WPA3 Wi-Fi Güvenlik Standardı Nedir? WPA2’den Farkı ∞

WPA3 Wi-Fi Güvenlik Standardı Nedir? WPA2’den Farkı

wpa3

WPA3, ik olarak karşımıza 2018 yılında çıkmıştır, ancak bize ne gibi fayda sağlayacak gibi  detayları hakkında bazı noktalar kafamızı kurcalıyor olabilir. Bu yazımızda WPA3 Wi-Fi Güvenlik Standardı Nedir, WPA3 hakkında bilmeniz gerekenler ve WPA3’ü ev Wi-Fi modemlerimizde kullanabilir miyiz? noktalarını ele alacağız.

Wi-Fi’de WEP, WPA ve WPA3

Wi-Fi’yi ilk olarak 1990 yılının sonlarında duymaya başladık. Elbette o zamanlar bu kadar yaygın olarak tanınmıyordu. O zamandan bu zamana kadar  Wi-Fi kullanıcı kimlik doğrulaması ve iletişim şifrelemesi sağlamak için her zaman bir tür güvenlik algoritmasına sahip olmuştur.

Wi-Fi güvenlik algoritması, 1997 yılında ilk nesil Wi-Fi’nin bir parçası olarak tanıtılan Wired Equivalent Privacy (WEP) idi. Adından da anlaşılacağı gibi, bir kullanıcının kablolu bir bağlantı ile güzenlik politikası ile ilgiliydi. WEP güçlü bir şifreleme protokolü değildi ve  Wi-Fi yönlendiricileri ve erişim noktaları salsırılara karşı savunmasızdı. WEP’in yerini 2003’te Wi-Fi Korumalı Erişim – Wi-Fi Protected Access (WPA) aldı. WPA, WEP’e göre önemli bir gelişme sağladı.

TKIP (Temporal Key Integrity Protocol)  – Geçici Anahtar Bütünlüğü Protokolü, WEP’te kullanılan şifrelemeden çok daha iyiydi, ancak güvenlik açıklarına sahip olduğu kısa sürede ortaya çıktı.  WEP ve WPA artık kullanılmamalıdır .

2004 yılında, Wi-Fi Alliance, WPA’ya yönelik geliştirmeler içeren Wi-Fi Korumalı Erişim II’yi (WPA2) piyasaya sürdü, en önemlisi TKIP’den çok daha güçlü AES‘e (Advanced Encryption Standard – Gelişmiş Şifreleme Standardı) yükseltme oldu.

WPA3’ün WPA2’den Farkı Nedir?

(PMF) Enforced Protected Management Frames

WPA2 ve WPA3 arasındaki geçişte WPA’da birçok küçük geliştirme yapılmıştır, Bunların en başında   (PMF) Enforced Protected Management Frames – Zorunlu Korumalı Yönetim Çerçeveleri gelmektedir. (PMF)  en yeni güvenlik standardıdır. WPA3 sertifikasının özelliği PMF kullanılmasını zorunlu kılmasıdır.

PMF, Kablosuz ağda,  Wi-Fi yönlendiricisi ile ona bağlı istemci cihazlar arasında kimlik doğrulama, kimlik doğrulamayı kaldırma, araştırma istekleri ve yanıtları ve diğer arka plan iletişimini göndermek için kullanılan iletim türüdür. Bu küçük iletimler, cihazlarınızın Wi-Fi ağınıza güvenli bir şekilde bağlanmasına yardımcı olur ve tahmin edebileceğiniz gibi oldukça önemli ve hassastır. PMF etkinleştirildiğinde, yönetim alanları şifrelenir.

Kaba Kuvvet ( Brute Force ) Saldırılarına Karşı Koruma

WPA3, kaba kuvvete ve çevrimdışı saldırılara karşı koruma sağlamak için çok sayıda geliştirme içerir. En dikkat çeken ise Pre-Shared Key (PSK) – Ön Paylaşımlı Anahtar  modelinden Simultaneous Authentication of Equals (SAE) – Eşzamanlı Eşitlik Kimlik Doğrulaması modeline geçiştir.

Gelişmiş 192-Bit Enterprise Şifreleme

Genelde Şirket kullanıcıların tercih ettiği bu yöntem ile şirketler artık Wi-Fi’yi gelişmiş şifreleme ile dağıtabilir. WPA3 Enterprise 192-Bit Modu, mevcut olan en gelişmiş Wi-Fi şifrelemesini sunar.

