Android işletim sisteminin en önemli özelliği açık kaynak olmasıdır. Tüm telefon şirketleri Android’in açık kaynak kodunu kendi cihazlarında kullanabilmektedir. Android açık kaynaklı olsa bile telefonlar “sertifikasız” olabilmektedir ve bazı işlevlerden yoksun kalırlar. Google tarafından onaylanmamış sertifiksız Android telefon nedir?
Telefon üreticisi Android işletim sistemi üzerine kendi özelleştirmelerini yaparak piyasaya sürülebilmektedir. Üreticinin yaptığı özelleştirmelere bağlı olarak Android telefonlar farklı görünüm ve ekstra uygulamalara sahip olabilir. Google, hem işlevsellik hem de güvenlik açısından Android cihazlar arasında tutarlılık sağlamak istiyor.
Google, Uyumluluk Tanımı Belgesi (Compatibility Definition Document – CDD) adlı bir gereksinimler listesine sahiptir . Bir cihazın Uyumluluk Test Paketini (Compatibility Test Suite – CTS) geçmesi ve sertifikalandırması için bu gereksinimlerin karşılanması gerekir .
Sertifikasız Telefonun Farkı Nedir?
Onaylanmamış sertifikasız Android telefon piyasada çok nadir bulunur. Sertifikasız bir cihaza yol açan en yaygın durum, Root veya özel ROM‘lardır. Bir şekilde sertifikasız bir telefona sahip olduysanız bilmeniz gereken bazı noktalar mevcuttur.
Sertifikasız Android telefon kullanıcısı telefon ayarlarını kullanabilir, ancak Google Play Store’a erişemez. Googlşe Play Store’a erişemez iseniz bir çok uygulamayı telefonunuzda kullanamazsınız demektir. Google, telefonun güvenli olduğundan emin olamaz. Sertifikasız Android telefonlar, güvenlik açısından kritik olan rutin güncellemeleri almayabilir.
Android Telefonu Sertifikasız Olup Olmadığı Nasıl Kontrol Edilir?
Android kullanıcılarının büyük çoğunluğunun telefonlarının”sertifikasız” olması konusunda endişelenmesine gerek yok. Android telefonun sertifikasız olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, Telefonunuzda Google Play Store çalışıyorsa büyük bir ihtimal ile sertifikalıdır. Ama yine de manuel olarak emin olmak istiyorsanız, işte takip etmeniz gereken adımlar.
- Android telefondan Google Play Store uygulamasını açın. Kenar çubuğu menüsünü açmak için sol üst köşeden hamburger menü simgesine dokunun.
- Açılan listeden “Ayarlar” ı seçin.
- En altta “Hakkında” bölümü altında “Play Protect Sertifikası” yazan yerde telefonun sertifikalı mı yoksa sertifikasız mı olduğunu göreceksiniz.
Sertifikasız android telefon ile karşılaşma olasılığınız düşükte olsa kesinlikle telefonun seritifikalı olduğundan emin olun. Aksi durumda telefonu kullanmakta ciddi anlamda zorlanırsınız. Hatta telefon sizin için çöp haline dönüşebilir. Yapmanız gereken telefonu açmak ve bir kaç adımda android telefonun sertifikalı olup olmadığını kontrol etmektir.
Bir yorum bırakınız...