Kotlin Rusya merkezli bir yazılım şirketi tarafından geliştirilen Java sanal makinesi üzerinde çalıştırılabilen ve Javascript koduna derlenebilir tipte bir programlama dilidir.
Google’ın her yıl düzenlediği bilgilendirme lansmanı olan I/O’da, Google artık Android platformu için programlama dillerinden Kotlin’i destekleyeceğini duyurdu. Bu duyuruyla birlikte Java geliştiricileri tercihlerini Kotlinpro gramlama dilinden yana kullandı. Çünkü Kotlin dili insan konuşma diline daha yakın oluşu, dilinin daha basit olması ve Java diline otomatik dönüştürülebilme özelliğine sahip olmasından dolayı geliştiriciler için olmazsa olmazlardan biri halini aldı. Bu sayede pek çok geliştirici Kotlin programlama diline yöneldi.
Günümüzde Netflix, Uber ve Pinterest gibi büyük platformlar tarafından da tercih edildiğini görmekteyiz. Statik bir programlama diline sahip olan Kotlin ayrıca Apache 2.0 lisansı altında oluşturulan açık kaynak kodlu bir dildir.Her ne kadar Java diline uyumlu ve dönüştürülebilir olsa daKotlin dili Java’dan bağımsız düşünülemez.
Kotlin Dili İle Neler Yapılabilir?
Kotlin Dili ile andorid tabanlı bir çok şey yapılabilmektedir. En temel şekilde;
- Kotlin programlama dili Java kütüphanelerini kullanarak uygulama geliştirmeye yardımcı olur.
- Farklı işletim sistemlerinin ana kısımlarındaki çekirdek bölümlerde değiştirmeler yapılabilir.
- Perl ve Linux Shell script dizesine ekleme yapmayı destekler.
- Sunucu ve istemci tabanlı web uygulamalarını geliştirmeyi destekler.
Şeklinde işlevleri sıralanabilir.
Google’ın da önerdiği bir dil olması nedeniyle Android alanında sayılamayacak kadar birçok alanda kullanılabilir.
KotlinProgramlama Dili Avantajları Nelerdir?
- Kotlin programlama dili kolay anlaşılabilir ve insan diline yakın bir dili olması nedeniyle kısa sürede öğrenilebilir.
- Java’ya göre daha güvenli bir dildir.
- Google’ın Android sisteminin geleceği için önerdiği bir dildir.
- Java uyumluluğu
- Daha az kod yazımı
- Fonksiyon kullanımı ile prosedürel programlamayı desteklemesi
- Android uygulama yazma
- Kısa, düzenli ve anlaşılabilir kod dizilimlerine sahip olması
- Aracı dostu yapısı
- Swift diline benzerliği
- Null-safety
- String Templates
Gibi özelliklere sahip oluşu avantajları arasında sıralanabilir.
KotlinProgramlama Dili Dezavantajları Nelerdir?
Her ne kadar Google’ın desteklediği programlama dilleri arasında olsa da o kadar da popüler değildir. Bunun yanı sıra kaynaklara olan erişimi kısıtlıdır. Bu da gelişim sürecini olumsuz yönde etkiler.
Ayrıca Java diline oranla daha az kütüphane ve modülleri bulunması da dezavantajları arasında yer alır.
Kotlin mi Java mı?
Kotlin Java kadar popüler bir dil olmaması nedeniyle bir kesim insan tarafından tercih edilmiyor. Ayrıca Kotlin zaten Java üzerine yazılmış olması ve kütüphane azlığı nedeniyle Java kütüphanelerini kullanmasıyla Java’dan ayrı düşünülemez bir kodlama dilidir. En azından şimdilik.
Ama android uygulama kodlarken mutlaka Kotlin dili öğrenmek gerekecektir. Kısa kod dizilimi sayesinde ise geliştiriciler tarafından Kotlin’e dönüş yapılıyor. Belki de Kotlin, diğer programlama dilleri arasında en sevilenler listesinde 4. sıraya yerleşmesini bu özelliklerine borçludur.
Bir yorum bırakınız...