Windows mavi ekran hataları, çok can sıkıcı bir şekilde gerek yazılımsal gerekse donanımsal kaynaklı olarak karşımıza çıkabilir. Windows çalışırken belki de önemli bir iş yaparken ya da ailecek film izlerken ses takılması ve ardından PC’nin ekranına gelen mavi ekran hata kodları akabinde reset atmanız gerekebilir. Bu can sıkıcı durum çoğu zaman donanımların güncel olarak yüklenmemesi nedeni ile olabilir.
Çoğu zaman RAM bozulur ve mavi ekran hatası geldikten sonra PC kapanır. Bir daha da açılmaz. RAM üzerindeki slota giren iletkenler üzerinde oksitlenme varsa, hemen bir kurşun kalem silgisi alarak, bu iletken hattı silgi ile silin ve başka bir slota takın. Bilgisayarda bu işlemi yaparken mutlaka Power Supply elektrik fişini de çekin.
HDD’nin Bozuk Olmasından Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Bir diğer hata da hard disk kaynaklı mavi ekran hatalarıdır. Uzun süre format atmadığınız bilgisayarınızda üst üste binen milyonlarca dosya, disk üzerinde işletim sistemine ait olan bozulmuş dosyalar, hard diskte mekanik problemler, hard diskten tık tık ses gelmesi gibi sorunlar diskinizin ömrünü tamamladığını gösterir. Bir daha format atmaya çalışsanız dahi bozuk alanlar üzerine dosyalar atılamayacak ve bu başarılsa dahi PC bir süre sonra yine çökecektir. Bunun yolu da işletim sisteminin kayıtlı olmadığı D: ve E: olarak adlandırılan kısımlardaki özel dosyalarınızı, başka bir taşınabilir disk içine aldıktan sonra, diski başka bir PC’de komple NTFS olarak biçimlendirin.
Yeniden diski birleştirerek yani tek parça olarak kasaya takın. Sata ve Power kablolarını doğru olarak yerleştirdikten sonra kasaya enerji verin. Flash diskten Windows sürümünü yükleyin. Eğer yine yükleme sorunsuz bir şekilde tamamlanmazsa, o hard diski değiştirin. E- ticaret sitelerinde 130 TL fiyatla başlayan 3.5 inç sata diskler var. Bir bilgisayarcıya götürürseniz bu diskten ve formattan ek para alacaktır. Yani 200 TL’den aşağı bu işten kurtulamazsınız.
Güncel Olmayan Sürücülerden Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Bir diğer Windows mavi ekran hataları donanımların güncel olmayan sürücüleri nedeni ile olmaktadır. Mesela HDD ve RAM için değil ama ekran kartları güncel sürücüleri bu noktada çok önemlidir. Ana kart BIOS güncellemesi yapmanız da yine önemli bir önlemdir. Windows arama sekmesine gelerek “Wmic” yazarak siyah ekranlı bir CMD ekranının gelmesini sağlayın. Buraya “Base Board” yazarak kasayı açmadan, ana kartın tam modelini öğrenebilirsiniz. Bu modeli öğrendikten sonra, ana kart üreten firmanın sitesine girerek, en güncel BIOS sürümünü indirip Boot edebileceğiniz şekle getirip bir flaş diske alarak, güncellemenizi yapabilirsiniz.
