Google Play Müzik geçtiğimiz haftalarda hizmetini sonlandırdı. Bunun gerçekleşeceği daha önceden biliniyordu. Birçok Google kullanıcı Google Play Müzik’in artık hizmete devam etmemesinin tam bir can kaybı olduğunu söylüyor.
Google Müzik kullanıcı tabanında hizmet etkileşimi hızlı bir şekilde sonlandırılıyor gibi görünüyor. Bazı bölümlerine hala kişisel olarak erişim olsa bile, muhtemelen vedalaşmak için fazla zamanınız kalmayacak.
10 Mayıs 2011 yılında hizmete başlayan uygulama Google Play Müzik, 9 yıldan sonra tamamen kullanıcılarından ayrılacak.
Google Play Müzik Ortaya Çıkışı
Google, 2011 yılında Google Play Müzik’i Google Müzik Beta olarak lanse etmişti. Müzik Beta, Play Store mağazasında Google Filmler’ in lansmanının yanı sıra duyuruldu. Bu hamleler iTunes medya hizmetinin Android tarafında ele alacaktı. Android hâlâ Apple’ın ekosisteminin peşindeydi ve Google’ın kapatması gereken boşluklardan biri de kaliteli medya hizmetleriydi.
Müzik Beta piyasaya sürülene kadar Google’da hiçbir müzik hizmeti yoktu, yalnızca Android’ de temel bir yerel müzik çalar söz konusuydu. ITunes, o yıllarda sektör liderliğini elinde bulundurarak iPhone kullanıcılarının bilgisayarlarından ve telefonlarından müzik ve film satın almalarını mümkün kıldı. Buna rağmen Apple bulut bilişimde Google’ın gerisinde kalıyordu. Bu da iTunes senkronizasyonu için bir kabloyu takıp büyük bir aktarım işlemi yapmak anlamına geliyordu. Google Play Müzik, Google’ın sunumunda birkaç kez bahsettiği gibi, hiçbir zaman bir kabloya ihtiyaç duymadığınız ve hiçbir zaman yerel bir senkronizasyon çalıştırmanıza gerek kalmadığı anlamına gelen yeni nesil bir bulut hizmeti olarak sunuldu. Müziğinizi buluta yüklediğinizde Google Müzik, internetin gücünü kullanarak müzik koleksiyonunuzu tüm cihazlarınızda sorunsuz bir şekilde kullanılabilir hale getirir.
Google Music Beta için mecburen müzik yüklemek durumundaydık çünkü ilk hizmet vermeye başladığı zaman hiçbir müzik mağazası yoktu. Apple, kullanıcılarını ücretli indirmelerle modern internet çağına sürüklerken, Google beta sırasında bir müzik lisansı anlaşması henüz yapmamıştı. Google Müzik Beta kesinlikle bir kendi müziğinizi getir hizmeti olarak başlayacaktı. Ancak bu durumlarla ile de yasal bazı sorunlar vardı.
Amazon, 2011 yılının başlarında lisanssız bir müzik hizmetinin sürpriz lansmanıyla yeni bir başlangıç dönemine girdi. Hem Google
Google Play Müzik Neden Artık Kullanılamıyor?
Google, Google Play Müzik’i artık kullanılamaz hale getirmesinin büyük bir kısmı YouTube ile ilgilidir. Bir süredir plak ve distribütör şirketleriyle iki ayrı müzik lisansı üzerinde pazarlıklar yapıyordu. Bunlardan biri YouTube müzik videoları (Content ID) ve diğeri Google Play Müzik radyosu için. Bu sebepten ötürü belli ki bunları birleştirmek mantıklı ve yerinde bir hareket olacağı yönünde bir düşünceye tutundular.
Google Müzik zamanla kadar çok özelliğe kavuştu ki, her şey herkes için geçerliydi. Ancak bu özellikleri alternatif uygulamaların farklı hizmetleriyle sağlıyor olması ve hakimiyet sağlaması kullanımdan çekme kararını tetiklemiş olabilir. Örneğin bu zamana kadar Podcast’ler Google Podcasts’e gönderilirdi. Şimdi Android, iOS ve web üzerinde çalışan ve inanılmaz bir üçüncü taraf podcast çözümü olan Pocketcasts var. Abone olan yayıncılar, burada aylık ücretli akış hizmeti ile karşılaşıyorlar.
Google Müzik’in bırakacağı en büyük boşluk, onu orijinal amacı için beğenen kullanıcıların minnettarlığı olacak. Bulut müzik depolaması gibi bir teknolojinin ön ayağı olduğu için müzik severler için Google Play Müzik’in yeri her zaman ayrı olacak.
Bir yorum bırakınız...