İnternetten yapılan satışlarda vergilendirme uygulanıp uygulanmadığı günümüzde online olarak bir şeyler satan herkesin aklında ki en önemli soru işaretlerinden birisidir. Günümüzde internet satışı ikiye ayrılmaktadır.
Birinci kesim; elinde bulunan fazla olan eşya veya nesneleri belli bir bedel karşılığında satanlardan oluşmaktadır. İkinci kesim ise; dükkân kirası, faturalar, çalışan masrafları gibi giderlerden sıyrılarak müşterilerini daha uygun fiyatlarla cezp etmeye çalışan ticaret ehlidir. Son dönemlerde özellikle insanların tercihi online uygulamalar ve internet siteleri üzerinden fazlalık olarak gördüğü eşyaları satmak oluyor. Bu kimi zaman kullanılmayan bir vazo kimi zamansa yurtdışından ithal edilmiş bir telefon şarj kablosu olabiliyor. İnternetten yapılan satışlarda vergilendirme ise tam bu noktada başlıyor.
İnternet Satışlarında Vergilendirme Nasıl Yapılır?
İnternet satışlarının vergilendirilmesinde temel ayrım; satışı yapılan ürünün bir defaya mahsus mu satıldığı yoksa devamlı olarak satışının yapılıp yapılmadığıdır. Bir defaya mahsus yapılan satışlarda vergi uygulamasından muafiyet söz konudur. Fakat online olarak satışı yapılan ürün devamlı temin edilebilir bir durumdaysa vergi mükellefiyeti başlar.
Ticari amaçla yapılan satışlar Gelir Vergisi Kanunu basit usul vergi mükellefiyetlerine göre vergilendirilmektedir. Yani yapılan satışlarda elde edilen kazanç %15 ile %40 arasında oranlarla vergilendirme uygulamasına tabi tutulmaktadır. Ticari amaçla yapılan internet satışlarında satışı yapan kişinin vergi levhası yoksa en yakın vergi dairesine giderek vergi mükellefiyetine tabi olmak istediğini iletmeli ve vergi levhası temin etmelidir. Sonrasında yapılan her bir satış için fatura kesilmesi gerekmektedir. İnternet üzerinden yapılan satışlarda resmi bir kurum olmak ve faturalı satış yapmak tüketiciler arasında olumlu bir öngörü oluşturacaktır.
Ticari amaçla internetten yapılan satışlarda vergilendirme esasına uyulmadığı takdirde gelen şikâyetler kapsamında yapılan kargo gönderilerine göre vergilendirme uygulanacak ve vergi kaçırma suçu kapsamında cezai işlem uygulanacaktır.
Ayrıca online satışlarda internet sitesi üzerinde ya da uygulamada satıcı uzaktan satış sözleşmesi ve kargo, fatura, ürün içeriğini ve iade şartlarını ayrıntılı olarak belirtmek durumundadır.
İnternet Satışlarında Vergi Muafiyeti
İnternet üzerinden yapılan satışlarda evde üretilen havlu, bebek, örgü işleri gibi ürünlerde yıllık belli bir satış rakamı geçilmediği müddetçe vergi muafiyeti uygulanmaktadır. Esnaf vergi muafiyetini denilen bu uygulamada yıllık satış, yıllık brüt asgari ücreti geçmediği müddetçe yapılan satışlardan vergi alınmamaktadır.
Esnaf vergi muafiyetinden yararlanabilmek için;
- Satışı yapılan ürünün, 193 sayılı kanunun 9.maddesinin 1.fıkrasının 6 numaralı bendi kapsamında olmak durumundadır. Yani havlu, bebek, örgü işi gibi sanayi tipi değil ev üretimi tarzında bir ürün olmalıdır.
- Sanayi tipi seri üretim yapan makineler yerine ütü, fırın, dikiş makinesi tarzında ev içerisinde kullanılan eşyalar ile üretim yapılmalıdır.
- Ücretli olarak işçi çalıştırılmaması gerekmektedir.
- Üretilen ürünlerin işyeri açılmaksızın satışının yapılması şarttır.
- Ürünlerin piyasa değerini takip edecek şekilde artan ya da azalan fiyatlarla satılmaması gerekir. Belirlenen sabit fiyat üzerinden hammaddeye gelen fiyat güncellemeleri kapmasında aynı oranda fiyat belirlenebilir.
- Üretilen ürünlerin festival, kermes, pazar gibi halka açık yerlerde değil sadece internet üzerinden satışının sağlanması gereklidir.
- Vergi muafiyetinden faydalanıldığı yıl içerisinde yapılan satışlarda yıllık brüt asgari ücretin geçilmesi durumunda sonraki sene itibari ile vergi mükellefiyeti başlamış olacaktır.
Bir yorum bırakınız...