Bozuk ve Eski Donanımlardan Kaynaklanan Mavi Ekran Hataları
Bir diğer Mavi ekran hatası kaynağı da iğneli veya PS2 olarak adlandırılan klavye Mouse gibi bozuk donanımların bilgisayara takılmasıdır. Bu bozuk donanımlar, tam bozuk değilse yani bir düzelip bir bozuluyorsa, daha da tehlikelidir ve ana kartı bozabilirler
Stop 0x0000000A ve IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL hatası sonrası Mavi ekran
Bu hata bir kernel modunun bellek konumuna yetki almadan erişmeye çalışması sonucu ortaya çıkar. Güncel olmayan donanım sürücüleri de bu erişim sırasında mavi ekran hatasına yol açarlar. Bu açıklamaya göre, yakın zamanda aldığınız bir donanım bozuk olabilir ya da sürücüsü güncel olmayabilir. Bu hataya yol açan bir diğer neden de virüs, trojan olabilir
Stop 0×0000024 ya da NTFS_FILE_SYSTEM Disk veya Disk Bağlantıları Sorunu
Bu iletiyi aldığınızda disk bağlantıları olan SATA ve enerji kablosunu doğru olarak bağladığınızdan emin olun. Sonra tekrar PC’yi çalıştırmayı deneyin. Sorun düzelmezse, son çare kabloları yenisi ile değiştirmek veya son çare, komple format atmaktır. Yine de sorun halledilmediyse, HDD değiştirmek çözüm olacaktır. Bütçeniz yeterli ise SSD almayı düşünün.
Stop 0x000001E veya KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED Mavi Ekran Hatası
Bu hatanın anlamı yeni bir sürücü yüklediniz ve bu sürücü hatalı olarak yüklendi. Hemen o donanımın sürücüsünü kaldırarak en güncel sürümü arayın. Donanımın kendi sitesinden indirmeye çalışın zira bazı download siteleri anlamsız olarak 100 Mb boyutundaki orijinal bir install dosyasını 250 Mb boyuta getiriyorlar. Yani eklemeler yapıyorlar. Bu tür indirme siteleri virüs ve trojan kaynıyor olabilir. En güzeli, donanım sürücüsünü indirirken o donanımı tedarik ettiğiniz siteyi bularak indirmektir.
Stop 0x000002E veya DATA_BUS_ERROR Mavi Ekran Hatası
Bu iletiyi aldığınız anda ya diskiniz bozuktur ya da ana kartınız bozulmuştur. Önce dişi denemek için başka bir HDD bularak temiz bir format atın. Bilgisayarcıya götürseniz de aynı şeyi yapacaktır. Sonra yine bu hatayı alıyorsanız, bu kez ana karttan şüphelenebilirsiniz. Mavi ekran hatalarında mutlaka önce kasanın fişini çekerek, ekran kartını slotundan sökün ve monitöre giden VGA kablosunu, kasadaki ana kartta yer alan VGA slotuna takıp deneyin. Bilgisayar donanım arızalarının hepsi belli kodlarla kendini belli eder. Fakat tüm mavi ekran hataları, mutlaka donanımsal kaynaklı değildir. Ayrıca günümüzde, HDD onarıcı programlarla birkaç yıl daha HDD diskinizi kullanma şansınız var. İmkanınız varsa, ana kart üzerinde gözle muayene dediğimiz işlemi uygulayın. Gözle muayene herkesin yapabileceği bir işlemdir.
Ana kart üzerinde kondansatörlere iyice bakın. Uçlarında şişme var mı? Devrelerde yanık var mı? Yanmış devre kokusu alıyor musunuz? Eğer bir veya birkaç kondansatörde ( genelde 1 tanesi şişer) şişme varsa, o kondansatörü değiştirmek için, bilgisayarcıya değil, TV tamircisine gidin. Onların eli lehimleme tekniğine çok daha yatkındır, işlemi hızlıca yaparlar, az para alırlar. Bir tedarikçiden, şişmiş olan ana kartın değeri kaç Farad ise o değerde bir kondansatör alarak, çıplak ana kartla tamircinin yolunu tutun. Eğer böyle yaparsanız, bu işlem için en fazla 25 TL ödersiniz ve ana kartınız kurtulur. Yok eğer PC tamircisine giderseniz, ana kart gitmiş size yeni bir ana kart şart
Stop 0×0000050 ya da PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA Mavi Ekran Hatası
Çok da sık karşılaşılmayan bir hata olup, genelde yeni yüklenen bir yazılımdan kaynaklı olarak çıkar. Virüs de bunda etkili olabilir. Bu durumda yüklediğiniz oyun, anti virüs veya başka bir program varsa onu silmenizi, güvenli modda iken program ekle kaldır sekmesinden kaldırmanızı öneririz
Stop 0x000021A veya STATUS_SYSTEM_PROCESS_TERNINATED Yazılımsal Mavi Ekran Hatası
Yine yazılım kaynaklı bir program hatasıdır, anlamı sistem dosyalarına erişen ve sistem iznini hatalı hale getiren programın neden olduğu güvenlik problemi olarak açıklanabilir. Yazılımsal bir sorun olması nedeni ile korkmaya gerek yoktur. O yazılımı kaldırdığınızda bu hata da düzelir.
