Dijitalleşen dünyada internet sürekli gelişiyor. Bizlerde bu gelişim sayesinde her geçen gün ihtiyaçlarımızı daha kolay bir şekilde karşılıyoruz. Gelişimin parelelinde çıkan yeniliklere ve yeni kavramları takip etmek de zor. Bu makalemizde sizlere, Ftp uygulamasından bahsedeceğiz. Geçmiş programlara göre daha hızlı, güzevli ve kolay olan bu uygulama ile dosya transferi yapabileceksiniz. Bunun için sahip olmanız gereken bir alan adı.
FTP NEDİR?
Açılımı File Transfer Protocol – Dosya Transfer Protokolü olan uygulama ile iki bilgisayar arasında veya birçok bilgisayar arasında dosya türü veri aktarımı yapabilirsiniz. Ayrıca web siteniz için oluşturdğunuz dosya içeriklerini web sitenize atabilirsiniz. Ftp uygulaması ile giriş yapmış olduğunuz bir başka bilgisayar üzerinde çeşitli değişiklikler de yapabilirsiniz.
Bu teknolojinin en büyük nimetlerinden birisi de yüksek boyutlarda dosyalarınızı kısa sürede karşı bilgisayara aktarmaktır. Bu dosya aktarımını yaparken eskiden kod girmeniz gerekliydi fakat artık böyle bir şey yapmanıza gerek yok. Çünkü son gelinen teknolojide Ftp uygulaması içine kodlar entegre edilmiş durumda. Artık gerekli donanım bilgisine sahip olmadan da büyük dosyaları aktarabilirsiniz.
FTP Nasıl Kullanılır?
Ftp uygulaması ile dosya gönderimi yapmak ya da farklı bir işlem yapmak istiyorsanız öncelikle işlem yapacağınız iki bilgisayarın da internet bağlantısının veya ev ve iş yerinde dosya transferleri için local ağ bağlantısının olması gereklidir. Bir sonraki aşamada ise iki bilgisayarınızda da Ftp uygulamasının yüklü olması gereklidir. Tüm bu şartlar sağlandıktan sonra yapmanız gereken şey; bağlanmak istediğiniz bilgisarayın IP adresini bilip, giriş yapmalısınız. Giriş ekranında ise dosyaların bulunduğu hesabı tercih etmelisiniz. Eğer ki bağlanmak istediğiniz bilgisayar Id-Şifre korumalı ise, gerekli bilgileri girip devam edebilirsiniz. Bağlanmış olduğunuz bilgisayarda Ftp servis programı bulunması gereklidir. Çünkü bu sayede verdiğimiz komutlar çalışacak. Tüm bu işlemleri yaptıysanız yapacağınız tek bir şey kaldı; Komut kısmına gelip FTP yapılacak Pcye ait adresini girmelisiniz. Daha sonra ekrana gelecek ekrandan ise gerekli hesabı seçmelisiniz.
FTP İşlemini Yaparken Dikkat Etmeneiz Gereken Şeyler
- ZIP, EXE vb. dosyaların gönderimini BINARY modunda yapmalısınız.
- Ftp işlemini yapmadan önce ‘readme’ dosyalarını okumanın sizlere faydası olacaktır.
- Ananymous Ftp’de, e mail adresiniz şifre olarak istenmektedir. Sizlere düşen görev ise bu e-posta adresini eksiksiz, doğru bir şekilde girmenizdir. Çünkü tek bir hata yapsanız bile tekrar Ftp yapmanıza izin verilmeyebilir.
- Unix’te büyük-küçük harf ayrımı vardır. Bu nedenle aktarımını yapacağınız dosyanın adını tam yazdığınızdan emin olun. Çünkü dikkat etmenizseniz yanlış dosyayı gönderebilirsiniz.
Ftp İşlemleri İçin Kullanabileceğiniz Bazı Programlar
İki bilgisayar arasında transfer yaparken alternatif olarak kullanabileceğiniz ve ftp işlemlerinizi rahatlıkla yapabileceğiniz bazı alternatif uygulamalar vardır. İşte o uygulamalar;
- CuteFTP: Sektördeki ilklerden olan CuteFTP uygulaması ile tüm Ftp işlemlerini gerçekleştirmeniz mümkün. Fakat bu uygulama ücretli. 1 ay deneme süresince kullanabileceğiniz bu uygulamanın fiyatı yaklaşık 60 dolar.
- Core FTP LE: Bu uygulama da öne en çok çıkan şey; Güvenlik. Daha güvenli bir şekilde dosya transferi gerçekleştirebileceğiniz Core FTP LE ile tüm FTP işlemlerinizi yapabilirsiniz. Üstelik bu uygulama tamamen ücretsizdir.
- FileZilla, en popüler FTP uygulamalarından biridir. Bu uygulama ile ftp işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu uygulamanın ücretsiz sürümü olduğu gibi profesyonel kullanımlar için ücretli sürümü Pro mevcuttur. Ücreti 100 TL civarındadır. Ücretsiz sürümü çok fazlasıyla iş görmektedir.
- Classic FTP: Ücretsiz olarak hizmet veren bu uygulama ile birlikte Ftp işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Classic FTP’nin özelliği ise basit bir arayüze sahip olması. Bu nedenle bu alanda bilginiz olmasa bile rahatlıkla transfer gerçekleştirebilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...