Telefon için olsun tablet için olsun microSD kart satın almak oldukça basit bir şey gibi görünüyor, Yine de satın almadan önce dikkate almanız gereken konular vardır. Bir microSD kart satın alırken dikkat etmeniz gereken konulara bir göz atalım.
1. Uyumsuz SD Kart Satın Almak
Tüm microSD kartlar tüm microSD kart yuvalarına sığar, ancak hepsi işe yaramaz. Farklı standartların yanı sıra dört farklı kart formatı vardır ve bunlar uyumluluğu belirler.
Muhtemelen zaten bildiğiniz üç ana format SD, SDHC ve SDXC’dir veya microSD, microSDHC ve microSDXC . Dördüncü format SDUC’dir. Bu, Haziran 2018’de açıklandı.
Her biçim SD spesifikasyonunda tanımlanmıştır, ancak aynı yollarla çalışmazlar. Sonuç olarak, formatlar geriye dönük olarak uyumlu değildir. Yalnızca eski biçimleri destekleyen yeni kartlar kullanamazsınız.
Formatlar arasındaki farklar
microSD: 2GB’a kadar kapasite var ve herhangi bir microSD yuvasında çalışır.
microSDHC: 2GB ve 32GB’a kadar kapasiteye sahiptir ve SDHC ve SDXC’yi destekleyen donanımlarda çalışır.
microSDXC: 32GB’tan fazla ve 2TB’ye kadar olan bir kapasiteye sahiptir.
microSDUC: 128 TB’a kadar olan kartları destekler ve uyumlu bir cihaz gerektirir.
Bir kartın formatının donanımınızla uyumlu olduğunu kontrol etmenin yanı sıra, başka birkaç ayrıntıyı da kontrol etmeniz gerekir.
Kapasite
İlk olarak, microSDXC yuvalarını destekleyen donanım bu formattaki kartların her boyutunu otomatik olarak desteklemez.Örneğin, Samsung Galaxy S9, resmi olarak 400 GB’a kadar olan kartları destekliyor. 512GB kartınızın çalışacağına dair bir garanti yoktur.
İkinci olarak, microSD kartınızı herhangi bir noktada PC’nizle kullanmayı planlıyorsanız – örneğin, dosyaları açıp kapatmak için – PC’nizin, kartın biçimlendirildiği dosya sistemini desteklediğinden emin olmanız gerekir. MicroSDXC kartları exFAT sistemini varsayılan olarak kullanır.
Ultra Yüksek Hız
SDHC ve SDXC formatları, Ultra Yüksek Hızlı (UHS) veri yolu arayüzünü destekleyebilir; verilerin daha hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlayan daha hızlı devre. UHS’nin üç versiyonu UHS-I (104MBps’ye kadar veri yolu hızlarına sahip), UHS-II (312MBps’ye kadar) ve UHS-III (624MBps’ye kadar).
UHS’nin artan performansından yararlanmak için donanımınızın bunu desteklemesi gerekiyor. UHS hafıza kartları eski yuvalarda çalışır, ancak 25MB / sn’lik veri hızı azalır.
2. Yanlış Hızın Seçilmesi
microSD kartın hızını belirlemek, formatları ve uyumluluğu çözmekten daha karmaşıktır. Bir kartın ne kadar hızlı olduğunu göstermek için en az altı yol vardır.
Hız sınıfı
Hız Sınıfı, saniyede megabayt cinsinden bir hafıza kartının minimum yazma hızını gösterir. Aşağıdaki şekilde tanımlanan dört Hız Sınıfı vardır:
2. Sınıf: En az 2MBps.
4. Sınıf: En az 4MBps.
6. Sınıf: En az 6MBps.
10. Sınıf : En az 10MBps.
Temel seviye performansı gösterme, bir kartın belirli bir görev için uygun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olur. Sınıf 2 kartının Sınıf 6 karttan daha hızlı olması teknik olarak mümkündür. Sınıf 10 kartlar, her zaman 25MBps’lik bir veri yolu hızına sahip oldukları için Class 2’den Class 6 kartlarına 12.5MBps’ye kıyasla daha hızlı bir şekilde çalışırlar.
UHS Hız Sınıfı
UHS Hız Sınıfı, UHS-I ve III veriyolu hızlarını destekleyen microSD kartları için minimum yazma hızını gösterir. Bunları ayrı bir kategori olarak listeliyoruz çünkü bazı üreticiler kartlarında her iki sınıfı da listeliyor. UHS Hız sınıfı şunlardır:
U1: En az 10MBps yazma hızı.
