Teknolojinin Çocuk Gelişimindeki Olumsuz Etkileri | Sonsuz Teknoloji

Teknolojinin Çocuk Gelişimindeki Olumsuz Etkileri

çocuk ve teknoloji

Çocukların teknolojik cihaz başında geçirdikleri saat sayısı katlanarak artmıştır. Bu, teknolojinin çocuk gelişimi üzerindeki bazı olumsuz etkileri olduğu için pek çok ebeveynin endişe duymasına neden oluyor.

Beyin Yavaşlatır

Günümüzde çocuklar yeterince egzersiz yapmıyorlar. Zamanlarının çoğunu teknolojik cihazların başında geçiriyorlar. Bu egzersiz eksikliği, fiziksel ve zihinsel sağlıkları için son derece kötüdür, çünkü gelişimlerini yavaşlatabilir.

Buna ek olarak, teknolojinin aşırı kullanımı, çocukların beyinlerini hızlı bir şekilde kavramayacak şekilde disleksi haline gelmelerine neden olabilir. Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından biridir. Asıl sorunları hafıza ve dil ile ilgilidir. Disleksi olan kişiler her şeyi unutur ve yabacı dil öğrenmekte zorluk yaşarlar.

Açık hava etkinlikleri ve daha fazla egzersiz, çocukların gelişim aşamasında olumlu davranışları teşvik edebilecekleri ve onların güven kazanmalarını sağlayabileceği için önemlidir.

Kanser Riskini Artırıyor

Cep telefonları ve bilgisayar ekranları, özellikle küçük çocuklarda kanser riskini artırabilecek radyasyon yayar. Bu yüzden Amerikan Kanser Topluluğu bile bu tür cihazların kullanımını engelliyor.

Bilişsel Gelişimini Geciktirir

2 ila 3 yaş arasındaki çocukların bilişsel gelişimi, uzun süre cihaz kullanıyorsa olumsuz yönde etkilenebilir. Bu yaşta, çocuklar normal bir yaşam sürdürmek için görsel beceriler, mekansal beceriler ve motor beceriler öğrenmeli ve geliştirmelidir. Bu beceriler dışarıda ya da egzersiz yaparak geliştirilir.

Göz yorgunluğuna neden olur

Bir çok çocuk, saatlerce televizyon ya da dizüstü bilgisayar ekranının önünde otururken göz problemleri ile karşı karşıya kalır. Bu cihazlar, çocukların gözünde çok zararlı olabilecek radyoaktif ışınlar yayarlar, ancak çocuklar hala gelişme aşamasındadırlar.

Buna ek olarak, göz yorgunluğu çok tahriş edici ve tehlikeli olabilecek göz yorgunluğuna, bulanık görmeye ve odaklanma sorunlarına yol açabilir.

ABD Hastalık ve Önleme Merkezi tarafından belirtildiği üzere, Çocuklar, cihazlarla çok fazla zaman geçirdiklerinde, daha fazla bilgi sahibi olabilirler, ancak günde 8 saat video oyunları oynarken ve televizyon izleyen çocuklar görme sorunları yaşayabilir.

Kötü Duruşa Yol Açıyor

Telefonlar, tabletler ve bazı dizüstü bilgisayarlar gibi elde taşınabilir cihazlar, ekranlarında bükülmüş zaman harcadıkları için çocuklarda kötü bir duruş sergilemektedirler. Kötü duruş, omurilikte yanlış hizalanma ve subluksasyona neden olabilir, bu da ciddi sorunlara yol açabilir.

Çocuklarınızı Elektronik Ekranların Olumsuz Etkilerinden Nasıl Koruruz?

Zararlı olsa da, bu önlemleri uygulayarak çocuklarınız çok az dikkatle korunabilir:

Monitör Başında Geçirdikleri Zamanı Takip Edin

Çocuğun monitör başında geçirdiği süreyi hesaplayın. Bunu yaptıktan sonra, sorunları önlemek için gün içerisindeki kullanımını azaltma yoluna gidin.

Açık Hava Etkinliğini Artırın

Çocuğunuzun içeride kalmayı seçip en sevdiği çizgi filmleri izlemeyi seçerse, onu parka gitmeye ve arkadaşlarıyla oynamayı veya bahçedeki köpeği kovalamaya teşvik edin.

Gerekirse, açık hava etkinlikleri sırasında çocuğun keyif alabilmesi için salıncak seti, kum havuzu veya yüzme havuzu kullanın. Bu sayede hem aklını hem de bedeni fiziksel olarak biraz daha fazla zaman harcaya bilecektir.

Çocuklarınızı Elektronik ile İlgilendirmeyin

Genellikle, ebeveynler meşgulse, çocukların eline tablet verirler. Bunun yerine, çocuk boya kalemleri ve boyama kitapları, aksiyon figürleri, bulmaca küpleri ve yaratıcı oyuncaklar alın.

Uyku Döngülerini Takip Edin

Bir çocuğun zihni çok aktiftir ve günlük yaklaşık 10 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bu, çocuğun bilişsel yeteneklerini dinlenmeye ve gün boyunca yaşadığı zorluğu azaltmaya teşvik eder. Çocuğunuzun gün içerisinde iyi işlev görecek kadar uyku aldığından emin olun.

Kendi Kendine Egzersiz

Çocuğunuza kendi kendine egzersizi öğretin. Gözlerinin ağrıması halinde göz kırpma ara vermelerini söyleyin, çünkü bu, gerginliği azaltacak ve herhangi bir acıyı azaltacaktır. Doktorlar 20-20-20 kuralını tavsiye ediyor. Çocuğunuzun yirmi saniye boyunca odaklanmak için yirmi dakikalık bir mola aldığından emin olun.

Çocuğun belirli bir mesafede oturduğundan emin olun.

Herhangi bir teknolojik cihaz etkileşimi sırasında, çocuklarınızın elektronik ekrandan en az 50 cm uzakta olduğundan emin olun. Çocuğunuz televizyon izlese bile, ekranı uzak tutun. Çocuk ekrana yaklaşmayı tercih ederse, bir göz doktoruna danışın.

Karanlık ve güneş ışığında cihaz kullanımı önerilmez

Bugünlerde çoğu cihaz, yerleşik otomatik parlaklık ayarlarına sahip. Bu özellik cihazın parlaklığını çevreleyen ışığa göre ayarlar. Ancak yinede elektronik aygıtları karanlıkta ve çok ışıkta kullanmak çocuğun gözünde zorlanmaya neden olabilir.

Sonuç olarak

Önceden gerekli tüm önlemleri almak her zaman akıllıcadır. Bu nedenle, uzun vadede çocuğunuzun güvenliğini sağlamak için tüm bu önlemleri uyguladığınızdan emin olun. Unutmayın, elektronik cihazlara çok fazla maruz kalmak çocuğun sağlığına ve gelişmesine ciddi zarar verebilir.

Teknoloji çocukların ihtiyaç duyduğu eğlence ve teknolojiyi sağlamasına rağmen, onları eğlendirmenin başka yolları da vardır. Onları aynı zamanda çok sağlıklı ve eğlenceli olabilen diğer çocuklarla açık hava sporları ve oyunları denemeye teşvik edebilirsiniz.

Kaynak : dumblittleman.com

 

Bir yorum bırakınız...

*

World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...