Ülkemizde bol miktarda yetişen ıhlamur bitkisini kolayca bulabiliriz. Soğuk algınlığına son derece iyi gelen ıhlamur bal, zencefil, limon, ayva yaprağı gibi bitki ve meyvelerle bir arada tüketildiğinde bağışıklığı kuvvetlendirmeye yardımcı olur. Özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında rahatlatıcı etkisi olan ıhlamur öksürüğün kesilmesinde de önemli rol oynar.
Hastalıklar vücudumuza yerleştikten sonra terleme ve idrar kanalları ile atılabilirler. Ihlamur sıcak tüketildiğinde soğuk algınlığı ile hassas düşen vücudu terleteceğinden mikroorganizmaların atılmasını da kolaylaştıracaktır. Yorgunluk giderici etkisi hem günlük aktiviteler için hem de gözler için son derece faydalıdır. Örneğin siyah çayın pamuğa batırılarak göze pansuman edilmesi çapakların giderilmesini sağlar. Ihlamur çayı ile gözünüze yapacağınız pansuman sayesinde de gözlerde biriken yorgunluk kolayca giderilebilir.
Ihlamur Çayı Nasıl Hazırlanır?
Mayıs ve haziran aylarında hasadı yapılan ıhlamur bitkisinin çiçekli yaprakları toplanarak temiz bir ortamda kurutulur. Bu sayede yıl boyunca rahatça kullanım için uygun hale gelir. Ihlamur çayını hazırlamak son derce basittir. Dört kişilik bir ıhlamur çayı için ihtiyacınız olan dört buçuk su bardağı su yüz gram kadar ıhlamur ve isteğe bağlı olarak şeker. Bu tür bitkiler ne kadar uygun ortamda kurutulursa kurutulursun havada uçuşan partiküller üzerlerine konacağı için mutlaka sudan geçirmelisiniz. Su içinde haşlanan ıhlamur çayınızı birkaç dakika demlemeye bırakın ve sıcak olarak tüketin. Ihlamur ilk kaynatıldığında açık limon sarısı bir renk alır ve demlendikçe bu renk koyulaşarak kırmızımsı bir yapı kazanır. Çayınızın içine isteğe bağlı olarak limon sıkabilir, çubuk tarçın batırabilir, karanfil ekleyebilir ya da sade olarak da tüketebilirsiniz.
Bitki çaylarında size önereceğimiz bir başka püf nokta ise bu tür çaylar için kullanacağınız demlik ve benzeri gereçleri ayrı tutmanız ve normal çay demliklerinize karşılaştırmamanızdır. Bu sayede damak zevkiniz değişmeden çay keyfinizi ayrı ayrı yaşayabilirsiniz.