Tor Tarayıcısı Güvenli Midir? ∞

Tor Tarayıcısı Güvenli Midir?

tor güvenli mi

Tor, ortalama internet kullanıcısı için güvenlidir. Bazı avantajları ve kullanışlı uygulamalarının yanı sıra dezavantajları ve güvenlik açıkları da mevcuttur. Tor, bazı yönlerden VPN’den daha az güvenlidir, ancak Tor’u VPN ile kullanmak internette anonimlik ve gizlilik için oldukça güvenli olmaktadır.

Öncelik Tor’un katmanlarını anlamak

Tor, internet tarama sistemi olan ‘’the onion router’’ kelimelerinin kısaltmasıdır. Tor Tarayıcı, bağlantı isteğini bir yol boyunca bir çıkış düğümüne ileten başka bir rastgele Tor sunucusuna bağlamaktadır. Tor tarayıcı, kullanıcının web trafiğinin anonim kalmasını sağlar ve kullanıcının çevrimiçi kimliğini korur.

Bu rastgele yönlendirme, kullanıcıları için yüksek derecede anonimlik sunmaktadır, bunları şu sayede sağlamaktadır:

  • IP adresi gizleme yoluyla kullanıcının konumunu gizleme
  • Trafiğin yolda izlenmesini engellemek
  • Olaydan sonra çevrimiçi etkinliğin izlenmesini engellemek

Çoklu yönlendirme işlemi, kullanıcının kimliğini güvende tutar. Tor yönlendirme yolunun her düğümü, yalnızca önceki düğümün IP adresini ve trafiğin bir sonrakine yöneldiği düğümü bilmektedir. Yani sistem sadece bir önceki işlem ile bağlantılıdır ve bu nedenle güvenlidir.

Tor’un Avantajları

  • Tor’u kullanmak ücretsizdir.
  • Tor, Windows, MacOS, Unix benzeri sistemler ve Android ile uyumludur.
  • İnternetin açık ve ücretsiz kullanımını destekler.
  • Tor, bölgesel olarak kısıtlanmış web sitelerine erişim sağlar.
  • Tor, VPN gibi bu kısıtlamaları etkisiz hale getirmektedir.
  • Tor dağıtılmış bir ağdır. Tek bir veri iletişim şebekesi sağlamak için dağıtılmış bir ağ yayılır. Dağıtılmış ağ, depolama ve işleme iş yükünü yaymak için her ağ düğümü tarafından ortak veya ayrı olarak yönetilir ve yine Tor kullanıcı takibini zorlaştırır.
  • Dağıtılmış bir ağ üzerinde olduğu için Tor’un çalışması tek bir düğüme bağlı değildir. Bir sunucu kapanırsa, sistem onu ​​bir sonraki kullanılabilir düğüme iletir.
  • Ağ gönüllüler tarafından yönetilmektedir. Tor gönüllüleri, Tor ekosistemini desteklemeye yardımcı olan, toplum bilincine sahip kişilerdir.
  • Tor ağı, devletlerin müdahalesine ve onu kapatma çabalarına karşı dirençlidir. Ağ dağıtımı ve çok çeşitli gönüllüler nedeniyle Tor’da yerleşik yedekler vardır. Bir veya daha fazla geçiş düğümünü kapatmak, Tor ağını devre dışı bırakmaz.

Tor, Dark Web nedeniyle kötü bir itibara sahip

Evet, Tor, çevrimiçi bilgisayar korsanları ve suçlular tarafından yasa dışı faaliyetlerde kullanıldı. Dark web ya da deepweb gibi terimlerle ilişkilendirilmesi, sıradan, dürüst insanların gizliliğe ihtiyaç duyduğu ve Tor’un yasalara saygılı internet kullanıcılarına da hizmet ettiği koruma sürecine zarar vermektedir.

tor

Tor’un dezavantajları ve güvenlik açıkları

Sonuç olarak, Tor Tarayıcı %100 yasaldır ve ne için kullanıldığına bağlıdır. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken bazı dezavantajlar vardır:

  • Bir Tor Tarayıcı, açık ağdan oldukça yavaş olma eğilimindedir.
  • Bazı büyük web hizmetleri Tor kullanıcılarını engeller.
  • Otoriter rejimler, vatandaşlarının isimsiz iletişim kurmasını engellemek için Tor’u yasaklamışlardır.

Genel olarak güvenli olmasına rağmen, Tor’un bilinen güvenlik açıkları vardır

Tor güvenlik açıkları şunları içerir:

  • Tor, doğrulama saldırıları ile yenilebilir.
  • Bazı kurum ve kuruluşlar Tor kullanıcılarının gizliliğini tehlikeye atabilir. Güçlü ve amansız gözetleme teknikleri kullanan Tor saldırıları, örneğin kullanım modellerini belirlemek için giriş ve çıkış düğümleri arasındaki kullanıcı aktarımlarını çözebilir.
  • Tor düğümleri, son çıkışa giden yol boyunca tehlikeye girebilir.
  • Tor’un güvenliği, Tor gönüllülerinin çoğunun dürüst olduğu ve trafiği gözetlemediği varsayımına dayanır. Ancak Tor araştırmacıları, bazı saldırıları gerçekleştirmek için kullanıcıların trafiğine aktif olarak müdahale eden çıkış düğümleri buldu.
  • Northeastern Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma Tor’da oturum açma verilerini çalmak için otomatik araştırmadan veritabanlarına tehlikeli virüsler yayılmasının amaçlandığını ortaya koymaktaydı.
  • Windows dijital dosyaları savunmasızdır.