Kernel Data İnpage Error Appears Mavi Ekran Hatası
En çok karşılaşılan hatalardan biridir, çekirdek veri giriş sayfası hatası olarak da adlandıracağımız bu mavi ekran hatasının ana sebebi bir virüstür. Bu hata size mavi ekranda bir kod verir. Bu hata oluştuğunda, bilgisayar bazı tanılama verilerini derler ve ardından sıfırlamaya çalışır. Sorun devam ederse, bilgisayar, aynı çekirdek veri sayfa içi hata iletisiyle tekrar kilitlenir. Çekirdek veri sayfa içi hataları sık sık bellek modülleri ve sabit sürücülerle ilgili donanım arızalarıyla ilişkilendirilmekle beraber bir virüs de aynı hataya yol açabilir. Diğer durumlarda, aynı hata bir virüsün etkileri nedeniyle görünecektir.
Ram Kaynaklı ( Bellek Modülleri) Windows Mavi Ekran Hataları
Gerekirse bellek modüllerinizi yani RAM donanımlarınız çıkarın, birden fazla RAM kullanıyorsanız sık sık mavi ekran hatası alırsınız. Mümkünse 2 tane 8GB ram kullanmaktansa 1 tane 16 GB ram kullanmanız sizi bu hatalardan korur. Bazı durumlarda, bu soruna yanlış yerleştirilmiş RAM’ler de neden olabilir. Bunu ortadan kaldırmak kolaydır. Teker teker RAM donanımlarınızı deneyin, birer tane takarak bir süre kullanın. Bozuk ram kesin olarak hata verecektir.
Sonuç
Windows mavi ekran hataları genellikle donanımların eksik yüklenmesinden, bozuk donanımların sisteme bağlanmasından dolayı ortaya çıkarlar. Size bu makalede mavi ekranda gördüğünüz kodlardan kolayca anlayabileceğiniz bir basit liste vereceğiz. Bu listede ilk rakamları veya kodları görür görmez, hangi hatanın meydana geldiğini anlayabileceksiniz.
- 0x0000007A ile başlayan hatalar: Dosya erişim hatalarıdır. Böyle bir hata aldığınızda son yüklediğiniz programları ekle- kaldır sekmesinden kaldırın. İyi bir anti virüs ile bilgisayarı taratın.
- 0xC000009C ile başlayan hatalar: Bozuk sabit disk sektörleri olduğunu gösterir. Yani diskinizi onarmanız ya da değiştirmeniz gerekir.
- 0xC000009D ile başlayan hatalar: Gevşek kablolar veya sabit disk hatası olduğunu gösterir. Hemen kasayı açarak, nerede gevşeklik olduğunu gözle muayene edin.
- 0xC000016A ile başlayan hatalar: Bozuk sabit sürücü sektörleri olduğunu gösterir. Yani yine diskinizi değiştirmeniz gerekecektir.
- 0xC0000185 ile başlayan hatalar: Yalıtımsız veya hasarlı kablolar var, hemen enerjiyi keserek bu kabloları bulup bantlayın. Biliyorsunuz mavi ekran hataları ekranı bir anda gelir ve kaybolur. Hiç olmazsa başlangıçtaki bu kodları görebilirseniz sorunun nerede olduğunu anlayabilir ve çözüme daha kolay yaklaşabilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...