İsteğe Bağlı WPA3 Geliştirmeleri

WPA3 sertifikasyonu için, yukarıda belirtilen zorunlu PMF ve SAE anahtar değişimi desteği gibi bazı unsurlar gereklidir. Aşağıdaki iki iyileştirme, şu anda temel WPA3 sertifikası gerekliliklerinin bir parçası değildir, ancak temel WPA3 sertifikasıyla birlikte bir ürünün üzerine tercihe bağlı  eklenebilen bağımsız Wi-Fi ittifakı sertifikalarıdır.

Wi-Fi Enhanced Open

Wi-Fi ağlarını güvenli hale getirmenin yeni bir yolu olan Opportunistic Wireless Encryption ( OWE),  havaalanlarında, otellerde, kafelerde ve diğer halka açık yerlerde bulduğunuz türden açık Wi-Fi ağlarının güvenliğine yönelik hoş bir gelişmedir. Bu tür konumların herkesin bağlanabileceği açık ağları olduğundan, ağ trafiği şifrelenmez.

Wi-Fi Easy Connect

Wi-Fi Easy Connect, Cihaz Hazırlama Protokolü (DPP) için Wi-Fi Alliance sertifika adıdır. Wi-Fi Easy Connect , Wi-Fi Protected Setup’ın (WPS) yerini alması amaçlanan cihazları Wi-Fi ağınıza bağlamak için güvenli bir yöntemdir . WPS’yi rahatsız eden güvenlik sorunları göz önüne alındığında , bu güzel bir güncellemedir.

Wi-Fi Easy Connect ile, bir yapılandırma uygulaması kullanarak Wi-Fi yönlendiricinizde bir QR kodu veya NFC etiketi tararsınız. Ardından, Wi-Fi Easy Connect özellikli herhangi bir cihazda QR kodlarını veya NFC etiketlerini taramanız yeterlidir.

Wi-Fi Easy Connect, WPS’nin yerini alır ve aynı tarama-ekleme kullanım kolaylığını sunar, böylece ekranı, klavyesi ve hatta düğmesi olmayan cihazları sorunsuz bir şekilde ağınıza ekleyebilirsiniz. Bu, güvenli olmayan WPS sistemine göre önemli bir gelişmedir ve bir cihazı Wi-Fi eşleştirme moduna sokma, telefonunuzu cihaza bağlama gibi işlemler yapmanızı kolaylaştırır.

WPA3’ü Wi-Fi Modemimde Nasıl Kullanabilirim?

Bu kılavuzu okuyorsanız ya WPA3’ü destekleyen yeni bir modeminiz var, ya bir aygıt yazılımı güncellemesiyle WPA3 alabilen daha eski  bir modeminiz var demektir. Bunların hiç biri yoksa modeminizi tamamen yenlemeniz gerekiyor.

Yeni WPA3 Sertifikalı Modem

Modeminiz 2018’den sonra onaylandıysa büyük ihtimalle WPA3 uyumludur. 1 Temmuz 2020’den sonra onaylandıysa WPA3 uyumlu olmalıdır. Bu durumda, modeminizde oturum açabilir ve ağ ayarlarında WPA3’ü etkinleştirebilirsiniz. WPA3’ü etkinleştirdikten sonra eski Wi-Fi cihazlarının ağınızdan ayrıldığını fark ederseniz, eski cihazların bağlanmak için WPA2 kullanmasına izin vermek için WPA2/WPA3 Geçiş moduna geçmek isteyebilirsiniz.

Güncellemeye Uygun bir Modem

İyileştirmenin yeni donanım gerektirdiği bazı ev ağı ve akıllı ev yükseltmelerinin aksine WPA3, WPA2 üzerinden yazılım tabanlı güncelleme yapmaktır. Wi-Fi modeminiz, WPA3’ün gereksinimleri destekleyecek kadar sağlam bir donanıma sahipse ve üretici, güncellenmiş aygıt yazılımı yayınlıyorsa, modeminizi WPA3 için güncelleyebilirsiniz. Bu detayları öğrenmenin en iyi yolu kesinlikle servis sağlayıcı müşteri temsilcileri ile iletişime geçmeketir. Bu durumlarda sizlerin yapabileceği pek bir şey yoktur .

Eski Modem

Çoğu kişi Wi-Fi modemlerini yıllarcakullanır, bu nedenle pek çok kişi WPA3’ü desteklemeyen modemlere sahip olma olasılığı yüksektir. Bu tür eski modemler maalesef WPA3’ü desteklemez.  Modem teknolojisi zaman içinde gelişir ve modeminiz WPA3’ü desteklemiyorsa, muhtemelen yazı yayın tarihimiz itibari ile 3-5+ yıl öncesine ait bir modemdir. Bu durumda servis sağlayınızdan modem değiştirme talebinde bulunabilirseniz.

