En iyi şifre, hatırlaması kolay ve kırılması zor olan şifrelerdir. En sık kullanılan parolaların bazıları, son 4-5 yılın şifreleri “Password” veya “123456” gibi tahmini kolay şifrelerdir. Bunun gibi şifrelerin size fikir vermesine izin vermeyin. Bunun yerine güçlü bir şifre oluşturun. Karmaşık bir şifreniz olsa bile, tüm çevrimiçi hesaplarınızda aynı şifreyi kullanmak tehlikelidir. Bir korsanın bir şifreyi kırdığını düşünün. Güvende olmak için, tüm hesaplarınız için benzersiz ve zor bir şifre oluşturmalısınız. Son yılların en çok kullanılan şifrelerine göz atınız.
Peki nasıl iyi bir şifre oluşturacağınızı biliyor musunuz? birden fazlasını hatırlayabilir misin? İşte, tüm çevrimiçi hesaplarınız için bireysel güçlü parolaları korumak için bazı ipuçları ve püf noktaları.
Güçlü bir şifre nasıl oluşturulur?
Her zaman en az bir şifreyi hatırlamanız gerektiğinden, öncelikle önce nasıl bir şifre oluşturacağımız üzerinde duralım. Aşağıda, kırılması güç şifreleri oluşturarak sizin için hatırlayabilecek bir şifrenin nasıl oluşturulacağını göstereceğiz.
Güvenli bir Parolanın Özellikleri
Her şifrenin aşağıdaki ölçütleri karşılaması gerekir:
- Sözlüklerde (Dictionary) bulunmayan parola, Dictionary ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
- Özel karakterler ve sayılar içerir
- Büyük harf ve küçük harf karışımı içerir
- En az 10 karakter içerir
- Bir doğum tarihi, posta kodu veya telefon numarası gibi kullanıcı bilgilerine dayanarak kolayca tahmin edilemez.
Hatırlaması Kolay Bir Temel Şifre Oluşturma
Temel şifreniz bir cümleyi, bir yerin adını veya bir ad ve telefon numarasını temel alabilir. Unutmayacağınız iyi bir temel şifre oluşturmak için çeşitli teknikler kullanabilirsiniz. İşte bazı öneriler:
- Temel şifrenizi belirleyin (Örn. Sonsuz Teknoloji)
- Harfleri sayılarla rastgele değiştirmek (ör. SonsuzTek3No3Loji) her bir kelimenin ilk harflerini büyük veya ilk harfleri küçük bu size kalmış.
- Bir kelime ayırıp ve tersine heceleme (örn. “Sonsuz” tersi “Zusnos” )
- Temel şifrenin başına ve sonuna karakter veya sembol koyma (örn. “#SonsuzTek3No3Loji$” )
Şifre uzunluğunun en az 10 karakter olduğundan emin olun. Sayıları, özel karakterleri ve büyük ve küçük harf yazımlarını tanıtmak için yukarıdaki ilkelerin tümünü birleştirin. İşte o zaman güvenli bir temel şifreye sahip olursunuz.
Şifreyi Daha zorlaştıracak bazı fikirler:
- Genel yaygın değişkenler kullanmayın (ör. “A-a” yerine @) @ sembolü kullanacağınız zaman farklı bir yerde kullanın “A” yerine kullanmayı tercih etmeyin. Bu hackerların tahmin ettiği genel yöntemdir. Dictionary’larında vardır.
- Şifrede birden fazla çok sık tekrar eden harfler varsa, (örneğin şifrede “B – b” harfi 4 tane var. Bunlardan birinin veya iki tanesinin yerine “8” veya “3” rakamlarını kullanmak tercih edilebilir.
- Yanlış klavye tuşlarına basma özelliğini kullanabilirsiniz. (Örneğin: “Sonsuz” yerine klavyede her harfin sağındaki veya solundaki harf tuşuna basmak “Sonsuz” harflerinin sağ tarafındaki tuşlara bastığımda bu şifre “Dpmdıx” oluştu. )
- Klavye üzerinden bir desen veya bir sıralama belirleyebilirsiniz. Bu sıralamayı yaparken Shift tuşunu dönüşümlü olarak kullanarak şifre oluşturabilirsiniz. (örneğin:Klavye üzerinde belirlediğim bir sıralamada “W^e5t&Y” böyle bir şifre oluşturdum. Sıralamayı takip ederken iki Shift tuşu yaptım iki yapmadım. )
Her Hesap için Bireysel Parola Oluşturma
Kendinize bu metotları uygulayarak unutmayacağınız şifreler oluşturabilirsiniz. Bunu uygularken yukarıdaki belirtilen tüm konuları da ele alarak İnternet üzerinizde hesaplarınız için farklı şifreler kullanabilirsiniz. Her hesap için oluşturulacak şifreyi daha rahat hatırlamak için örneğin GMail hesabınız için oluşturulacak şifrenin başına, ortasına veya sonuna “GMa” ekleyerek her hesabında böylelikle kişiselleştirmiş olursunuz.
Şifre Oluşturma Programları
Tüm hesaplarınız için gerçekten benzersiz ve güvenli şifreleri kullanmanızı kesinlikle öneririz. Tüm bu anlatılanların yanında şifre oluşturma programlar ve İnternette online hizmetler vardır. Bu tür programlar size karmaşık şifreler oluşturur. Ancak bunların dezavantajı oluşturulan şifre İnternet ve program sahiplerince de biliniyor olabilme ihtimalidir. Ne kadar güvenilir bilinmez. Diğer bir sorunda hatırlayamayacağınız şifreler oluşturacaklardır.
Yukarıdaki adımlardan örnekler alarak kendi karmaşık ve hatırlanabilir şifrelerinizi oluşturabilirsiniz. Kendi şifreleme yönetiminizi geliştirerek istediğiniz zaman güncelleme yapabilirsiniz.
Şifre Güncellemesine ilişkin ipuçları;
- Temel Şifreyi değiştirilebilir.
- Sadece kullanılan özel karakterler değiştirelebilir
- Büyük ve küçük harflerin ters kullanarak
- Shift kilidi açık olarak aynı parola tekrar yazılınca farklı bir parola ortaya çıkar.
- Parolayı en son değiştirdiğiniz tarihi ekleyin ve takviminizde işaretleyin.
Başka bir deyişle, aklınıza gelen her türlü konfigürasyonu kullanarak yaratıcılığınızı kullanın. Burada, güvenli ve hatırlanması kolay bir şifrenin nasıl oluşturulacağını gösterdik. Şimdi bu bilgiyi harekete geçirmek size kalmış.
Bir yorum bırakınız...