Günümüzde en çok tercih edilen telefonlardan biri olan Android cihazlar, kullanıcıların beğenisi kazanmış durumda. Gerek kullanım açısından sağladığı kolaylık gerek de kök dizini (root) erişimi destekleriyle en çok kullanılan telefonlardan biri haline gelmiş. Android yazılımı Google tarafından geliştirilen Linux tabanlı açık kaynak kodlu mobil bir işletim sistemidir. Cep telefonları ve tabletlerde kullanılan dev işletim sistemi, desteklediği APK uzantısıyla birçok açıdan kullanışlı bir yapıya sahip.
Android için nasıl uygulama geliştirilir?
Android cihaz kullanıcılarını telefonlarına ya da tabletlerine uygulama indirmek istediklerinde genellikle Google Play Store seçeneğini tercih ediyor. Bunun bir diğer tercihi de internet üzerinden APK dosya indirmektir. Android uygulama geliştiricileri, geliştirdikleri uygulamaları Play Store’a yükler ve kullanıcıların beğenisine sunar. Bazı uygulamalarda internette APK dosyası olarak yayınlanır. Telefonunuz için Google Play Store dışanda bir yükleme bulmak için aramak istediğiniz uygulama adını ve devamına “…… APK indir” diyerek farklı platformlarda uygulama bulabilirsiniz. Elbette bu tür uygulamalarda güvenlik sorunları olması muhtemeldir.
Android cihazlara uygulama geliştirmek için iki farklı yol vardır. Bunlar native (Java) ve hybrid (HTML5, Javascript, CSS) olmak üzere ikiye ayrılır.
Öncelikle native olarak bir uygulama geliştirmek istiyorsanız Java dilini iyice bilmeniz gerekmektedir. Bu dili bilmeden Android için native uygulama geliştirilemez. Yazılım konusunda herhangi bir tecrübeye sahip değilseniz bu yoldaki ilk adımınız Android için uygulama geliştirmek olmamalı. İyi bir android yazılımcısı olmak istiyorsanız önce Java diline hakim olmanız gerekir.
Java dili nasıl öğrenilir?
Android cihazlara uygulama geliştirmek için önemli olan Java dilini öğrenmek istiyorsunuz ve nereden öğreneceğinizi bilmiyorsunuz. Bunun için Google’da ufak bir araştırma yaparak Java dili için eğitim veren birçok kaynağa ulaşabilirsiniz. Java hakkında yeterli bilgi sahibi olduğunuzda Android için native uygulamalar geliştirebilirsiniz.
Hangi Program ile Android Uygulama Yapılır?
Android uygulama yapmak için hızlı kolay ve sürükle bırak teknikleriyle çalışan bir çok online web sitesi platformu vardır. Ancak Android uygulamasını bir program aracı ile yapacaksanız ve Java diline yeterince hakim olduktan sonra Android uygulama yapmak için en popüler programlar Eclipse
Java öğrenmeye, bu programlarda uygulama yappmaya başlayarak da geliştirebilirsiniz. Bir programlama dili öğrenemk için en iyi yöntemerden biridir. Uygulamayı yapmaya başlayarak ihtiyacınız olan konuda hemen İnternet’te bir araştırma ile öğrenip anında uygulama içerisinde sonucu görmek, öğrenmenizi daha hızlı ve kolay hale getirir. Teorikten çok pratik ile öğrenem yapacağınız her işi hızlı ve kalıcı yapar.
Android için uygulama geliştirmeye başlarken ufak projelerle başlayın. Başlangıçta yaptığınız projelerle gerekli olan bütün bilgileri iyice kavramaya ve öğrenmeye çalışın. Daha sonra zamanla ne kadar geliştiğinizi anlayacak ve daha büyük projelere imza atabileceksiniz.
Hybrid uygulama nedir?
Hybrid mobil uygulama, native dediğimiz Javascript dilinin ve HTML5 ve CSS3 dillerinin beraber kullandığımız tarayıcı üzerinde çalışan uygulamalardır. Bu durum Cross-platform (çapraz platform) olarak da isimlendirilir.
Uygulamayı Play Store’a nasıl yüklenir?
Geliştirdiğiniz Android uygulamasını bir uygulama mağazasına yüklemelisiniz ki kullanıcılar uygulamanızı kullanabilsin. En çok kullanılan Android uygulama mağazası Play Store ilk tercihiniz olabilir. Buraya uygulama yüklemek için Play Store Developer Console’a üye olmanız gerekir. Üyelik ücreti 25 dolar fiyatındadır.
Üyelik ödeme işlemlerinizi bitirdikten sonra geliştirici hesabınızla “yayınlama” sekmesine girin. Açılan kontrol panelinde “yeni uygulama ekle” butonuna tıklayarak uygulama yükleme penceresinin açılmasını bekleyin. Burada geliştirdiğiniz APK dosyasını yükleyin. Uygulamanıza isim verin, gerekli görselleri girin ve incelenmek üzere Play Store’a gönderin. Kısa bir süre sonra uygulamanız Google yetkilileri tarafından incelenmiş ve uygun görülmesi dahilinde uygulama mağazasına eklenmiş olacaktır.
Bir yorum bırakınız...