Kulaklarımız neden çınlıyor diye merak ediyorsanız yalnız değilsiniz. Çoğu insan, genellikle baş dönmesi ve işitme kaybıyla ilişkilendirilen durumdan muzdariptir. Özellikle gece yarısı veya sabahın erken saatleri gibi uğursuz zamanlarda gelirse can sıkıcı olabilir. Kulağımızdaki çınlama, iç kulaktaki hasarlı bir saç hücresinden kaynaklanabilir. Bu makalede okuyabileceğiniz bu durumun çeşitli nedenleri vardır.
Tinnitus, işitme kaybı veya baş dönmesi belirtisidir
Genel olarak kulak çınlaması, kulaklarda hissedilen kontrol edilemeyen bir gürültüdür. Kükreyen veya tıslayan bir ses olabilir ve kişinin uyuma, konsantre olma ve normal şekilde çalışmasına engel olur. Kulak çınlamasının birçok olası nedeni olsa da, kulak çınlaması ile ilişkili bilinen yalnızca birkaç durum vardır. Kalp kapağı sorunları ve kan damarı anormallikleri gibi bazı durumlar kulak çınlamasına neden olabilir.
Baş dönmesi önleyici ilaçlar gibi bazı ilaçlar kulak çınlamasına neden olabilir. Kulak çınlamasının diğer yaygın nedenleri arasında kalp hastalığı, tiroid hastalığı ve Meniere hastalığı gibi belirli hastalıklar yer alır. Bulantı önleyici ilaçlar ve salisilatlar gibi diğer ilaçlar sorunu şiddetlendirebilir. Bir doktor kulak çınlamasını rahatlatmak için size bir reçete yazabilir.
Kulağın kıl hücrelerinin zarar görmesi sonucu oluşur.
Presbiakuzi olarak da bilinen yaşlanma süreci, sesin neden olduğu titreşimlerin beyne ulaşan elektrik sinyallerine dönüştürülmesinden sorumlu olan kulağın tüy hücrelerine zarar verir. Bu hasar, saç hücrelerinin altmış yaşından sonra işlevini yitirdiği yönündeki yaygın inanca meydan okur. Ana suçlu, tüy hücrelerinde mekanik sinyallerin elektrik sinyallerine dönüştürülmesine güç veren hücresel bir “pil” görevi gören stria vaskülaris hasarıdır.
Yüksek gürültüye maruz kalmak, mekanik sesleri algılayan ve konuşma dilini çözmede kritik olan mekanosensör reseptörler olan iç kulaktaki tüy hücrelerine zarar verir. Ancak saç hücrelerinde hasara neden olan akustik travma her iki hücre tipinde de hasara neden olur. Bu saç hücrelerinin zarar görmesi, farklı hücresel ölüm yollarının aktivasyonuna yol açar. Bu nedenle, işitme sağlığı için saç hücrelerinin korunması birinci öncelik olmalıdır.
İnsanlar yaşlandıkça daha sık görülür
Yaşlandıkça, vücut parçalarımızın çoğu daha az verimli çalışmaya başlar. Buna bilişimiz de dahildir. Bilişteki değişiklikleri öğrenmek, sizin ve ailenizin bu değişiklikleri tahmin etmesine yardımcı olabilir. Yaşlanmayı ve etkilerini tanımanın da birkaç yolu vardır.
Bir yorum bırakınız...