Windows DRM telif hakkıyla korunan dijital dosyaların indirilmesi ve açılması, Tor Tarayıcı kullanıcılarının kimliğini tehlikeye atabilir. Sözde anonimleştirme saldırısı oluşturmak, genellikle hükümet ve kolluk kuvvetlerinin araçları dahilindeki kaynakları gerektirir. Kullanıcı, DRM dosyasını açar ve Tor Browser kullanıcı konumunu ve kimliğini gizlemek için kodu indirir. Bu durumda gizlilik açığa çıkar.

Tor Güvenli Bir Şekilde Nasıl Kullanılır?

Çoğu kullanıcı için Tor Tarayıcı’yı indirmek ve Chrome, Firefox veya Safari ile aynı şekilde çalıştırmak basit bir meseledir. Standart web sitelerine ek olarak, Tor Tarayıcı yalnızca Tor ağında bulunan .onion web sitelerine girebilir. Örneğin bazı gazete haberlerini anonim olarak okumak isteyenler için bile bir .onion siteleri mevcuttur. Ayrıca bu tarayıcıya VPN ile birlikte girmek güvenlik için oldukça fayda sağlamakta, bu sayede konum ve kimlik gizleme işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Tor üzerinden VPN kullanın

Bu yöntemde kullanıcı önce VPN hizmetine bağlanır. Bir sonraki adım Tor Tarayıcıyı yüklemektir. Tor üzerinden VPN kullanmak, genellikle iyi bir güvenlik ve gizlilik koruması sağlar. Başlıca faydaları şunlardır:

  • Önce VPN’ye bağlanmak, internet servis sağlayıcısının kullanıcının Tor’a erişimini algılamasını engeller.
  • VPN ayrıca kullanıcının kendi ülkesi dışındaki bir sunucudan oturum açmayı seçmesine izin verir. Bu, ek bir anonimlik düzeyinin yanı sıra coğrafi engellemeye de karşı gelinmesini sağlar.

Tor hakkında son tavsiye

Dezavantajlarına ve kusurlarına rağmen Tor güvenlidir. Kullanıcının gizliliğini ve anonimliğini korumak için etkili bir çevrimiçi araçtır.

Tor, ifade özgürlüğünü ve internete evrensel erişimi kısıtlamak isteyen ülkeler dışında yasaldır. Yasa dışı faaliyetlerle ilişkilendirilmesine rağmen, Tor’un sıradan, yasalara uyan kişi için meşru kullanımları vardır.

Tor’un bazı güvenlik açıkları var:

  • Tor, çıkış düğümüne giden yolları nedeniyle yavaştır.
  • Bazı devletler Tor bağlantılarını engeller.
  • Tor çıkış düğümündeki şifrelenmemiş trafik, bazı kullanıcılar tarafından ele geçirilebilir.
  • Yüksek güçlü saldırılar Tor kullanıcılarını izleyebilir.
  • Windows DRM dosyalarının indirilmesi ve açılması, kullanıcının kimliğini tehlikeye atabilir.
  • Ortalama bir internet kullanıcısı, Tor’un yavaşlığından dolayı bunu tercih etmez. Benzer şekilde, örneğin BitTorrent gibi hizmetler aracılığıyla büyük dosyaları indirmek Tor kullanıcısının anonimliğini korumayacaktır.

Bu nedenle Tor, hıza güvenen internet kullanıcıları için ideal bir araç değildir. Onun yerine bir VPN kullanmak daha hızlı ve daha güvenli bir alternatif sunar. Ancak Tor, ek güvenlik için VPN ile birlikte kullanılabilir. Tamamen güvenli internet taramasıyla her iki dünyanın da en iyisini elde etmek için Tor üzerinden VPN kullanmak en iyi yöntemdir.

Bir yorum bırakınız...

*

keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...

Microsoft Copilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Microsoft Copilot, Microsoft'un Windows, Edge, mobil ve Office 365 için yapay zeka aracıdır. Yapay zekanın gelişmesi ve OpenAI GPT'nin popüler olması ile birlikte teknoloji ...
Gmail akıllı yazma

G-mail Akıllı Yazma Özelliğini Açma Kapatma

Akıllı yazma aracı, e-mailler için otomatik tamamlama gibi çalışır. E-maillerin nasıl yazılacağını öğrenir ve cümlelerin tamamlanmasını sağlar. E-mail metinlerinin hızlıca oluşmasını sağlar. Yazarken öneriler ...
IMAP

İmap Nedir? İmap Kullanımının Faydaları

Birçok insan imap nedir bilmemektedir. Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında e-mail kullanımı çok önemlidir. E-mail protokolü sayesinde kişiler her cihazdan e-mailerini kontrol edebilir, ...
mac windows

Mac vs Windows Bilgisayar Özet Karşılaştırma

Bilgisayar teknolojisi, günümüzde büyük ölçüde Windows ve Mac işletim sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Her iki işletim sistemi de benzersiz özelliklere ve kullanıcı deneyimine sahiptir ...
Gmail görev oluşturma

G-mail Görev Oluşturma G-mail Alanlar Düzenleme

G-Mail’den görev oluşumu çok basittir. Öncelikle, G-Mail hesabına giriş yaparak, sağ üstteki alan "Görevler"e tıklanmalıdır. Açılacak pencerede, yeni görevin eklenebilmesi için "Görev Ekle"ye tıklanmalıdır ...
MAPI EWS

MAPI EWS Nedir Ne İşe Yarar Ne Amaçla Kullanılır?

Teknolojinin gelişim göstermesi ile birlikte MAPI EWS nedir ne amaçla kullanılır pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnternet önemli iletişim kaynaklarındandır. Gere iş alanlarında ...
Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...