Toplumda genel olarak erken yaşlarda vücut geliştirmeye başlamak isteyen ancak tereddüt yaşayan bireylerin çoğunun düşüncesi vücut geliştirme ve boy uzama ilişkisinin ters orantılı olduğu yani vücut geliştirme egzersizlerinin özellikle de deadliftlerin boyunun uzamasını kötü etkileyeceğine yöneliktir. Bizler de bugün işleyeceğimiz Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Engeller mi? sorusuna değinmek istedik. Dilerseniz başlayalım;
Vücut Geliştirme Boy Uzamasını Engeller mi?
Spor salonlarına gitmeden önce bu soruyu düşünen birçok insanla karşılaşırız ancak bu halk arasındaki yanlış algılardan biridir. Konuyla ilgili birçok bilimsel araştırmada da işlendiği gibi; vücut geliştirmenin boyu olumsuz değil tam tersi olumlu şekilde etkilediği gözlemlenmiştir. Bunun en basit kanıtı olarak vücut geliştirme ile uğraşan insanları inceleyebilir ve boylarının toplumdaki erkekler içerisinde oldukça uzun ya da normal boyda olduğunu görebilirsiniz.
Vücut Geliştirme ve Boy İlişkisi
- Vücut geliştirme daha çok ağırlık kaldırma üzerine kurulu kardiyonun da dâhil olduğu birçok ısınma, geliştirme ve soğuma egzersizinin kombinasyonundan oluşmaktadır. Vücut geliştirirken kas kütlesi ve hacmi artan bireyin, kemiklerine daha çok yük binmekte ve buna bağlı olarak vücut otomatik olarak kemik kütlesi ve yoğunluğunu da kasın yaratacağı gerilme ve yük bindirmelere karşı dayanıklı olması için arttırmaya çalışacaktır. Yani kaslarınız geliştikçe kemiklerde daha çok kalsiyum birikimi olacak ve kemiklerin gelişimi desteklenecektir.
- Ayrıca vücut geliştirme esnasında bireylerin çoğu yüksek protein içerikli takviye supllementler yani kompleks toz ya da kapsül besinler kullanmakta ve bunlar da kemik gelişimi için faydalı olmaktadır.
- Yani vücut geliştirmek boy uzaması üzerine olumsuz bir etki oluşturmamakla birlikte, aksine kemik yapısını destekleyerek boy uzamasını arttırabilmektedir.
Vucut Geliştirmede Dikkat Edilecekler Hususlar
- Konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken tek ipucu; özellikle küçük yaşlarda, vücut geliştirirken doğru hareket ve egzersizlerin seçilmesi, bunların doğru şekilde yapılması ve bireyin buna uygun beslenmesidir.
- Ağırlık kaldırmaların kontrollü olması, özellikle büyüme çağındaki – boyu uzamaya devam eden erkek çocuklarında ağırlık kaldırma hareketlerinin alabildiğine az uygulanması ya da daha hafif ağırlıklarla yapılması gerekir. Ancak yatay pozisyon gibi sırtüstü yatışlarda ağırlıklı egzersizler de yapılarak, vücut gelişmenin boy uzaması üzerine olumsuz etkileri engellenebilir.
- Vücut geliştirme, kas kondisyonunu ve kemik dokuyu geliştirdiği gibi, metabolizmadaki yapım aktivitelerini ve dolaşımı da arttırarak boy uzamasını kolaylaştırabilmektedir.
ÖNEMLİ HATIRLATMA:
Bilimsel araştırmalar erkeklerde 25 yaşına kadar boy uzaması yaşanabileceğine işaret etmekle beraber bu yaş sınırı her erkek için geçerli değildir. Kadınlarda ise 20 yaş esas alınmaktadır. Spor yapanların, vücut geliştirme için çabalayanların hem diyetisyene hem de alanında uzman bir spor eğitmenine danışması gereklidir. Kendi kararları ile supplement dediğimiz takviye edici gıda – besin takviyeleri – gıda takviyelerini tüketmemelidir.