Windows 10 kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor. Microsot, Windows eski sürümlerie desteğini kemeye başladı. En son olarak yılın başlarında Windows 7 için desteğini biridi. Yeni bilgisayarlar Windows 10 işletim sistemi ile birlikte geliyor. Eski Windows kullanıcıları da zamanla Windows 10 yükseltmelerini yapıyor. İster yeni alınmış Windows 10 yüklü bir bilgisayar olsun isterse yeni yüklenmiş bir Windows 10 olsun, Windows 10’u yükledikten sonra yapılması gereken bazı önemli ayarlar vardır. Bu makalede Windows 10’u yükledikten sonra yapılması gereken ilk ayarlar göz atalım.
1. Windows Update’i çalıştırın ve Güncelleme Ayarlarını Yapılandırın
Windows 10’u yeni yüklendiğinde ilk yapmanız gereken Windows 10 güncellemesini yapmak olmalıdır. Windows 10, sürekli güncelleme alan bir sistemdir. Bu nedenle, Windows 10’u bilgisayarınıza kurduğunuzda muhtemelen sizi bekleyen güncellemeler olacaktır.
Windows güncellemelerini kontrol etmek için “Ayarlar” uygulamasını açın ve Güncelleştirme ve Güvenlik> Windows Update’e gidin. Bu sayfada Güncellemeleri kontrol eder. Birkaç dakika sonra, güncellemeleri indirmeye ve yüklemeye başlayacaktır. Bilgisayarınızı kapatım açtığınızda da güncelleme bir süre devam eder. Yeni Windows 10 yüklemesinde güncelleme biraz zaman alır.
İlgili: Windows 10 Güncelleme Dosyaları Nasıl Silinir?
2. Donanım Sürücülerini Güncelle
Donanım sürücüsü, bilgisayara bağlanan donanımla çalışan ve donanım parçasının çalışmasını kontrol eden bir yazılım parçasıdır. Başka bir deyişle, sürücüler Windows’un donanımla düzgün iletişim kurmasını sağlar.
Donanımınızın en iyi performansla çalıştığından emin olmak için sürücüleri güncel tutmak önemlidir. Windows, klavye ve fare gibi aygıtlar için genel sürücüleri kendi başına yükleyecektir, ancak ekran sürücüleri gibi diğer önemli sürücüleri kendiniz yüklemeniz gerekir.
İlgili: Windows Bilgisayar’a Driver (Sürücü) Nasıl Yüklenir?
3. Varsayılan Windows Ayarlarını Değiştirin
Windows 10’un hazır ayarları herkes için ideal olmayabilir. Windows 10’un bazı ayarlarını kendinize göre düzenlemek isteyebilirsiniz. Windows 10’un Ayarlar uygulamasında yönetilmesi gereken çok ayar var. Bunlardan bazılarına birlikte gözatalım:
Varsayılan Uygulamaları Ayarla
Favori programları yükledikten sonra, bunları varsayılan çalışacak şekilde ayarlamanız gerekir. Windows 10’da önceden ayarlanmış varsayılan uygulamaları değiştirmek için aşağıdakileri yapın:
Ayarlar> Uygulamalar> Varsayılan uygulamalar
Her kategori için E-posta , Müzik çalar , Web tarayıcısı ve diğerleri dahil olmak üzere tercih ettiğiniz uygulamaları seçin . Bunun altında, çeşitli programları PDF, DOCX ve TXT gibi diğer dosya türleriyle ilişkilendirmek için Dosya türüne göre varsayılan uygulamaları seç’i tıklayın.
Gereksiz Başlangıç Öğelerini Devre Dışı Bırak
Birçok uygulama bilgisayar açılışında çalışmaya başlayacak şekilde ayarlıdır. Bilgisayar açıldıktan sonra da program arka planda çalışmaya devam eder. Bu da bilgisayar performansınızın düşmesine sebep olur. Bu nedenle arka plan çalışan programları devre dışı bırakmalısınız.
Windows 10’da gereksiz başlangıç öğelerini devre dışı bırakmak için:
- Görev Yöneticisi’ni Ctrl + Shift + Esc ile açın .
- Liste karşınıza çıkmaz ise “Diğer ayrıntılar”ı tıklayın
- Başlangıç sekmesine geçin .
- Otomatik olarak başlatmak istemediğiniz her uygulamayı sağ tıklayın veya sağ altta Devre Dışı Bırak’ı seçin. Daha detaylı anlatım için bu makalemize göz atabilirsiniz.
Güç Planı Ayarlarını Optimize Edin
Windows 10’un Güç Planı ayarları, işletim sisteminin güç kullanımını içeren çeşitli yönlerini değiştirmenizi sağlar. Bu, dizüstü bilgisayar kullanıcılarının pil ömründen tasarruf etmelerine yardımcı olmak için önemlidir.
Aşağıdaki adımları kullanarak güç planınızı düzenleyebilirsiniz:
- Ayarlar> Sistem> Güç & uyku .
- Sağ tarafta, Kontrol Panelinin Güç Seçenekleri bölümünü açmak için Ek güç ayarları’nı seçin .
- Dengeli , Güç Tasarrufu ve Yüksek performans dahil olmak üzere seçim yapabileceğiniz birkaç plan göreceksiniz . İstediğiniz planı seçin, ardından değiştirmek için sağdaki Plan ayarlarını değiştir’i tıklayın .
- Burada her şeyi inceleyebilmenize rağmen, Sabit disk , Uyku , Güç düğmeleri ve kapağı , İşlemci güç yönetimi ve Ekran kategorileri altındaki ayarlara özellikle dikkat edin .
- Değişikliklerinizi kaydetmek için Tamam’ı tıklayın .
Daha fazla bilgi için Windows 10 gelişmiş güç seçeneklerinin nasıl yapılacağını bu makaleden bakın.
4.Sistem Geri Yükleme
Yukarıdaki tüm ayarları ve istediğiniz kişiselleştirme ayarlarını da yaptıktan sonra kendinize sistem geri yükleme noktası oluşrun. Sistem geri yükleme noktası oluşturmak için Windows aramaya “Geri yükleme noktası oluştur” yazarak sistem geri yüklemeyi açın ve gerekli ayarlar hakkında daha detaylı bilgi için bu makalemizi okuyun.
İlgili: Bilgisayar Açılırken Otomatik Olarak Sistem Geri Yükleme Noktası Oluşturma
Bilgisayarıma Windows 10 yükledim ve sonra yapılacak ayarları bu siteden öğrendim yararlı bir makale olmuş teşekkürler