Eski modemler WPA3’e Yükseltilebilir mi?

Teoride, evet. Bir Wi-Fi modemin veya başka bir cihazın WPA3’ü etkinleştiren bir ürün yazılımı yükseltmesi alıp almayacağı, o cihazdaki donanıma, üreticiye ve üreticinin  eski donanım için güncellenmiş ürün yazılımı yayınlayıp yayınlamayacağına bağlıdır. Modeminiz bu zamana kadar WPA3’ü desteklemek için bir ürün yazılımı güncellemesi almadıysa, daha da almayacak anlamına gelir. Modeminizin özelliklerini resmi sitesinden araştırarak ve gerekirse üretici firma ile temasa geçerek bilgi alabilirsiniz. Çoğunlukla servis sağlayaıcalrda bu konuda bilgilendirme yapmaktadır.

WPA3’ü Eski Cihazlarla Kullanabilir miyim?

WPA3’ü eski bir cihazla kullanabilmeniz için hem Wi-Fi erişim noktasının hem de bağlı cihazın WPA3’ü desteklemesi gerekir. Modemin de bağlanacağnız cihazında bu özelliği destekliyor olması gerekir.

WPA3’n Bir Riski Var mı?

Hayır, WPA3’ün herhangi bir riski yoktur.  Kullanımda WPA2 ile WPA3 arasında hiç bir fark olmadığını fark edersiniz, ancak gözle göremeyeceğiniz artırılmış güvenlik ve optimizasyonlar açısından farklılıklar vardır.

WPA3 kullanımı ile ilgili bir olumsuz durum yaşadığınızda, WPA2/WPA3 moduna geçebilir veya sadece WPA2 moduna geri dönebilirsiniz; tüm bu cihazlar otomatik olarak Wi-Fi yönlendiricinize yeniden bağlanacaktır. Ayarlarla oynamanın hiçbir riski yoktur, çünkü ayarları geri aldığınızda her şey eski haline getirecektir.

WPA3 Enterprise Moduna İhtiyacım Var mı?

Ev kullanıcılarının WPA3 Enterprise Moduna ihtiyacı yoktur. Pek çok ev tipi modemi bunu desteklemez ve aynı zamanda dağıtmak için ek altyapı gerektirir. Wi-Fi donanımına ek olarak, cihaz kimlik doğrulaması ve anahtar yönetimi için bir kimlik doğrulama sunucusuna da ihtiyacınız vardır.

Bir yorum bırakınız...

*

keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...

Microsoft Copilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Microsoft Copilot, Microsoft'un Windows, Edge, mobil ve Office 365 için yapay zeka aracıdır. Yapay zekanın gelişmesi ve OpenAI GPT'nin popüler olması ile birlikte teknoloji ...
Gmail akıllı yazma

G-mail Akıllı Yazma Özelliğini Açma Kapatma

Akıllı yazma aracı, e-mailler için otomatik tamamlama gibi çalışır. E-maillerin nasıl yazılacağını öğrenir ve cümlelerin tamamlanmasını sağlar. E-mail metinlerinin hızlıca oluşmasını sağlar. Yazarken öneriler ...
IMAP

İmap Nedir? İmap Kullanımının Faydaları

Birçok insan imap nedir bilmemektedir. Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında e-mail kullanımı çok önemlidir. E-mail protokolü sayesinde kişiler her cihazdan e-mailerini kontrol edebilir, ...
mac windows

Mac vs Windows Bilgisayar Özet Karşılaştırma

Bilgisayar teknolojisi, günümüzde büyük ölçüde Windows ve Mac işletim sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Her iki işletim sistemi de benzersiz özelliklere ve kullanıcı deneyimine sahiptir ...
Gmail görev oluşturma

G-mail Görev Oluşturma G-mail Alanlar Düzenleme

G-Mail’den görev oluşumu çok basittir. Öncelikle, G-Mail hesabına giriş yaparak, sağ üstteki alan "Görevler"e tıklanmalıdır. Açılacak pencerede, yeni görevin eklenebilmesi için "Görev Ekle"ye tıklanmalıdır ...
MAPI EWS

MAPI EWS Nedir Ne İşe Yarar Ne Amaçla Kullanılır?

Teknolojinin gelişim göstermesi ile birlikte MAPI EWS nedir ne amaçla kullanılır pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnternet önemli iletişim kaynaklarındandır. Gere iş alanlarında ...
Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...