U3: En az 30MBps yazma hızı.
Uygulama Performansı Sınıfı
Uygulama Performansı Sınıfı, saniyede giriş / çıkış işlemlerinde (IOPS) ölçülen minimum rasgele okuma ve yazma hızlarıyla birlikte minimum 10 MB / sn’lik yazma hızını belirtir. Bu, Android uygulamalarını kartınızda saklarken ve çalıştırırken kabul edilebilir bir performans düzeyini garanti eder. İki sınıf var:
A1: 1500IOPS minimum rasgele okuma hızı; 500IOPS rastgele yazma hızı.
A2: 4000IOPS minimum rasgele okuma hızı; 200IOPS rastgele yazma hızı.
Uygulama Performansı Sınıfı, bir microSD kartta Android uygulamaları yüklemeyi planladığınızda bakabileceğiniz bir üründür.
Video Hız Sınıfı
Video hız sınıfı, video çekerken gerekli olan minimum bir sıralı yazma hızını ayarlar. Videonuz ne kadar yüksek olursa, ihtiyacınız olan daha yüksek hız. Video için beş sınıf var:
V6: 6MBps’lik minimum yazma hızı.
V10: 10MBps’lik minimum yazma hızı.
V30: 30MBps’lik minimum yazma hızı.
V60: 60MBps minimum yazma hızı.
V90: 90MBps’lik minimum yazma hızı.
Nispi hız
Üreticilerin kartlarının hızını göstermesinin diğer yolu eski CD yazma günlerine bir geri dönüş. CD’ler için orijinal aktarım hızı 150 KB / s idi. Sürücüler geliştikçe, kendilerini 2x, 4x, 16x, vb. Olarak tanıtırlar ve 150 KBps’den ne kadar hızlı olduklarını gösterirlerdi.
Genellikle böyle etiketlenmiş microSD kartları görürsünüz. Bir kart 100x olarak tanımlandığında, 100 x 150KBps, yani 15MBps anlamına gelir.
3. Amaç İçin Yanlış SD Kartı Seçme
Bir microSD kart satın aldığınızda, kullanım amacına uygun olanı seçmek önemlidir. Bu, yeterince büyük ve yeterince hızlı bir kart bulmak anlamına gelir. Yüksek kapasiteli UHS-II U3 kartları genellikle yüksek fiyat primine sahiptir ve amacınız dışında kullandığınızda sundukları faydaları fark etmezsiniz.
Uygulamalarınızı akıllı telefonunuzda saklamak için bir microSD kart kullanıyorsanız, bir Uygulama Performansı Sınıfı kategorisinde bir kart bakmalısınız.
4K video çekimi için UHS Hız Sınıfı 3’ü (U3) önerilir. Tam HD video için, Sınıf 10 veya Sınıf 6’yı önerilir. Kartınızın yazma hızı çok yavaşsa, kareleri düşürür ve video çekimi yapar.
Fotoğraf için, bazı kullanıcılar birkaç küçük kartı tek bir büyük taneye tercih ederler, böylece bir kart bozulursa tüm fotoğraflarını kaybetme riskini en aza indirir. RAW çekiyorsanız, dosyaların 50 MB veya daha fazla olabileceği durumlarda, U1 veya U3 hızlarına sahip olursunuz.
SD adaptördeki tam boyutlu bir SD kart ve microSD kart arasında fark yoktur. Kameranızda sadece bir SD yuvası varsa, microSD kart kullanabilirsiniz.
4. Sahte MicroSD Kartları Almak
Kaçınılması gereken bariz bir şey gibi görünüyor, ama ne yazık ki, sahte hafıza kartlarını satın almak inanılmaz derecede yaygın. Saygın olmayan bir satıcıdan markalı hafıza kartını olabileceği fiyattan çok aşağı alıyorsanız dikkat etmeniz gerekir. SanDisk mühendisinin SanDisk markalı kartların üçte biri kadar sahte üretim olduğunu bir kaç yıl önce bildirmişti.
Online alış veriş sitelerinde dahi site üzerinde resimlerde harf gruplarının tamamı gösterilir ama gelen kart farklı olabilmektedir. Bu tür farklılıkları bilinçli kullanıcı dışında normal kullanıcı pek fark etmez. Sahip olduğunuz kartların orijinal olduğunu kontrol etmek için Windows için H2testw veya Mac ve Linux için F3 programını kullanabilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...